2010. december 30., csütörtök

December 30. - "THE GREAT 1999 WEEK" 4. - augusztus-november 15

Témakör: The great week
Idő: 1999



AUGUSZTUS

11. – Magyarországon is jól látható teljes napfogyatkozás. A napfogyatkozás alkalmából Pécsett a planetárium udvarán egy időkapszulát ásnak el, hogy 2081. szeptember 3-án nyissák ki újra. - Vannak bizonyos ktüntetett pontok az ember életében, amikor marhára emlékszik, hogy éppen hol volt. A magyaroknak ilyen pl. 1989. június 16. és október 23., az amerikaiaknak 2001. szeptember 11., a németeknek a berlini fal leomlásának dátuma.

Nem tudom, hogy ezek közé tartozik-e, de az biztos, hogy 1999. egyik legjelentősebb eseménye egy  szabad szemmel is látható teljes napfogyatkozás volt és hogy nagyon sokan emlékszünk rá, hogy hol voltunk éppen akkor, az biztos. 

Nem véletlenül készült egy csomó videófelvétel az eseményről, közte nem kevés olyan, amely nemcsak magát az eseményt rögzítették, hanem azt is, hogy a felvételek készítői mit műveltek, merre jártak éppen annak bekövetkeztekor.

Én pl. Erdőkertesen, a családi nyaraló kertjében, speckó szemüveggel figyeltem a total eclipse-t, s az  egy-két percig tartó, szinte esti homály közepette azt is kiszúrtam, hogy megszólalt pár tücsök. 

Azt hitték, hogy este van, vagy csak a bioritmusuk zökkent totálisan ki a saját kerékvágásából....

Ahogy sokunké 1999. augusztus 11-én. 

Talán ezért is annyira emlékezetes számunkra ez a nap.

19. - A Macskajaj c. Kusturica film Mo-i bemutatója - Ez Kusturica legnépszerűbb filmje.

Egy alkotását sem látták - sajnos - ennyien idehaza sem. Ha azt mondom, hogy Undrground, Cigányok ideje vagy a Papa szolgálati útra ment, sokaknak gőzük sincs, miről vakerolok.

Viszont, ha azt mondom, Macskajaja, akkor lényegesen jobb a helyzet. 

Nagy öröm, hogy nem kell semmit mondanom, csak azt, hogy Pittbull Terrier vagy, hogy Fekete Obeliszk, hogy a trabant karosszériáját eszegető sertés, esetleg azt, hogy This is the beginning of a beautiful friendship és mindenki tudja, miről is van szó...

Ugye mindenki tudja?

24. - Megjelenik a Baby Sisters "Szeresd a testem baby" c. videóklipje -  Igen, ilyen is volt... XD

Mármint olyan, hogy Baby Sisters...

De az vesse rám az első követ a linkelésért, aki szerint ez a hármas (főleg Baby Gabi, wow) nem hot - ellenben sztem az forduljon is kezelőorvosához, gyógyszerészéhez...

A hónap folyamán - Megjelenik az Anima Sound System Marijuana cha-cha-cha c. kislemeze -Mivel az Animáról volt már nem kevés szó az év egy korábbi eseménye kapcsán, ezért csak megemlítettem a puszta tényt, no meg prezentálom az official music video-t...

26. – A második csecsen háború kezdete - Orosz agresszió - kontra csecsen ellenállás. Vajon melyik fog győzedelmekedni?

A kérdés elképesztően érdekes, mert hát Csecsenföld kőkeményen nyomja ezt a történetet - Moszkvának viszont a tehetetlenségi nyomatéka éppen elég nagy ahhoz, hogy valahogy mindig sikerüljön felülkerekednie.

Természetesen orosz elvbarátaink a saját maguk módján interpretálják az eseményeket, de az igazság az, hogy aki agresszorként lép fel abban a térségben, az ne csodálkozzon, ha igencsak megpörkölik a bajszát. 


Az e napon megkezdődött, hivatalosan második csecsen háborúnak elnevezett nem kicsit véres eseménysor ugyanis végül Jelcin elnök bukását hozta, míg Csecsnia maradt a helyén...


SZEPTEMBER


8. - Az "Amerikai szépség" bemutatója - Nagyon sokunk életében meghatározó élményt jelent ez a film, egészen egyszerűen azért, mert amikor minimum hat, max tizenegy éve először láttuk, még nem volt ennyi szókimondó, erőteljesen cinikus társadalomkritikát hordozó külföldi cucc a magyar köztudatban. Az amcsiknál már igen - csak nálunk még nem.

Persze ez a mozi önmagában is üt - hihetetlenül erős alakítások vannak benne, főleg a Kevin Spacey és Anette Bening kettőse elképesztően valóságos. Ilyen hitelesen alakított, egymást az őrületig fokozódóan gyűlölő házaspárt talán még nem is láttam eddig mozivásznon vagy tv-képernyőn.

Ezek után szinte már csak mellékes infó, hogy a forgatókönyvet a híres neves Alan Ball írta, a filmet pedig Sam Mandes rendezte.

16. - Cardigans ft. Tom Jones: Burning down the house - Igen, Cardigans ft. Tom Jones...

Én sem régen hallottam róla, és, mi tagadás, nagyot is néztem, hogy ez meg hogyan lehetséges.

Hát így.

Mert igaz, hogy a svéd alternatív popcsapat, illetve az wales-i énekes kettőse nagyon-nagyon furcsán hangzó valaminek tűnik, a szám mégis hihetetlenül jó - Nina Persson jellegzetes hangja száz százalékban kiegészíti Tom Jones talán még az övénél is jellegzetesebb énekét.

21. - Ricky Martin: Shake it bon-bon című számának videója - Ajjaj...

Csak a dokumentáció kedvéért, hogy ilyen is volt.

"You are Mata Hari / I wanna know your story" - XD a fenébe, ez krrrva jó! 

23. - Jóbarátok 6. évad első rész (befejeződik: 2000 máj. 18.) - Na, pontosan ez szokott történni Vegas után. XD

A következő videó spoileres, de könyörgöm, kinek spoiler a Jóbarátok hatodik évada - sőt, kinek spoiler egyáltalán bármi is a Jóbarátokból? XD 

27. - Scooter: Faster Harder Scooter c. klipjének megjelenése - Hehe, az még rendben is volna, hogy Ricky Martin a popipar kurvája volt - de akkor ki volt az ebben az évben a hatodik albumát megjelentető Scooter?

Muhaha - hát igen.

Az árja technomájszter egy ideje biztosan nem hallott melírozott ritmusú klipje  újra támad... 

28. - Sting After the Rain has fallen c. klipjének megjelenése - Persze Sting sem maradhatott ki abból, hogy a Millenium előtt megjelentessen egy új lemezt.

Az album húzódala következ most - vállalom, hogy gázos arc vagyok, de sztem király... 



OKTÓBER

Október 5 - Elindul a Buffy 4. évada (véget ér: 2000 máj 23.) - Tegnap már linkeltem főcímet, úgyhogy most csak a spoileres ajánló jön.

Megintcsak azt mondhatom, akinek kimaradt pótoljon sürgősen.

De tényleg.

Október 21. - A Simon mágus bemutatója - Enyedi Ildió kivételes filmje Párizsban játszódik, és egy magyar mágusról szól. Andorrai Péter elképesztő alakítását, csak a riválisát alakító Halász Péter szárnyalja túl. A köztük lassan kiéleződő ellentétből a történelem egyik legnagyobb szabaduló-mutatványának kísérlete lesz...

Van szerencsém a filmet az egyik legjobb jelenetével ajánlani, ami még ráadásul humoros is: hősünk találkozik egy kérdőívező francia lánnyal, akinek úgy kezd el válaszolni a kérdéseire, hogy egyáltalán nem tud franciául. 

Október 25. - Elindul az Ally Mcbeal harmadik évada (befejeződik: 2000. máj. 22.) - Igen, az a bizonyos harmadik szezon...

Igen, ez az évad fantasztikus részekkel van tele, csak éppen ugye ott van az a nem is apróságnak nevezhető körülmény, hogy...

Nade ne spoilerezzünk.

Inkább hangulatpromózzunk: a harmadik évad übervidám főcímével.

(Imádom!) 


NOVEMBER

7. - Elindul az X-Akták hetedik évada (befejeződik: 2000. máj. 21.) -  A közelgő millenium olyannyira körbelengi az X-files hetedik szezonjának hangulatát, hogy a már emlegetett Millenium gyakorlatilag beleömlik a nagy X-akták folyóba...

Vagyis, az elvileg májusban lezárult széria karakterei átkerülhek az X-aktákba egy időre.

Hogy ez hogyan is kerül kivitelezésre (mesterien, egyébként), azt most ne firtassuk, csak élvezzük, ezt a természetesen a sorozattal eddig el nem jutók számára spoileres trailert

12. - Luc Besson Jean D'Arc-filmjének bemutatója - Óriási bukást hozott a kasszáknál, pedig igenis faintos film a Mila Javovich-os, méregdrága Luc Besson-opusz, a Jean D'arc.

A rendkívüli mozi, mely szakít az eddigi hagyományokkal, és Jean-t szinte megszállottként, őrültként, ám egyszersmind egy rendkívül érzékeny nőként is mutatja be, plusz kőkemény, véres csatajelenetekkel és nem kevésbé húzós kínzásokkal lett megtűzdelve, úgy tűnik, nem nyerte el a közönség kegyeit.

Hogy jó-e a film?

Nos, szerintem az.

12. - Kevin Smith a Dogma c. filmjének bemutatója - És ugyanezen a napon került a mozikba a Jersey-krónikák rendezőjének, a Reaper leendő showrunnerének negyedik nagyjátékfilmje, a Dogma is. Ez a nem mindennapi vihart kavart alkotás tökéletesen illeszkedik a rendező eddigi repertoárjába, hiszen Jay és Néma Bob és más állandó karakterei is szerepelnek benne, azért ebben is káromkodnak rendesen, és körül-belül ez is Jersey-ben játszódik.

A különbség csak annyi, hogy  a sztori főszereplője két bukott angyal, akik vissza akarnak jutni a mennybe, ám ennek az emberiség elpusztítása lenne az ára. Természetesen ezt az emberiség sem hagyhatja: Jay-jel és Néma Bobbal az élen harc indul a világ megmentéséért.

Az elképesztően kreatív és kétségbeejtően röhejes komédia nagyon nagy erénye, hogy kifejezetten nagynevű színészeket hozott be a projectbe:.

A két bukott angyalt Ben Affleck és Matt Damon alakítják, de felbukkan benne Alan Rickman, Jason Lee, Salma Hayek és Janeane Garofalo is, hogy Chris Rockot már ne is említsem.

A film óriási vihart kavart sok vallásos keresztény körében, akik nagy valószínűség szerint inkább a saját vallásukat értelmezték félre, mint a filmet helyesen.

Akárhogy is van, ez egy nagyon jó kis mozi, K Smith fanoknak meg egyenesen kötelező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése