2011. március 3., csütörtök

Március 3. - A magyar psychedelic-design csúcsteljesítménye - Jankovics Marcell: János Vitéz

Témakör: Képek
Idő: 1973
Stílus: Psychedelic
Fíling: Na, ilyesmire eddig biztosan nem gondoltatok ezzel a rajzfilmmel kapcsolatban...














 
Leírás:

Mi, magyarok, szeretünk mindig messzire menni a saját országhatárainktól, ha az igazán cool dolgokra terelődik a szó. Nekünk mindig a külföldi, meg a nájmódi kell, mert mi biztos nem tudunk olyan jót összedobni, mint mások máshol, ahol "szerencsésebb volt a történelmi fejlődés" (persze ez is badarság,  mert ha valahol szerencsés volt a történelmi fejlődés, legalábbis más országokéhoz képest, az a Kárpát-medence - de erről majd más alkalommal). 

Vakok maradunk a nagyszerű kultúránkra és arra, amit elértünk - így nem csoda, ha nem látjuk meg, mit is vittünk végbe az elmúlt ezer évben. 

Persze, mint mindennek, ennek is okai vannak, de ebbe most megint ne menjünk bele, mert ebből újabb korszerűtlen elmélkedés születne, azt meg úgy is tudom, hogy nem szeretitek. :)

Na szóval: lényeg, ami a lényeg, hogy mi csináltuk minden idők legjobb, legkiemelkedőbb psychedelic hangulatú rajzfilmjét.

Mi az a psychedelic?

A psychedelic az 1960-as évek egyik legnagyszerűbb megnyilvánulási formája, amely minden művészeti ágat uralt a zenétől a filmen át az iparművészetig - esetünkben, tehát a vizuális kultúra világában egy olyan stílust jelölhetünk ezzel a rejtélyes szóval, amely látványában egyrészről teljesen elvisz a valóságtól, másrészről viszont tökéletesen közel marad hozzá  Olyasmit mutat meg a világból, amit addig soha - a formák folyamatos sorjázásában rejlő lehetőségeket, vagy egyszerre dinamikus és statikus mivoltukat a furcsa perspektívákon keresztül, amelyeket alkalmaz.

Na jó, ez most kicsit elvont volt.

OK, igazából nagyon. 

Szóval inkább ne is használjunk ilyen nagy és hangzatos szavakat:, beszéljenek helyettünk a következő videók: a psychedlic ugyanis valami ilyesmi, esetleg ilyesmi és, hogy teljes legyen a összkép, az sem kizárt, hogy valami ehhez hasonló legyen.

(Nem véletlenül linkeltem egy részletet a Beatles Yellow Submarine-jából, hiszen gyorsan kiszúrható, hogy az említett opusz hatott erre az alkotásra is - ld. pl. a haramiák cipőjét vagy a huszárok kinézetét.)

Na, ezek után a példák után sztem már nem lesz nehéz a besorolás, hiszen, mondhatni, egy dolog mindenképpen összeköti az idézett alkotásokat: mindegyik, egytől egyig, ilyen vagy olyan mértékben, de beszívott.

Na jó, persze a beszívottságnak is vannak fokozatai, és azt is megállapíthatjuk, hogy nem a beszívottság mértéke dönti el egy pszichedelikus hangulatvilágú akárminek az értékét -  de azért az egyértelmű, hogy az 1971-es magyar János vitéz c. rajzfilm sem a hasisosság mértékben nem kullog az utolsó sorban, pszichedelikus mivoltát tekintve pedig csakis az első sorban állók között emlegethetjük.

Mi több, legalábbis (szubjektív véleményem szerint) a legeslegelső helyen...

De talán hagyjuk az ilyen vitákat, és térjünk rá fő témánkra. Igen-igen, arra, hogy miért a János vitéz a világ legjobb psychedelical animációs opusza?

Nos: mindenekelőtt, mert ez a rajzfilm, bár beszívott, nagyon is összeszedett és pontosan kivitelezett, tökéletes keretbe illesztett történet (ami mondjuk legjelentősebb kihívójáról, a Yellow Submarine-ról egyáltalán nem mondható el...). Nyilván az is szerepet játszik ebben, hogy az irodalmi alapanyag maga is ilyen, hiszen az adaptáció természetesen Petőfi János vitézéből készült (amit nehogy már most kelljen bemutatnom bárkinek is, mert, ha igen, hát menten törni-zúzni kezdek mérgemben...)

Másrészt Jankovics Marcell, a rendező, minden idők egyik legjelentősebb hazai rajzfilmkészítője (művészi tekintetben alighanem a legjelentősebb), tökéleteset alkotott - mint úgy nagyjából minden filmjével (leszámítva a nagyon kisszámú kivételt) eleddig.

Tehát, kérném tisztelettel amellett, hogy egy remekműről beszélünk, valami nagyon cool-ról is (a kettő nagyon sokszor nem jár ám együtt, s együttműködésük leginkább a huszadik századra jellemző).

És erre próbálnám most ráirányítani a figyelmet ezzel az elképesztően harsány, élénk, színes és figyelemfelkeltő képáradattal, amellyel igyekeztem belenyúlni a történet legjavába a legjelentősebb totally psychadelic pillanatokat előhalászva a filmből.(természetesen kronológiai sorrendben haladtam - banditák, a behavazott Taljánország, a kutyafejű tatárok földje, megérkezés Franciaországba és így tovább a francia királylányon az óriások országán, a boszorkányok földjén - minden idők egyik legütősebb animált öt perce - Tündérországba...) .

It's wonderful, so: enjoy it! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése