2011. május 24., kedd

Május 24. - It's cool to be clear 1. - The 7 Up, the Pacman and Bette Davis eyes

Témakör: Reklám
Idő: 1981-1982
Stílus: Colourful
Fíling: "The difference is clear..."


Leírás:

Na most akkor legildomosb volna a címmel kezdenünk. 

Először is: az "It's cool, to be clear" a 7 Up nevű üdítőital 80-as és 90-es évek fordulóján realizálódó nagy reklámkampányának jelmondata volt, és, hát így jobban belegondolva, többféleképpen is értelmezhető, hiszen, a "túlságosan klassz ahhoz, hogy tiszta legyen" szlogenből a "tiszta" az üdítő minőségére és az egészségre káros adalékanyagaira is vonatkozhat.

De rosszmájú tréfát félretéve nézzük a cím másik részét: a 7 Up adott, mint a ma is ismert, idehaza a drágább árfekvésű üdcsik közé sorolható fresh-drink. A Pacman is adott, mint a nyolcvanas esztendők elejének igen népszerű, ős-játékgépeken zúzott játéka, amelyben egy sárga fej üldöz más fejeket egy nagy labirintusban. És adott a Bette Davis Eyes is, amely ugyanennek az időszaknak volt egyik nagy slágere (mondanom sem kell, hogy mi ebből is kimaradtunk, ahogy amúgy a Pacman-ből is), a már az ötvenes évektől fogva népszerű brit előadóművész, a még ekkor is új lemezekkel (és méghozzá milyen jókkal) jelentkező Kim Carnes slágere (amit számtalanszor újrafeldolgoztak már - pl. Gwyneth Paltrow is énekelte a "Duets" c. filmben):



Nos, és akkor most rakjuk össze a részleteket.

Tehát: a 7-Up 1982-ben Angliában, majd, mivel a dolog elég népszerű lett, kisvártatva az egész világon (erre lesz jó példa a negyedik videónk, amelyben az eredeti dal egy nagyon cool feldolgozása csendül majd fel) beindított egy olyan reklámkampányt, amelyben a zenét a Bette Davis Eyes egy a reklám nem túl összetett üzenetének közvetítésére alkalmas, átdolgozott változata csendült fel (amit, nekem a jellegzetesen rekedtes karakter hiányánál fogva úgy tűnik, nem KC énekelt fel). Az említett advert-ek között pedig van egy igazi kakukktojás - amely nem csak 7 Up, de Pacman reklám is egyben - s ami számomra érdekes, ugyanez a muzsika szól azalatt is. 

Nos, tessék felkészülni valami nagyon színesre, nagyon esztétikusra (szinte túlságosan is esztétikusra) és valami nagyon nyolcvanas évekbéli hangulatúra, de ezúttal ne new wawe-, underground-, teen pop- vagy Falco-fílingre tessék gondolni, hanem valami olyasmire, amilyet még az életben nem láttatok.

(Ja, és persze nem lennék önmagam, hogy ha nem jegyezném meg, hogy az első két reklámban szereplő bubi-frizurás fekete hajú lány mennyire hot - és, hogy az a köpet milyen látványosan repül el 0:09-nél a kép előterében -lol)... 












Ennyit mára - csütörtökön jön a folytatás, amelyben a nyolcvanas évek első és második harmadának 7 Up advert-jeiből szemezgetünk majd, s végül szombaton találkozhatunk sokak régi ismerősével, az üdítőital híres  reklámfigurájával, Fido Dido-val is, aki már a 90-es évek elejének volt nagy sztárja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése