2010. december 29., szerda

December 29. - "THE GREAT 1999 WEEK" 3. - május közepe-július

Témakör: The great week
Idő: 1999


MÁJUS

18. - A Szellemkutya bemutatója - 1999-es az amerikai film nagy ezredfordulós útkeresésének egyik sarokköve (bár egy dinamikus folyamatnak nem tudom, hogy lehet sarokköve, de ezt most hagyjuk) a Szellemkutya is. A Szamurájok Szent Könyvét, a Hegakurét és a kardot is igen eredményesen forgató bérgyilkos, Forest Withaker alakította Szellemkutya az olasz maffia bérgyilkosa. Egészen addig a napig, amíg el nem követ egy hibát. Az egy dolog, hogy ezért a munkaadói halálra ítélik, de az, hogy ennek szimbolikus egyértelműsítéseként lemészárolják galambjait, akiket egy tetőtérben tenyészt, kicspapja nála a biztosítékot. Az elképesztően sok rétegű film egyszerre kőkemény dráma, akciófilm, paródia (az olasz maffia egyik legerősebb kritikája) és kicsit még akár yakuza-múviként is értelmezhető. Ez Jim Jarmusch (Éjszaka a földön, Halott ember) egyik legerősebb munkája..

Hogy mennyire erős, azt itt tessék csekkolni. 

20. - A Jóbarátok 5. évadának záróepizódja (kezdődött: 1998 szept. 24.) - Tudom, számtalan jó sitcom létezik manapság is - hogy ne tudnám, hiszen nagy sorozatjunkie vagyok én - de a Jóbarátok akkor is egyszeri és megismételhetetlen, és a trónja még mindig üresen áll. Mostanában különösen hiányzik, ami azt illeti, az utolérhetetetlen és elképesztően pazar ötletdömping, ami mindig olyan felülmúlhatatlanul szórakoztatóvá tette.

Például az ötödik évad befejező részében is, amely szinte legendává vált - a Las Vegasban 1-2. a legjobb Jóbarátok epizódok közül való - annál talán csak a Vegas után c. 6x01-es üt jobban, amikor is karaktereink szembesülnek Vegas következményeivel. Mert hát Vegas következményei mindig húzósak... 

Főleg, ha a Jóbarátokról van szó. 

Hogy mennyire is király ez az epizód, az könnyedén megállapítható, ha megnézitek - mondjuk itt

20 - Vészhelyzet - véget ér az 5. évad (kezdődött: 1998. szept 24.) - A Friends-szel szemben a Vészhelyzetre azért nem vesztegetnék túl sok szót, mert számomra az év legnagyobb eseménye Kellie Martin, azaz Lucy felbukkanása volt, aki nem kevés vérfrissítést hozott a sorozatba. (A hatodiké meg majd az ő halála lesz - sajnos (mármint CSAK a sorozatban természetesen)...)

Mi lehetne jobb hangulatpromó az ötödik évadhoz, mint ez az opening credits?

Máj 28. - Keresztes Ildikó: Nem tudod elvenni a kedvem - Minden celebbé silányulása ellenére én még mindig bírom a Keresztes Ildikót. Ez az anyaga meg aztán egyenesen pazar volt annak idején. Jó aláírom, hogy slágerzene, de a Nem tudod elvenni a kedvem, meg a Nem a miénk az ég akkor is nagyon süvít. .

Pont egymás ellentétei: egy "csakazértis feelgood" meg egy szomorkásabb, "lassúzós" pop mjúzik - de most is abszolút vállalható zenék.

In my oppinion... 

Május 29. - A Millenium c. sorozat záróepizódjának vetítése - Chris Carter 1996-os opusza mindenkinél előbb kezdte el meglovagolni az 1999. december 31-től való páni félelmet a szélesebb és kevésbé tudatos fogyasztónak számító néptömegekben. De a sorozat mégsem valami manipulatív anyag: a Millenium nagyon is összeszedett, egységes koncepciót alkot.

Nagy szégyen sztem, hogy nálunk még mindig nem azdták le az utolsó, negyedik évad epizódjait. Így aztán magyar nyelvű hangulatpromót  sem találtam. Annál inkább angolt.

Ha valaki szereti az X-aktákat (merthogy a két sorozat stábja szinte azonos) vagy csak szimplán szereti a misztikusabb, elvonstabb szériákat ennyiből könnyedén ráérezhet az ízére...


Május 24 - Véget ér az Ally Mcbeal második évada (indult: '98. szept. 14. ) - Akik tudják, hogy miről beszélek, mikor azt mondom, mondjuk, hogy "fishizmus" és az Óriáscsecsemő sem pusztán egy színdarab címét jelenti nekik azok nálam minimum négyesre érdemesek David E. Kelly remek sorozatából és már skubizhatják is ezt a videót, felidézendő a második Ally Mcbeal finálé bizsergető élményét.

Akik azonban még csak most ismerkednek a sorozattal, azok itt kezdhetnek bele az első évad az első részébe, hogy szintre hozzák magukat minden idők egyik legvidámabb, leginkább-"feelgood" sorijával szintrehozzák magukat, mert nem akármilyen érzelmi hullámvasút életreszóló élményét spórolja meg magának az, aki kihagyja.

Először azt írtam, hogy feelgood, aztán meg azt, hogy érzelmi hullámvasút...És igen: mindkettő egyszerre igaz... XD
Május folyamán - 100 éves a Fradi - emlékünnepségek - Az 1990-es évek végének három legjelentősebb hazai közéleti fejleménye: Orbán Viktor progresszív erőt hirdető (hangsúlyozom: hírdető) politikája, Torgyán József rendkívül romboló hatású tevékenysége a Független Kisgazdapárt élén, illetve a Fradi elképesztő mélyrepülésének igazi kezdte, amely a közelmúltban az MB II-be jutáshoz vezetett.

Utóbbi kettő összefügg: a csapat elnöke ugyanis időszakunkban nem más volt, mint Torgyán József. Torgyán alapjáraton egy jó politikai vicc lett volna (annyira jól senkit sem lehetett parodizálni, mint őt, mert már eleve önmaga karikatúrája volt). Csakhogy rajta nem lehetett igazán jóízűt kacagni, mert tönkretette a magyar agrárszektort, bemocskolta a "Kisgazda" hagyományokat, megosztotta, majd szétverte az FKGP-t és, ami esetünkben a legfontosabb, jelentős pénzeket sikkasztott - amiért azóta sem vonták felelősségre! - az FTC-től.

Ezek után tessék megnézni ezt az ünnepséget, a felvezetést, az egész anyagot.

Eléggé visszatetsző Torgyán viselkedése, nem?

Amúgy a videó két részben lett feltöltve: én ugyan az elsőt linkelem, de a lényeg a másodikban jön, hiszen ott szólal meg az elnök úr is. 



JÚNIUS
8 - Jamiroquai: Synkronized c. albumának megjelenése - Jamiroquai-t mindig is nehéz volt igazán markánsan besorolni, mert nagyon speciális, néhol funky-s, néhol jazz-es, néhol elektronikus, néhol ilyen, néhol meg olyan zenét játszott - bulizni mindenesetre minidig is jól lehetett rá, ez nem tagadható.

A Synkronized még külön is jó albumuk, ahonnan most direkt egyik személyes kedvencemet kívánnám prezentálhatni a csapat, meg az általuk megteremtett kilencvenes évekbeli hangzásvilág kedvelőinek. 
8 - Red Hot Chili Peppers: Californication - Na igen, azt azért sztem elég sokan nem vágták, hogy a Californication 1999-es szám. Általában mindenki a 2005-ös videót ismeri, meg a Stadium Arcadium-os verzsönt, de mondjuk azt, hogy 1984-ben is volt már Red Hot, érdekes módon pl. már jóval kevesebben tudják

Annál is furcsább ez, mert ez a zene már a saját korában is roppan közismert volt, mert hát, ne szépítsük, eztet a muzsikát nem igazán lehet nem szeretni.

Vagy igen? - Mert az nekem újdonság lenne.
11. - Sliders - az 5. évad kezdete (Véget ért: 2000 febr 4.) - Gyűlölöm a Sliders ötödik évadát...

Annyira, hogy ide most akkor nem is írnék többet...

(Shame...)

13 - A Buffy 3. évadának fináléja (kezdődöt 1998 szept.29.) - Annál inkább bírom viszont a Buffy harmadik szezonját. Az egész Twillight trilógia elbújhat már az erős közepes Buffy részek akármelyike mögött is, ezt én 100 %-osan hiszem és vallom

Akik látták a harmadik szezont azoknak óriási nosztalgia lesz újranézni ezt az elképesztően cool trailert, akik viszont félnek a spoilerektől, mert még nem látták (!) az évadot vagy egyáltalán nem ismerik a sorozatot (!!!), azok legalább az opening credits-be nézzenek bele. - Ígérem, nem okoz majd nekik csalódást! 
22. - Christina Aguilera: Genie in a bottle című kislemezének és klipjének megjelenése - Fú, azért Christina Aguilera is hot volt 1999-ben?

Hot girl, hot summer, hot clip... - Kár lenne erre túl sok szót vesztegetni...
25. - Stargate SG-1 - 3. évad 1999 június 25. (Véget ér: 2000 feb. 11.) - Fílinges fanmade trailer a haladóknak, nem túl sok fölösleges magyarázat a kezdőknek.

Az SG-1 harmadik évada király - nem ám mint a Universe, ami meg sem érte a harmadik évadot... 
29. - A Slipknot "zenekar" Slipknot c. albumának megjelenése  - Igen, ilyen is volt 1999-ben.

Ki mit szeret ugye?

Azért megnéztem volna Letterman fejét eközben a produkció közben... XD 
A hónap folyamán - Az Esmeralda fináléja az RTL-klubon -"Mi az: kicsi, zöld és mindig nekimegy a falnak?" - 1999-es vicc és már akkor sem lehetett röhögni rajta.

Igen, még ez is 1999-es...

Hihetetlen mennyi minősíthetetlen szemetet összenéztem annak idején, ez a sok irtózatosan pocsék giccs tönkretette az ízlésvilágomat...

De az vesse rám az első követ, aki bűntelen: ki az, aki nem nézte az Esmeraldát? Ki az, akinek minden belső ellenállása ellenére nem motoszkál a fülében a főcímzene?

Mindenkire nézve kötelező jóvátétel, hogy végigszenvedje ezt az elviselhetetlen négy percet, amiért valaha is bele mert nézni ebbe a rettenetbe. 
Játék határok nélkül - nyár - főcím - Emékeztek még erre?


Akkor ti biztosan 1999 előtt születtetek... XD 
JÚLIUS
A hónap folyamán - A V-tech "Éjfél után" c. klipje - Megint csak azt tudom mondani, mint az előbb.

Ki mit szeret, ugye...

Nekem pl. ez a videó durvább mint a Slipknot, pedig annak idején szerettem ezt a menthetetlenül nyálas számot. (Na jó nem volt az olyan rég...)

(A fenébe lebuktam, hiszen tudjátok, hogy imádom a nyolcvanas-kilencvenes évek nyálas popzenéjét... Ez van...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése