2010. december 10., péntek

December 10. - Jan Svankmajer: Death of stalinism in BohemiaTémakör: Rajz és animáció 
Idő: 1990
Stílus: Jan Svankmajer
Fíling: Így készül az államszocializmusLeírás:

Jól megszervezett, állami keretek között, tervgazdasági termelés során....

Jan Svankmajert nem kell bemutatni azoknak, akik rendszeresen olvasgatják a blogomat, hiszen pár hete már felbukkant itt egy rajzfilmjével, a "Historia Naturae" című alkotással. 

Az egy hatvanas évekbeli, viszonylag korai munkája a cseh animációs fim e mesterének - ez a mostani darab viszont 1990-es, tehát egy jóval későbbi alkotói periódusból származik. 

Svankmajer, a bizarr, de művészi animációs filmek királya ezúttal azt prezentálja nekünk, hogyan kell államszocializmust csinálni, sztálinista recept alapján és hogyan kell szépen lassan, de biztosan az amúgy sem túl fényes koncepciót egyre mélyebbre taszítani a fortyogó forró fostengerbe. 

Ez a rövidke szösszenet mindössze szűk tíz percben mutatja be a csehszlovák szocializmus történetét, szoros összefüggésben a szovjetéval, hiszen valójában szinte minden kezdeményezés mögött ők álltak 1945 és 1990 közt az NSZK-tól keletre. A film során több kommunista vezető is feltűnik: Sztálin (00:24), Hruscsov (05:08), Brezsnyev (06:07), Csernyenko (06:43) és Gorbacsov (06:46) jelennek megy szovjet, míg Klement Gottwald (01:39), Dubcek (05:26) és Gustáv Husák (06:25) csehszlovák részről. 

A hangulat természetesen Svankmajeresen bizarr (mi is lehetne más?) - az utalások kőkemények.

Már az, hogy Sztálin fejéből szedik ki Klement Gottwald-ot, sem gyenge ötlet, de a többi egyszerűen értelmezhető jelkép is erősre sikeredett: az ötvenes éveket pl. a gyurmából gyúrt munkások felakasztása, a hatvanasokat a liberelizálódó csehszlovák vezetés 1968-as reformjait eltipró szovjet tankok lánctalpait idéző sodrófák (!) jelképezik, a már emlegetett Gustáv Husák pedig, a csehszlovák szocialista jólét hatvanas-hetvenes évekbeli jelképét, a kiflit köpködi egy tálba, nem is beszélve a szocializmus gusztustalan testkultuszát kifigurázó tizennyolcadik századbeli erotikus rajzokról.

Úgyhogy, csak óvatosan, mert ez az anyag elég ütős ám! 

(Megjegyzés: a film végén a cseh lobogó színeire mázolt Sztálin, mely megszül... valakit... - ugye, nem kérdés, hogy mit jelent - igen, ezt már ismerjük. Úgy hívják: módszerváltás, sokszor értekeztünk már róla. A cseh területeken ezt a jelenséget viszonylag sikerült kiküszöbölni, ám Szlovákiában nem: a trikolórral bemázolt Dzsugasvili elvtárs fejéből ugyanis északi szomszédaink előhúzták Vladimir Meciart, és a dolog egy ideig ott folytatódott, ahol abbahagyták - csak épp most már nacionalista színekben...)

Hölgyeim és uraim:

A Sztálinizmus születése, élete, pontosabban vegetálása és halála, azaz inkább poraiból való újjászületése Csehszlovákiában by Jan Svankmajer!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése