2010. december 31., péntek

December 31. - "THE GREAT 1999 WEEK" 5. - november közepe-december 31.

Témakör: The great week
Idő: 1999

NOVEMBER

16. - Kijön a Korn "Issues" c. albuma - Falling away from me - Hajjaj, és méghozzá milyen betyáros albuma! 

Minden idők legnagyobb nu metal-bandája, a Korn, a kilencvenes évek egyik emblematikus együttese - amikor emlegettem az Offspringet, meg a Systemet, meg a többit, hogy mi biza uramecsém ilyen rockzenén nőttünk fel, akkor nem említettem a Korn-t pedig ez mindenkinek közös generációs alapélménye volt. 

Jonathan Davis-ék nagyon-nagyon tudtak valamit annak idején, amit senki más nem tudott olyan jól tolni, mint ők. Talán a zene, talán a szöveg, talán az egész tökéletes egysége, ami felpörgette az egész történetet, de az tény, hogy pl. ennek az albumnak a húzódala, a Falling away from me pl. elképesztően időtálló muzsika. Ahogy 0:56-tól a zene elkezd bemászni a körmöd alá, mint valami élősködő rovar, az félelmetes, és, ahogy ezt a refrén ellensúlyozza, az meg...

Unbilieveable! 


17. - Tim Burton, az "Álmosvölgy legendája" c. filmjének bemutatója - Yeah, it's awesome!  Tim Burton film 1999-ben! És méghozzá milyen brutálisan jó - imádom!

Az Álmosvölgy legendája egyértelműen benn van a kedvenc Burton-opuszaim között. Ez a cucc, elejétől a végéig ott van a szeren, sehol sem ennyire tökéletes és eszményi az őrültségek, a hangulat hitelességének, a látvány izgalmas stilizálásának és a fekete humornak az az elegye, amelyet csak ő képes kikeverni. (És tudom, hogy ez csak engem érint meg - piszokjó társadalomrajzát adja dióhéjban Sleepy Hollow-nak, ahol játszódik).

Ezzel a filmmel sokunk kedvenc rendezője, a maga módján ugyan, de abszolút méltóképpen köszöntötte az ezredfordulót - ehhez kétség sem férhet.


29 - Günter Grass átveszi az Irodalmi Nobel-díjat - 1999. egyik legjelentősebb eseménye az irodalomban, hogy Günter Grass, a kiváló német író átvehette ezt az elismerést. Lehet vitatkozni magáról a díjról, de a kiváló alkotó rendkívül jelentős életművével abszolút kiérdemelte ezt az elismerést s a vele járó előnyöket, ehhez kétség sem férhet. 


A Bádogdob és a Vesztfál csevely, valamint egyéb rendkívüli írások szerzője körül az utóbbi esztendőkben ugyan igencsak magasra csaptak a hullámok, ám én ezúttal is kiállnék amellett, hogy az életmű bőségesen felülírja azt a bizonyos 2006-os bejelentést... 

Ugyan itt németül beszél (bár nem is találni róla nagyon más részletet), de beszédstílusa, magatartása érzékeltetésére nagyon jó ez az 1966-os tévéinterjú azok számára is, akik nem tudnak németül (vagy csak minimális a német-tudásuk, mint pl. én).

Szívem szerint a Nobel-bizottság előtt elmondott beszédét linkeltem volna, de mivel az nincs fenn a neten, ezért most ezzel kell beérnetek... (Amúgy meg milyen érdekes az, hogy sosem botránkozunk meg a tömeggyilkos Izaak Babel életműve fölött, nem is beszélve mondjuk Che Guevaráról vagy VIII. Henrikről, de Grass, aki semmit nem csinált, évek óta bírálatok célpontja... A köznép történelmi emlékezete nem igazságos...)


A hónap végén - Megjelenik a Quimby Ékszerelmére c. albuma -  Tudom, hogy kezd nagyon durva lenni, hogy mindent agyba-főbe dícsérek, de a Quimby ötödik lemezén, amely egyben a harmadik magyar nyelvű hanganyaga is Kiss Tibor csapatának, van mit.

Mármint dícsérni. - Zeneileg talán még nem annyira letisztult, mint az újabb anyagok (na bármi komolyabb bajom lenne a számok hangszerelésével vagy dallamával  - sőt), viszont szöveg tekintetében abszolút ott van a szeren. 
Tessék meghallgatni legalább a következő dalokat, ha nekem nem tetszenek hinni: AndroidőPedofíling - Az otthontalanság otthona - Álmatlan dal - Unom

Ennyi - kérném tisztelttel... 

A hónap folyamán - J. K. Krowling "Harry Potter és az azkabani fogolyˇ c. könyvének megjelenése - Na végre egy téma, ahol lehetek negatív!


Nem szeretem a Harry Pottert, a filmek közül is egyedül legfeljebb ezt, meg a négyest tudtam megnézni (igaz, a négy fölött még nem is próbálkoztam), Mindamellett minden idők legjelentősebb könyvsikere vót ez, így aztán nem árt megemlíteni, hogy olyan is történt 1999-ben, hogy ez lett az év, sőt az évtized legnépszerűbb könyve alaposan ellenőrzött statisztikai mutatók szerint. 


No. 

A hónap folyamán - A Paula és Paulina c. mexikói sorozat fináléja az RTL-en - Ne is mondd azt, hogy nem nézted. Csakúgy skubiztad ezt is, mint az Esmeraldát, meg a többit. 


Ugye, ugye, jól tudtam én! - Hát akkor most vezekelj, gyermekem, bűnödért! 


DECEMBER

2. - A Szentivánéji álom c. film bemutatója - Na ez viszont egy kifejezetten aranyos film.

Én annak idején ott voltam a magyarországi bemutatón, ezért, mivel 14 évesen valószínűleg jóval nagyobb hatást tett rám, mint ma tenne, igen nehezen tudom elfelejteni azt az élményt.

Remek kis adaptáció Michael Hoffmann filmje, amely az ókori Görögországból a 19. századi (Mon Dieu, micsoda kosztümök!) Észak-Olaszországba helyezi át a történetet.

A mozit csak a szereposztása szárnyalja túl a maga műfajában: Titániát Michelle Pfeifer, Oberont Rupert Everett alakítja. Puck Stanley Tucci (pontosan, az a Stanley Tucci) képében lép elénk, de még messze nincs vége a névsornak, hiszen itt van még Kevin Kline, Christian Bale, Sophie Marceau és az a Calista Flockhart-unk is - akit már az Ally Mcbeal-ből ismerhetünk (és ott is imádhatjuk).

Ezek után azt mondhatom, hogy ez a film csak akkor nem sikerült volna jól, ha Uwe Boll vagy Jancsó Miklós rendezi... XD



10. - A Harcosok klubja és a Halálsoron bemutatója - Bizony, két ilyen elképesztően zúzós filmet is bemutattak ezen a napon.

A Harcosok klubja... - az egyik legbeszívottabb filmélmény, amit valaha módomban állt átélni, holott az egyik legpontosabb és legrészletesebb kritikáját adja a ezredfordulós fogyasztói társadalom működésének. Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter zúzza végig David Fincher nagyszabású filmjét, amely egyszerre szembesít minket önmagunkkal, a bennünk lakó elképesztően kreatív bestiával, sőt, bestiákkal, illetve azzal az életformával, amelynek tarthatatlanságára Tyler Durden minden szava figyelmeztet... 


Frank Darabont pedig úgyszintén tud - olyannyira, hogy a thrill-fiction műfaj jelentős területeinek egyeduralkodója, Stephen King munkáiból valaha készült összes adaptáció közül, megkockáztatom, a legjobbat, mindenesetre mindenképpen az egyik legjobbat sikerült összehoznia így a Millenium környékére.

A Halálsoron nem egy játszi könnyedséggel adaptálható mű, ám Darabont és alkotó gárdája megfogta, darabjaira szedte, és amit összerakott belőle, az megkockáztatom, hogy a maga műfajában már-már jobb, mint a könyv. Rajtuk kívül Tom Hanks, Michael Clark Duncan és a többi színész is derekasan tett azért, hogy ez a mozi ne legyen könnyen felejthető.

13. - George Michael: Songs From The Last Century c. albumának megjelenése - Utoljára aztán George Michael is úgy döntött, hogy nem lenne jó, ha esetleg a millenium alkalmából mégis beütne valami krach, ezért az utolsó pillanatban megjelentetett még egy lemezt, hátha...

Egy egész jó lemezt, actually...

Ez pedig egy egész jó dal erről az egész jó lemezről: Miss Sarajevo - jövőbe tekintő song a múlt sebeiről... (még nem vagyok benne biztos, de lehet, hogy ez egy kicsit túl nyálas lett - ha az, akkor törlöm a megjegyzést...)

15. - Leég a Budapest Sportcsarnok - Méghozzá - állítólag - egy égve felejtett gyertya okozta azt a tüzet, amely az 1982-ben épült létesítmény sorsát megpecsételte. A helyén kialakított Papp László Sportarénát 2003-ban adták át, én meg erről az ügyről ennyit kívántam mondani. 


17. - Az Ítéletnap bemutatója - Mint akciófilm, ez egy egész remek alkotás, de minden más szempontból hagy kívánnivalót maga után. Igaz, Gabriel Byrne és mások is remekül alakítanak a filmben, még Schwarzi is, a zene is hozza a jobbik formáját, a fényképezéssel sincs gondom, viszont a történet hülyeség (sic! - és erről ennyit), a kivitelezésben több logikai bukfenc van és hadd ne folytassam.

És az még is milyen már, hogy december 17-én mutatták be a filmet, nem mondjuk 31-én, amikor jóval nagyobb lett volna a hatás. Talán azért, mert Peter Hyams-ék is féltek az apokalipszistől, és, ha lehetséges, már előtte kasszát akartak robbantani? XD 


30. - Szomszédok 331. - a finálé -  Igen, hölgyeim és uraim, a magyar sorozattörténet egyik legjelentősebb fináléjára is 1999-ben került sor, egészen pontosan december 30-án, egyfajta "Előszilveszter-képpen". A történet vége ugye a valóságban az volt, hogy nem maradt pénz a folytatásra, a sorozat "univerzumában" ( LOL - ez a szó és a Szomszédok egy mondatban) pedig az, hogy lebontásra ítélték a gazdagréti házat, ahol a történet játszódott. 


Lakóink panzióba költöznek át, és - most tessék figyelni! - álnéven jelentkeznek be. Na, és mi az álnevük? Hát természetesen a színészek valódi neve. 


Így minden színésznek alkalma nyílik még a nagy függönyleeresztés előtt elmondani a saját igazi nevét és hozzá valami bölcsességet. De ez a sok kiszólás, meg az egész záró négy perc, olyan, de olyan erőltetett, hogy azt elmondani sem tudom (főleg a busz ajtajában elmondott monológok)... 


Az egész finálé legnagyobb pillanata az, amikor felbukkan, mint Julcsi barátja, jelenlegi híres-neves rendezőnk és belemondja a kamerába 4:12-nél: "Ha odaérünk, ezt megváltoztatjuk!" - Mundruczó Kornél" Meg még azt is bírtam, mikor Koltay János alias Gábor Gábor intézkedik (Ja és kinek tűnt fel, hogy Helen Tanakis is feltűnik a Jóban-rosszban-ból? XD)

RIP (nyugodj békében - a hangsúly a "nyugodj"-on van) Szomszédok - "jó, hogy vége a kilencvenes éveknek és nem jön újra el..."

30. - Kispál és a Borz: Esik az eső 12. 30. pécsi előszilveszter - És ha már Kispál dalszöveget parafrazeáltam itt föllebb, akkor következzék valami Kispálos anyag is, before the end comes.

A zenekarral kapcsolatban eddig azért nem lőttem fel semmit, mert ez az év pont egy szünet volt számukra, ugyanis igen intenzív munka állt mögöttük - Ül (1996), Bálnák ki a partra (1997), Holdfényexpressz (1998).

Viszont, úgy éreztem, kutya kötelességem szót ejteni a Kispál egyik legnagyobb bulijáról, az 1999. 12 30-i pécsi előszilveszterről. Hogy a Kispál történetének egyik legnagyobb performensze volt az, azt onnan tudom, hogy jómagam is ott voltam (igen, tizenkét évesen!), s hogy miért írok erről, annak pedig az a magyarázata, hogy itt hangzott el először, és legjobb tudomásom szerint utoljára egy hihetetlenül jó Neurotic feldolgozásuk.

Enjoy it!

31. - Borisz Jelcin orosz elnök lemond hivataláról, utódjául Vlagyimir Putyint jelöli ki.



Úgy tűnik, hogy az új évezred utolsó napjára szépen összejöttek az események: a világ egy negyede az apokalipszistől, a másik az Y2K-tól rettegett, a harmadik lelkesen ünnepelte az ezredfordulót az elképzelhető legnagyobb bulikkal, míg, a negyedik ugyanolyan tök érdektelenül ült odahaza, mint addig.

Eközben azonban változás történt a világpolitikában: Jelcin ugyanis 1999. december 31--én távozott elnöki pozíciójából, és átadta helyét Vladimir Putin-nak, aki sok szempontból teljesen új arculatot adott az orosz politikának. Mindenekelőtt a "majd odacsapunk, aztán csönd lesz"-féle csecsen, és egyéb kisebbségeket érintő politikán változtatott, de jópár gazdasági és egyéb reformot is eszközölt - bár azért ne dícsérjük túl sem, hiszen éppen elég politikai hiba és bűn fűződik nevéhez, hogy az ő nevével tökéletesen leírható elmúlt tíz esztendő Oroszországát abszolút mértékben jellemezze.

De nem is ez a lényeg esetünkben, hanem, hogy mindez 1999. dec. 31-én történt.

Hoppá, még ez is!


31. - ABBA: Happy new year - Millenium version - Szintén ekkorra jött ki az ABBA híres új klipje a saját 1980-as Happy new year c. számára vágva. Az anyag a huszadik századra pillant vissza a Millenium alkalmából, bár sztem nem csak a legszebb pillanatait emeli ki (sőt!).


A "millenium version" itt csekkolható...


31. - "Tudod ünnep lesz megint" - Balázs Fecó és Cserháti Zsuzsa közös számára az MTV egy szépségességes ezredfordulós music video-trakott össze.


31. - Y2K - És végezetül egy kis hangulatidéző videózmány a CNN ünnepi műsorából - Y2K-zone




2010. utolsó napján 1999. utolsó másfél hónapjára emlékeztünk, hogy aztán még vidámabban és kiegyensúlyozottabban léphessünk át a 2011-es évbe - és a 2000-es retro-évbe.

Mivel ugyanis a dolgok rendje úgy szabja meg, hogy 1999. után 2000. következzék az évek sorában, a blogunk sem tehet mást, mint, hogy 2011. első hetét az új, január 1-ével beköszönő 2000-es évnek szentelje... 

Január 1-7. ugyanis a "THE GREAT 2000 WEEK" ideje: only here, only now, only for you, only at Dailyretrospective... 

(Ha pedig igazán ráéreztetek már arra, hogy is működik ez a történet, akkor biztosra vehetitek, hogy 2011. év végén jön még egy ugyanilyen "2000-es hét", amelyet majd egy 2001-es fog követni, 2012. január 1-jétől...)

Addig azonban, mulassatok jól, és persze:

BUÉK 2011!!!


Vagyis, a mi blogunk esetében:
BUÉK 2000-ES RETRÓÉV!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése