2011. február 4., péntek

Február 4. - Spions - Donauer Video Famillie 1. - három dal az első ismert magyar punk-demóról

Témakör: Music
Idő: 1978
Stílus: Early hungarian punk
Fíling: Pesti Barnabás utca 5. - 1978. - még is érzem, pedig nem is éltem

Leírás:

Mindössze két évvel vagyunk a tegnapi bejegyzés utolsó száma után, mégsem nehéz észrevenni, hogy szinte ég és föld a különbség a mai zenei anyagunkhoz képest. Mondjuk a Non-Stop-féle 1976-os Szép Margit és a Spions féle 1978-as Donauer Video Famillie (dunai családi-videó) c. demófelvétel akármelyik dala között. 

Hiszen, míg az egyik album hangulata még félig-meddig a hatvanas évek pozitivista világszemléletében gyökerezik, a másik már a hetvenes dekád végének kiábrándult muzsikája, méghozzá egyenesen a punk, a létező legszélsőségesebb életérzések megfogalmazója, amit csak el lehet képzelni 1978-ban. 

Legfeljebb az köti össze őket, hogy mindkét együttes és hanganyag a 70-es évek hazai, sőt, nemzetközi zenei progressziójának terméke. 

1978-ban, ami ugyan nem a hazai punk születésének éve (az nagyjából 1977, amikor egy esztendőben alakult meg a CPg, a Rotten és a Spions nevű első magyar illetőségű három punkbanda), ám ebből az évből való az eddigi első hivatalos hazai punk demotape, mely jó minőségben ezen a remek oldalon került megosztásra - ha valakit érdekel.

A három formáció közül éppen a Spions a kakukktojás: a legfurcsább, legegyedibb, legtárstalanabb muzsikát játszották, amit csak egy egyedi, társtalan és furcsa (mármint ami 1978-ban annak számított Magyarországon) műfajon belül el lehet képzelni, s politizálónak is könnyen tekinthető nevük ellenére ekkor még egyáltalán nem jelentkeztek politikai tartalmú szövegekkel - kivéve egyetlen számot, amelyről majd később írunk - szemben a másik kettő említett zenekarral. 

A Spions furcsa kontemplatív dolgokat tolt, zenészeire egyértelműen Marc Bolan volt a legnagyobb hatással, aki minden volt, csak nem pont punk-művész és annyira nem ide- (mármint a hazai viszonyok közé) való volt a működésük, hogy 1979-ben el is hagyták az országot, s inkább Franciaországban, Kanadában és egyéb, kiesebb vidékeken próbáltak megélni ténykedéseikből.. 

A demo tape különlegessége nem csak a rajta megtalálható zenei anyag kivételessége, hanem az is, hogy kiváló minőségű a korabeli egyéb hasonló körülmények között született felvételekhez képest. 

Most három szám következik ebből az anyagból - mindhárom igen ritka, s mindhármat blogunk tube-csatornája osztotta meg elsőként a világhálón videó formájában. 

A zene itt is réteg, s a disszonáns szólamok sokakat elriaszthatnak, de ez a műfaj már csak ilyen... 

Sőt, a progresszív tendenciákba simuló muzsikák is többnyire ilyenek - nem operálnak közhelyekkel, de sokat adnak cserébe az esetleges nehezebb befogadhatóságukért. 

Hogy mennyit, azt viszont magyarázzák már ezentúl a számok, ne én... 


Emlékképek



Summer Song (Menekülj végre...) I.



Summer Song (Menekülj végre...) II. - sajnos csak töredék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése