2010. november 10., szerda

November 10. - Két választás Magyarországon 1990 - 3. - A Fidesz sem maradhat ki a jóból... :)

Témakör: Reklám
Idő: 1990
Stílus: Nem posztmodern kampány
Fíling: Végképp arcpirítóan gáz kampánystratégiák 

Leírás:

Még nincs vége a tömény borzalomnak, vagyis az 1990-es választást feldolgozó, nagyjából két hetente jelentkező összeállításunknak, amelyben kíméletlenül sújtunk le az elképesztő mértékben megmosolyogtató, húsz évvel ezelőtti parlamenti és önkormányzati választások kampányanyagaira... 

Az SZDSZ, az MDF és az MSZP után most a FIDESZ következ.

Mondanom sem kell, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége, bár a későbbiekben élen jár majd a külföldi kampánystratégiák átvételében, ezen alkotásaiban hasonlóképpen kritikán aluli módon reklámozza saját programját, mint a többi korabeli párterő.

Jó persze, tudom én azt, hogy nem illik számon kérni a mai kampánystratégiák színvonalát az akkori anyagokon, nade azért ez mégis röhejes.

Pedig - tegyük hozzá - 1990-ben egyértelműen a FIDESZ az egyik legkreatívabb párterő a kampánygyártásban.


1. Listen to your heart



Például az már-már legendás, ahogy a Listen to your heart c. Roxette számot beleszövik a médiakampányukba.

Kezdjük azzal, hogy néhány éve még én is annyit tudtam a Roxette-ről, mint nagyon sokan mások itthon, hogy igen, ők írták azt a számot (mivel valamiért ez a hirdetés bennem nagyon élénken él mind a mai napig, tulajdonképpen ezzel valahogy már gyerekkorom óta maximálisan tisztában voltam),  amellyel a FIDESZ első választási harcába indult, de aztán elkezdtem felfedezni az együttest és látni, milyen állati jó zenét is írtak valójában. Ezt a kitételt csak azért csempésztem be az elejére, mert az igen enyhe kifejezés, hogy a Roxette "még elő fog fordulni a blogon"... 

Másodszor: a Listen to your heart a nyolcvanas évek végének egyik legnagyobb slágere volt, a FIDESZ meg mindössze csak annyit csinált, hogy lecsapott rá. Mert hiszen ez a párt, amely akkor még egyrészt liberális volt (tehát fiatalos, újító szellemű) jól tudta passzintani a fiatalos üzenetéhez, másrészt meg még nem terjesztették ki a jogdíjak komoly bevasalásának kérlelhetetlen intézményét a vasfüggönyön túlra, ami nyilvánvalóan lehetővé tette, hogy ezt a track-et így, következmények nélkül emeljék egyenesen kampánydali minőségbe (őszintén? - sztem erre konkrétan magasról legyintett a svéd popcsapat), ahogy tették ezt számtalan lied-del a 60-as évektől kezdve (ld. például a Keresztapa 2. zenéjét egy a cukorrépa hazai termesztésének tendenciáit tárgyaló dokumentumfilmben - és higgyétek el, ilyen tényleg volt, mert néhány éve láttam a Filmmúzeumon).

Viszont ez sok mindent elárul a korabeli viszonyok (és a korabeli FIDESZ) az ebből a szempontból megnyilvánuló elképesztő suttyóságáról és fejletlenségéről.

Mert ma már nem csak azért lenne elképzelhetetlen, még idehaza is, hogy egy párt átvegyen mondjuk teszem azt egy Lilly Allen vagy egy Ellie Goulding-számot kampánydalnak, mert súlyos, valóban nagyon súlyos jogdíjakat kellene perkálnia a megfelelő hely(ek)re, hanem azért sem, mert egy párt már eleve presztizsből is ír magának egy kampánydalt, sőt, lassan eljutunk oda, hogy többet is (már ha az Obama-féle történetet nézzük, ahol az Obama-girl-ök elszaporodása eddig egyetlen párt egyetlen jelöltjének sem kijáró mennyiségű, kirívóan sok kampánydalt eredményezett - megkockáztatom, hogy lehet, hogy az USA összes elnökjelöltjének nem volt ennyi kampánydala együttvéve).

Harmadszor: érdemes megfigyelni ezt az egyperces kis összeállítást.

Mert hát, tudom én, a kezdetleges viszonyokhoz képest ez még egy kifejezetten jó anyag, na de attól még igazán gáz, ahogy a későbbi FIDESZ-esek (Fodor Gábor hangját véltem felismerni) megpróbálják menteni ebből az egész izéből ami menthető... :)


2. Nademicsinááász...























Kiáltja a "Hol a fa főnök" című legendás tube-videó a képen nem látható szereplője a vidiben dülöngélő kissé molett testalkatú úriembernek.

És kiáltom én, mikor meglátom ezt a borzalmat

Mert hát meggyőződésem, hogy az akkori választások valóban legrosszabb kampányanyagával állunk szemben.

Jó, legyen, az ötlet nem rossz  (igaz, a FIDESZ feltehetően az MSZP-től koppintotta, amelynek már emlegetett, kisgyermekeket szerepeltető kampányanyaga régebbi), de a megvalósítás siralmas.

Őszintén szólva, akár hiszitek, akár nem, valaha én is ezekben a filléres gyerekruhákban rohangáltam a játszótéren és osztottam az észt kortársaim - óvodások - körében. De azért ez így még a korszakban is durva képet nyújtott a formálódó posztszocialista gyermek-divatról.

A jelenlévők közül Kövér László a legelegánsabb, az öltönye nagyon stílusos. Fodor, a haját leszámítva, ami rettenetes, úgy néz ki, mint egy átlagos menedzser: fekete öltöny, fekete nyakkendő. Orbán már lazábbra vette a figurát, de összességében az ő megjelenésével sincs baj. Viszont Deutsch nagyon durva - Vágási Rambo Ferencet jutattja eszembe ez a sztájl, Ungár Klára megjelenése pedig végképp kiverte nálam a biztosítékot.

Nő így egész egyszerűen nem nézhet ki - nem, hogy 2010-ben, de 1990-ben sem egy televíziós szereplés alkalmával, pláne, ha egy párt politikai programjához adja az arcát.

A szürke háttér, az SZDSZ már idézett kampányvideójához hasonlóan borzasztóan lehangoló, nagyon depresszív (nem tudom, 1990-ben ezzel reméltek szavazókat hódítani, mert jó, ne legyen rózsaszín háttér, de mégis azért ez így nagyon szuicid fílinget áraszt).

A szövegekkel nincs baj, csak ahogy elmondják, azzal.

Kövér jó, Fodorral sincs baj a raccsoláson túl, :) viszont Orbán elképesztő módon nem készült fel erre a szereplésre. Zavartan hangsúlyozza a szavakat és borzasztóan látszik, hogy nem foglalkozott eleddig politikai kommunikációval. Ez nálam már majdnem kiverte a biztosítékot, de Ungár Klára itt is a legrosszabb formáját hozza: kapkod, hadar, rettenetes.

Tényleg szörnyű, tekerjétek át, ne nézzétek meg és próbáljatok együttélni a gondolattal, hogy nem hallottátok, amit művel. 

A SZDSZ videójában legalább hangsúlyoztak a színészek, az MDF legalább a gyönyörű hanglejtéssel beszélő Sinkovitsot nyerte meg magának, az MSZP pedig, hendikeppekkel megtűzdelt szituációja ellenére legalább próbálkozott...

Ez viszont rettenetes - látszik, hogy a FIDESZ-nek kellett a legtöbbet fejlődnie az évek során, de a fejlemények azt mutatják, hogy ez végül sikerült is nekik.

Végül is enélkül, 20 évvel e tömény borzalom után, bizonyára nem sikerült volna nekik "forradalmat" lebonyolítaniuk "a szavazóurnáknál"...


És még nincs vége ennek a szörnyek évadának: nemsokára következik a kis pártok kampányát bemutató, befejező összeállítás is, és higgyétek el, lesznek itt még igazi rémségek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése