2010. december 28., kedd

December 28. - "THE GREAT 1999 WEEK" 2. - április-május közepe

Témakör: The great week
Idő: 1999




ÁPRILIS

1. - Patrice Laconte Lány a hídon c. filmjének bemutatója Párizsban - A "Le fille sur le Pont" megkockáztatom, 1999. legjobb francia filmje. Az elképesztően stilizált fényképezésű fekete-fehér moziban Daniel Auteuil és Vanessa Paradis kettőse lehengerlő, maga az alkotás pedig tartalomban és hangulatvilágban  egyik fontos megelőlegezője az új évezred francia filmművészetének.
A film trailere megnézhető itt


5. - Friderika: Kincs, ami van - A magyar énekesnő új albumának "húzódala" abszolút átlagos popszám lett volna, ha Friderika spcekó hangszíne, plusz retro-potenciálja nem emelte volna ki a feledés mocsarából. Friderika ekkor már fele annyira sem volt jó előadó, mint 1995-ben, amikor egy valóban káprázatos produkciójával kijutott az Eurovíziós Dalfesztiválra, ám ennyire még futotta. Később, s főleg, mióta "megtért" azaz "hitgyülis" lett, még ennyire sem, sajnos.

A videóklip még nem került fel a netre és nekem sincs a birtokomban - a zene viszont meghallgatható itt.


7. – A Csillagok háborúja rajongói megkezdik a sorban állást a mozik előtt Westwoodban és Hollywoodban, hogy jegyet vehessenek a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című filmre - Muhaha - jó tudom, hogy egyedüli vagyok az univerzumban aki nem szereti a Szar Warst (egyébként meg nem, mert ezt a szókapcsolatot sem én találtam ki ), de abban azért nagyon sokan értünk egyet, hogy az új trilógia első darabja meg sem közelítette a régi színvonalát. A "Fantommenés", ahogy Puzsér Róbert filmes műsorvezető szokta többé-kevésbé tükörfordítás alapján emlegetni a ezt a Lucas pikcsört, irtózatos, minden szempontból. Kár - Natalie Portman már ekkor is szexi volt, Even McGregor pedig alapból remek színész lenne - Liam Neeson-ról nem is beszélve. De aki kitalálta Jar Jar karakterét, azt válogatott módszerekkel kéne móresre tanítani.

A borzasztó blockbuster trailere skubizható állapotban itt



7. - South Park - harmadik évad (véget ér: 2000 január 12.) - A animációs sorozat újabb évadában válogatott zagyvaságok keverednek kőkemény társadalomkritikával - még mindig. És olyan klasszikusok bukkannak fel, mint a Szivola története, az öngyuladásos epizód vagy a Pokemon-paródia.

Az évadnyitó (és egyébként a többi is) megtekinthető itt


23. - Befejeződik minden idők egyik legkáprázatosabb anime-sorozata, a Cowboy Bebop - A saga ugyan két mozifilmmel kerül majd végleg lezárásra, évekkel később, de a káprázatosan gazdag és rendkívül izgalmas történet lényegileg itt zárul le.

A kezdők és a haladók itt hozzá is kezdhetnek az első évad első részéhez, a vérprofik pedig ennek a videónak a segítségével újraélhetik a torokszorító katarzis élményét... 



23. - Sliders - 4. évad vége (Kezdődött: 1998 június 8) - A kilencvenes évek popkultúrális sarokkövének számító alapsorozat anno gyerekkoromban nagyon nagy kedvencem volt. Sajnos a vége felé már a korábbi időszakok színvonalának árnyékát sem tudta produkálni.. 


A negyedik szezon már nem volt az igazi, bár az intrója még igencsak ott volt (az ötödikról már ez sem mondható majd el). A magyar nyelvű opening-creditstot itt lehet csekkolni. 


26. - Ákos: Ismerj fel c. albuma - A magyar szintipop, majd egy saját maga által kialakított alternatív popzenei stílus egyik koronázatlan királya ebben az évben egy igazi átmeneti albumot jelentetett meg. Az Ikon valószínűleg sokat kivehetett a mesterből, mert az azon leledző slág-dömpinghez képest itt alighanem az Indiántánc és a Hello intrumentális változata a legerősebb muzsikák, ezek pedig Ákosnak még a kevésbé jelentős opuszai közül való mondjuk az Új törvény lüktetéséhez képest.

Utóbb emlegetett mjúzikot itt tessék lesni.


27. - A Nyitott száj híres adása a futballhuliganizmusról - Az 1998 és 1999-es NB I-es idény alatt többször elszabadulnak az indulatok az Üllői út környékén. A válasz: a tv kivesézi a témát (azaz inkább csak bottal megpiszkálja a szart).. Juszt László a "Nyitott száj" című tényfeltáró sorozatában teret is ad ennek a lényegileg tulajdonképp teljességgel semmitmondó diskurzusnak. .

Segítőtársai: Kovács Attila, minden idők legparasztabb maffiiózó MLSZ-elnöke, Szilágyi József, aki, poén, szurkolók koordinátorából lett nem is olyan régen Jobbikos képviselő, Farkasházy Tivadar, aki önmagában is egy nagyon rossz vicc és hadd ne is folytassam Tornyi Barnabás jellemzésével... XD

Az egész adás fenn van a tube-on - az első részt itten tessék keresni.

A hónap végén - Megjelenik az Evanescence Whisper c. demo-CD-je - Csak a hangminőség rosszabb, minden más ugyanúgy ott van, mint a későbbi albumokon. 


Evanescence was cool in 1999, and If you don't believe me, look it

A hónap folyamán - Megjelenik az Unisex "Csoda az élet" c. albuma - Kár, hogy sokan abszolút nem vágják az Unisex-nek még csak a nevét sem. - persze, kevés olyan együttes volt ebben a szakmában, amely ennyi felállást élt volna meg Magyarországon, így nem csodálom, ha az emberekben összekeveredik a három-négy Unisex.

Itt éppen az első felállás énekesnője, a rendkívül fiatal Szekeres Adrienn örül a napsütésnek.


Kivételesen szép hang - az elmúlt húsz évben talán Magyarországon csak Lajtai Katinak volt ennyire egyedi. 
Ha nem hiszed, járj utána.... 

A hónap folyamán - A Jazz+AZ: Ma jól vagyok c. videója - Ugyan a dal 1998-as, de a klip csak ekkor - ahogy az angol mondja - released. Geszti Péter tudott valamit - olyan képességű és küllemű énekesnőket hozott össze, hogy a lélegzetem is eláll - és elképesztően jó szövegeket írt.

Ez volt a Jazz+AZ és nagy kár, hogy úgy elfelejtődött.

Akár vágod, akár nem, miről beszélek, ennek feltétlenül adj egy esélyt


MÁJUS


A hónap elején - Megjelenik az Anima Sound System "Közel a szerelemhez" c. albuma - A Németh Juci által immár nem kis mértékben fémjelzett hanganyag igencsak virtuóz elektronikus nótákat tartalmaz. 


A remek hangszerelés mellett a project nagy erénye, hogy egyben Yonderboi nulladik nagylemeze is - a magyar származású művész úr ugyanis az egyik e lemezen leledző mixében szétzúzza a címadó dal zenei alapjait - ezt halljátok most.

2. - Megjelenik United "Első" c. albuma- Az ekkor újdonsült magyar popcsapat első zenei manifesztációja. Pély Barnáékat lehet szeretgetni, meg lehet nem szeretgetni, de, akárhogy is viszonyulunk hozzájuk, tény, hogy az albumról három dal is sláger lett, és mind a három mind a mai napig meghatározó magyar popkulturális nóvum.

Ezek a "Hárman Párban", a "Nincs ősz, nincs tél" és persze az elmaradhatatlan "Hófehér Jaguár".

Még egy kitétel - a melírozott hajú Pély Barna, nem menő és retronak is nagyon húzós.  
7. - A Múmia bemutatója - Haha, a Múmia nagyon király dolog. Brandon Fraser ugyan itt is csak b-kategóriás, de valahogy pont belefér ebbe az a-kategóriás koncpecióba (hogy ez hogy sikerült, azt ne kérdezzétek - talán ennek a filmnek a gyártásakor szerencsésen álltak együtt a csillagok). Viszont Rachel Weisz nagyon hot. 


A Múmia meg az új évezred első évtizedének egyik legjobb kalandfilmje. 


Na és persze Imhaotep mindent visz... 


Trailer itt
12-23. - Cannes-i filmfesztivál
Arany Pálma: Rosetta – rendező: Jean-Pierre és Luc Dardenne


Nagydíj: L'humanité (Emberiség) – rendező: Bruno Dumont
a zsűri díja: A carta (A levél) – rendező: Manoel de Oliveira
legjobb rendezés díja: Todo sobre mi madre (Mindent anyámról) – rendező: Pedro Almodóvar
legjobb női alakítás díja:
Séverine Caneele – L'humanité (Emberiség)
Émilie Dequenne – Rosetta (Rosetta)
legjobb férfi alakítás díja: Emmanuel Schotté – L'humanité (Emberiség)
legjobb forgatókönyv díja: Moloh (Molokh) – forgatókönyvíró: Jurij Arabov


16. - Az X-akták c. sorozat 6. évadának utolsó epizódja (kezdődött: '98. November 8) - Igen, ez az a Mulder és Scully-s izé, ha még emlékszik valaki rá, hogy az "igazság odaát van". Bírom, hogy ezt minden ilyen videó előtt el kell mondanom, mert Mo-n a legtöbbek számára az X-akták még mindig egy olyan sorozatot jelent, amelyben egy részben oldanak meg egy ügyet, illetve fenéket - pont, hogy nem, egy csomószor csak felvetnek egy-egy problémát.

Csakhogy, és ebben a tekintetben az Odaáthoz hasonlít, a végére kicsit felfejlődött és egy főszálra koncentráló cuccos lett, ami kétségtelenül jót tett az anyagnak. A hatodik szezon utolsó epizódjához nesztek itt. egy kis kedvcsináló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése