2010. december 9., csütörtök

December 9. - Jön a Medve!



Témakör: Film
Idő: 1989-1991
Stílus: Early L'art pour L'art
Fíling: Ha ilyenek lennének a mai blockusterek, gyakrabban járnék moziba, az biztos! 

Leírás: 

Van az őrületnek egy nem is olyan nehezen elérhető olyan foka, amelyet már nem lehet emberi szavakkal megragadni - túl van egy bizonyos határon.

Na ott kezdődik a Jön a Medve... 

A szép reményű L'art pour L'art társulat első műsoráról van szó, pontosabban filmjéről, amelyet a "Vastyúk is talál szeget!" c. tévéműsor követett. Akik onnan ismerik a csapat humorát, azok is meglepődhetnek, mennyire más ez az izé bármihez képest, amit a humorügyi közhasznú egylet később művelt. 

De talán éppen ezért zseniális.

Szürreális, őrült és borzasztóan kaffkai ez a mozi (egy az egyben az Átváltozás c. regény nyomasztó hangulatát juttatja időnként eszembe), miközben abszurd módon humoros, olyan L'art pour L'art-os és szimplán zseniális is - egyszóval gecijó. :)

A mintegy egy órás játékidejű tv-filmben a négy humorista elképesztő dolgokat követ el, együtt több mint egy tucat szerepet játsszanak el - egyenként is legalább hármat, de van aki hatot is, mindegyiket nagy beleéléssel és különleges színészi képességekkel párosulva.

Ízelítő az említett karakterekből: Galla Miklós, mint műsorvezető, Laár András, mint Tompika (igen, a legendás karakter már itt előkerül, mint taxisofőr!), mint elveszett kisfiú a talált tárgyak osztályán, mint punk és egyben náci ellenőr ("Hol a jegyed, ribanc!!??" - Mi vaaan???? - 1; Köztévé 2; 1991 3; L'art pour L'art - képzelhetitek, hogy csodálkoztam, hogy ilyen mondat elhangozhatott), Dolák-Saly Róbert mint zombi éjjeliőr, mint goromba buszvezető és még gorombább hivatalnok, az überkemény mogyoróárusról nem is beszélve, és a szép Nagy Natália mint narrátor - férfihangon... :)

A szereplők neveit pedig ezek után már csak röhögőgörcsben való elpusztulástól félvén merem ide leírni: 

Fudaraku László Tényteli József, Holmárcsik Béla, Radafuk Ernő... XD

(Azt pedig már tényleg csak mellékesen tenném hozzá, hogy "Egy pohár tej: tiszta fej!" hogy "Én vagyok a  Skála kópé!" és hogy a buszpornó pediglen tényleg az egyik legbeszívottabb dolog, amivel valaha filmben találkoztam...)

Végezetül pedig következzék a film végén található zenei kompozíció ("Az élet egy rejtélyes hősköltemény..."), amelyhez egyszerűen nem tudok mit hozzáfűzni: 


Búcsúzóul felhívnám a figyelmet még arra, hogy az egész cucc fenn van a tube-on, feltétlenül említést tennék a remek kaszkadőri munkáról... :)

Ja, és ne maradjatok le a legvégéről sem:

"Nem érzed ezt a kis művészi vákuumot?" - "De... Talán ott középtájban marad egy kis elvárás..." - LOL 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése