2010. december 25., szombat

December 25. - Német Karácsonyi képeslapok az első világháborúból

Témakör: Képek
Idő: 1914-1917
Stílus: Nem illúzióktól mentes
Fíling: Deuthe Ansichskarten vom Erster Weltkrieg... 



Leírás:


Jó, azt még alá is írom, hogy az amerikai után rögtön a német lövészárkok voltak azok, amelyek egyértelműen a legtöbb komforttal voltak ellátva az első világháborúban, de az, hogy "jobban felszeretek" voltak, mint mondjuk a franciák, ahol elképesztően és kirívóan embertelen viszonyok uralkodtak még nem jelenti azt, hogy fenékig tejfel, Braatwurst, Waldmeistersaft meg Schnaps volt az élet. 

Főleg, hogy a különösen hideg őszök és telek kegyetlenül kikezdték a katonák egészségét, s ez nem egy esetben gyors elhalálozásukhoz is hozzájárult. 

Persze érhet olyan vád, hogy mégis miféle beteg elme az, aki képes ezen a szép, csöndes, kellemes, szeretetteljes,  megható, könnyfakasztó ünnepen ilyen témákkal előhozakodni. 

De ezt azért muszáj volt leírni, hogy kicsit más színben lássuk az ezeken a képeslapokon megrajzolt idealisztikus képet a "katonák életéről"... 

Az itt látható német "anzikszok" ugyanis, ahogy külföldi hatásra magyarok is nevezték ezeket a kis levelezőlapokat, vidám garnizonban, pazarul megpakolt Karácsonyfa és asztalok mellett szivarozgató tiszteket ábrázolnak (ami még valamelyet hitelesnek is tekinthető), meg hadikórházban zongorázgató vitézeket, meg Karácsonyfát díszítő közlegényeket, de persze nem legyengült katonákat és végképp nem elüszkösödött lábakat, mint ahogy egy időben kötelezővé tették az EU-ban, hogy a dohánygyárak cigaretta miatt roncsolt emberi szervek képét nyomtasság a cigarettásdobozokra.

Na jó, mielőtt még nagyon negatív lennék, nézzük inkább, mit is küldhetett haza feleségének és gyermekeinek a német katona az első világháborúban, ha Boldog Karácsonyt szeretett volna kívánni nekik...

(Klikkre mindegyik megnő...)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése