2011. január 1., szombat

Január 1. - "THE 1st GREAT 2000 WEEK" - 1. január-február

Témakör: The Great Week 
Idő: 2000


JANUÁR

1999. december 31. - 2000. január 1. -  Jóbarátok / 6. évad 10. rész 

Ha esetleg, persze csak feltéve, a világért sem megengedve, nem sikerült volna olyan jól a Szilveszteretek, mint ahogy vártátok volna (persze ez kizárt, de hátha mégis), akkor nézzétek meg ezt a Jóbarátok részt és garantáltan jót derültök majd azon, hogy Rossnak és Monicának valószínűleg még ilyen jóra sem sikerült az ezredfordulós...

Szegények...

(De olyan vicces, ahogy táncolnak XD)

A többiről a tovább mögött...


1. - A Szent Korona átszállítása a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe; Operabál Bécsben; A Luna Sea milleniumi koncertje - Miután mindenki megkönnyebbült, hogy még sem ütött be az Y2K-krach, a számítógépek továbbra is működtek, nem jött el a világvége vagy a világgazdaság prognosztizált összeomlása, hogy másnap is felkelt a nap és, hogy legrosszabb esetben is csak egy kiadós másnaposság lehet a hátránya annak, hogy átléptünk az óévezredből az újévezredbe, az emberek úgy érzeték, nem árt kicsit levezetni a feszültséget.

Magyarországnak ebben az időben jobbközép kormánya volt, és ez a jobbközép kormány úgy vélte, a legjobb jobbközép-módon tenni meg ezt...

Már 1999. decemberében érvénybe lépett az a törvény, melynek értelmében az új évezred első napján, mintegy szimbolikus töltetet adva a Millenium évéhez kapcsolódó ünnepségeknek, a Szent Koronát átszállítják a Magyar Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe, ezzel kihangsúlyozva e történelmi jelképünk különleges jelentőségét, ma is fontos tradíciót képviselő mivoltát.

Az ünnepélyes aktus nagy mértékben eltérő reakciókat szült a különböző politikai táborokban, de abban mindenki megegyezhetett, hogy elsődlegesen ez az éppen regnáló Orbán-kormány legitimációs erődemonstrációjaként értelmezendő.  

Bécsben, ahogy ez különösen  jellemző a december és január ünnepei uralta időszakra, az  elegancia volt az úr. Ennek a periódusnak a legkitüntetettebb eseménye volt (és persze az ma is) az ún. Újévi Koncert.

Ezúttal az új évezredet megelőző kiemelt várakozás, izgalom levezetésére is kiválóan szolgálhatott ez a ragyogó előadás, amelyen egy különleges kompozíció, Georg Riha és Ricardo Mutti zenekarvezetők munkája, is elhangzott "Visions of Austria" címmel.

A mű prezentálásával párhuzamosan gyönyörű felvételeket vetítettek ki Ausztriáról. Ez a kis performansz itt is megtekinthető.

Tokióban viszont úgy nyomták a feszültséglevezetést, ahogy azt igazán fiatalosan kell.

A Luna Sea, a kilencvenes és kétezres évek egiyk legnépszerűbb  japán zenakara, mely grunge és powerpop furcsa keverékét játszotta, január 1. estére ugyanis gigantikus méretű koncertet szervezett és egy igazi utószilveszteri partit adott.

Hogy milyen is lehetett ott a hangulat, azt csak utólag tudom rekonstruálni, de, hogy nem akármilyen, azt tessék itt bevizsgálni.

Nem vágom, nektek mennyire lehet bejövős, de engem annyira feldobott, hogy elkezdtem játszadozni az utószilveszteri buli gondolatával... 



FEBRUÁR 

1. - Kijön a Lamb "B-line" c. videója - A Lamb király és örülünk neki, hogy most nagyon újra készülnek egyesülni a 2004-es szétmenetel után.

Bár attól még ez a klip nem kicsit beteg.

De hát azért (is) szeretjük őket, mert - hm - semmit sem hétköznapi módon közelítenek meg...

2 - Danny Boyle "The Beach" c. filmjének bemutatója -  Nincs is jobb, mint január 1-én egy istenháta mögötti trópusi szigeten való napokról, hónapokról, évekről álmodozni, miközben Angelo Badalametti és Moby zenéit hallgatod.

Hogy miért tudom ezt megtenni?

Nos azért, mert mindkét muzsika a The Beach soundtrackjának része, az pedig egy igazi trópusi pikcsör.

Igen, Danny Boyle, a Trainspotting (és a Gettómilliomos - hogy rendezhette a két filmet ugyanaz az ember?) alkotójának munkája ez az élménydús mozi, amely a Lost első magyarországi címéhez hasonlóan egy "pokoli édenben"  játszódik.

Hogy miért?

Nos nem lőném el a poént, hogy, aki még nem látta,  sürgősen pótolhasson mindenfajta spoiler-tudás nélkül. A linkelt videók talán érzékeltetik, hogy nagy élményből maradnátok ki, ha nem néznétek meg.

2. - Eléri a Tiszát a Romániából útjára indult ciánszennyezés - 2000. februárja különösen enyhe, ami az időjárást jelenti. Azonban jóval kevésbé, ha a magyar külpolitikáét.

A Románia irányából érkező nagy mennyiségű, mérgező nehézfém ugyanis korábban elképzelhetetlen méretű hal- és élővilág-pusztulást, vízminőségromlást hoz magával.

A média kitüntetett figyelmének és a magyar külügy erélyes fellépésének köszönhetően hamar kisebb diplomáciai konfliktus kerekedik az ügyből, mely a magyar-román kapcsolatoknak sem tesz jót.

Szerencsére az államközi problémából elég hamar a magyar állam és az ausztráliai tulajdonú vállalat  összecsapása lesz, amely a szennyezést okozta, s végül, az előzetes félelmekhez képest a mérgezés sem jár olyan drasztikus és hosszú távú következményekkel, mint ahogy azt eleinte gondolták.

A dologért hibáztatható cég pedig igen nagyösszegű kártérítést volt kénytelen perkálni.

That's all falks! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése