2011. február 10., csütörtök

Február 10. - Ritka Dévényi Ádám koncertfelvétel

Témakör: Music
Idő: 1984
Stílus: New wawe? Underground? Vagy valami egyéb alternatív?
Fíling: Miért van az, hogy a legjobb dolgokat ismerik a legkevesebben? 

Leírás:

Dévényi Ádám immár nagyjából-egészében véve kb. huszonnyolc éve tolja a hazai zenei porondon, mégis nagyon kevesen hallották a nevét. Kár: Dévényi ugyanis egy zseniális dalszövegíró (dolgozott a tegnap egy kicsit valóban lehúzott Bikininek is - az "Adj helyet magad mellett" és a "Közeli helyeken" szövege az ő munkája), s egyben egy kiváló szólóeladó is. 

Kísérő zenekara, az Átmeneti Kabát, az évtizedek során sokat változott, de összességében azért elmondható, hogy mindig remekül megvalósította DÁ ötleteit. Dévényi stílusa általában elmélázó, melankolikus, elmélyültebb, néhol sanzonszerű, máshol egyszerűen csak visszafogott, pillanatnyi hangulatokban megkapaszkodó, gyakran izgalmas klasszikus instrumentumok betétjeivel operáló.

Ezért is különleges az itt prezentálandó két felvétel, hiszen a muszikus e két korai, 1984-es opusza (első hivatalos lemeze 1986-ban jelent meg) még egészen new wawe-es jelleget mutat. 

Érdemes Dévényi szövegeire fókuszálni, mert nagyon erősek...

Tényleg...

Megragadnak az ember fejében, szinte jobban, mint a nem kevésbé figyelemreméltó dallamok, és bármikor könnyen előhívhatóvá teszik a semmivel össze nem keverhető track-eket. 


Csak ülsz és mosolyogsz...




Melegebbek a hajnalok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése