2010. december 16., csütörtök

December 16. - Bródy Sándor: A hatalom szöglete

Témakör: Eszmefutamok
Idő: 1900
Stílus: Tárca
Fíling:Protekció itt, protekció ott, protekció mindenütt... - Mi változott?

Leírás:

Bródy Sándor író rövidke írása következ egy olyan témáról, amin nincs túl sok magyaráznivaló. Igen, így működik egy parlament, igen, így működik egy parlamentáris berendezkedésű ország. Igen, ez volt az Osztrák-Magyar Monarchia nagyobbik (és jobbik - pfuj de nacionalista itt valaki) felének politkai élete. 








Jegyzetek


28. oldal

A "Hatalom szöglete" nem más, mint a fenti képen is látható ún. parlamenti társalgó. Ez a nem is olyan kicsi szoba két ülés szünetében volt pihenőhelye a képviselőknek. Azaz hogy mégsem, minthogy ekkor idetótuldtak az újságírók és azok az ilyen-olyan rangú fazonok, akik az éppen felkeresett képviselő úrtól vagy miniszter úrtól szerettek volna valamit: mondjuk meggyorsítani egy birtokpert vagy megkönnyíteni egy állás betöltését - magyarul azok, akik protekció révén szerettek volna hőn áhított céljukhoz hozzájutni. 

29. oldal

Széll Kálmán - Az időszakban Magyarország miniszterelnöke. Legendás volt a munka és a teherbírása és közismert, hogy az országot nem is államnak, hanem sokkal inkább részvénytársaságnak tekintette és úgy is vezette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése