2011. február 11., péntek

Február 11. - Másik János: Meteo OST

Témakör: Music
Idő: 1989
Stílus: New wawe
Fíling: Ettől a zenétől még nappal is... 






Leírás: 

A magyar "Szárnyas fejvadász"?

Igen-igen, a Meteo az. 

Bizony, igazi, kőkemény hazai "Blade Runner" ez a film, amely az 1989-hez, azaz készítéséhez képest viszonylag közeljövőben játszódik egy posztapokaliptikus, megismétlem: poszt-a-po-ka-lip-ti-kus Budapesten (bármilyen hihetetlenül is hangozzék ez).

A filmben többek között szerepel Eperjes Károly, Balkai Géza, Esztergályos Cili, Stohl Buci as bárpultos (első filmszerepe!) és még jó nénány neves figura, akik jelentősen növelik az amúgy sem tűzrevaló alkotás színvonalát.

Rajtuk, és az ötletes rendezőn, Monory Mész Andráson kívül a harmadik tényező, ami kiemeli a feledés mocsarából az alkotást, a zene. A zene, amelyet Másik János, neves underground muzsikus szerzett.

És akkor témánál is vagyunk.


Underground film, underground zene...

Hogy milyen is - nos, félelmetes - vagyis félelmetesen jó...

Tényleg nagyon erős - főleg, ha az ember mellette figyeli a lepusztult gyáregységek és az 1989-ben még fel nem újított, undorító állapotban egzisztáló (tudom, mert emlékszem még rá gyermekkoromból) Budapest belvárosi Vásárcsarnokban (ld. a maffiaösszecsapásos jelenetet) játszódó képsorokat.

A film és a zene ereje is abban rejlik, hogy miközben egy undorító világot mutat be, méghozzá nem kevésbé elidegenítőmód, mint amilyen maga a hely, ahol játszódik, visz bele némi pátoszt és thrill-t is. Sőt, nem is keveset.

It's really great music - so enjoy it!


Komputerterem



Autózás az éjszakában




A fekete lyukban




Paradiso




Vége

1 megjegyzés: