2010. december 17., péntek

December 17. - Az első rajzfilm és az első rajzfilmsorozat

Témakör: Rajz és animáció
Idő: 1906; 1912
Stílus: Rajzfilm
Fíling: Bizony, ilyen régi ez a műfaj is! 


J. Stuart Blackton: Humorous Phases of Funny Faces (1906)



Leírás:

Íme, a világtörténelem első animációs filmje.

Várj, mielőtt nagyon sokat gondolkodnál, hogy mi értelme ennek az egésznek, elárulom, hogy itt mi az attrakció: az első kép még hagyományos eszközökkel kerül megrajzolásra a film elején, de a másikat már speciális animációs technikával rakják össze. 

Mivel a kor jámbor nézője eladdig ilyet nem láthatott, eléggé nagyot nézhetett 0:50-nél... 

Amúgy a cucctól semmi künöset ne várjatok - ennél még a Menő Manó is sirályosabb....

De hát ez talán nem meglepő, hiszen az első opera (Peri: Euridice 1600.), az első film (Lumiére testvérek: A megöntözött öntöző 1895.) vagy az első csokitorta sem marad alul kevésbé későbbi kollégáival szemben...

Hiába, a tanítvány gyakran túlszárnyalja mesterét...  


Winsor McKay: Gertie the Dinosaur (1914)



Leírás:

Például Winsor McKay első, még moziban vetített animációs szériája, amely egyben a világ első rajzfilmsorozatának is tekinthető. 

A Gertie nevű dinoszauruszról szóló kis mese epizódjai, kezdetben ilyen, később színezett formában kerültek a nagyérdemű elé, akik nagyon nagyra értékelték McKay munkáit - a kor rajzfilmes "blockbustereiről" beszélünk. 

Pedig persze nem kell itt sem valami egészen korszakalkotóra gondolni: egyszerű móka az egész, a cucc ma már talán negyed annyira sem vicces mint a kor embere számára, de ők kétségtelenül élvezték, hogy, mikor narrátorunk kért valamit Gurtie-től, azt ő megcsinálta. 

A dramaturgia később változott, de a történetmesélés képességével felvértezett rajzfilm nem születik meg igazándiból, amíg fel nem tűnik a színen Max és Dave Fleischer és Betty Boop karaktere, majd pedig Mickey egér, aki tíz év után egy új korszak kezdetét jelzi, amelyet egy bizonyos Walter Disney neve fémjelez...

De ez már egy másik történet... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése