2010. november 15., hétfő

November 15. - Csaplár Vilmos: Igazságos Kádár János 3. fejezet








Témakör: Humor
Idő: Valamikor a "Kádári-aranykorban"
Stílus: Szatirikus regény
Fíling: Kádár-kori pártigazgatási szervek VS a népmesék világa

Leírás: 

"Megint egy ébredés, de nem haragszom én rád hétfő" - ahogy a JAZZ+AZ énekelte anno a kilencvenes évek végén egy "catchy" dalocskájában - mert megint egy újabb fejezet következ Csaplár Vilmos könyvéből, az Igazságos Kádár Jánosból.

Történetünk még mindig nem érkezett el a csúcspontjára, sőt, igazán el sem kezdődött, hiszen még most következik a sztori java - ugyanis ezen kívül még kilenc alkalommal találkozhatunk majd a hét-indító napokon ezekkel a mulatságos, mégis rendkívüli szellemi hőfokon megírt passzusokkal, melyekből végül is - ezt máris készséggel elárulhatom - egy érdekes nagy egész fog kirajzolódni.

Igaz, ezúttal a fejezetünk második fele talán gyengébben megírt, mint az első (ebben az esetben ugyanis, mint majd látni fogjuk, az eheti adagunk egy éles határvonallal két részre osztható - nem meglepő módon éppen ott feleztem el a blog tube-csatornájára terjedelmi okokból ugye csak két részben felpakolható tizenkilenc perces tömör gyönyört), de az is feltétlenül ajánlható bárkinek, akit érdekel a korszak, megfogta az előző fejezetek hangulata vagy egyszerűen csak minden ellenkező szándéka ellenére nem bírja abbahagyni e kiváló, Blaskó Péter és egyéb jelentős hazai színészek által készített hangoskönyv hallgatását.

Akárhogy is van: ezen a héten Kádár János találkozik a nyolcéves Csaplár Vilmoskával, s ha találkozik vele, mindjárt be is viszi az MSZMP Központi Bizottságának (haladóknak, sőt, mostantól mindenkinek KB) ülésére, amellyel kiváltja Aczél elvtárs őszinte elismerését, Biszku, Bruttyó és Faluvégi elvtársak őszinte megdöbbenését, majd pedig kénytelen lesz első kézből tapasztalni, mennyire hatékonyan működik saját testőrsége és, hogy vannak még, akik az épülő szocializmus kulisszái között is meglátogatják a templom fekete, hideg, reakciós belső tereit - pl. Kádárné elvtárnő...


Jegyzetek
1. rész

3:35 Az MSZMP KB épülete - Az ominózus létesítmény a budapesti Jászai Mari téren található, valóban rendkívül közel a Parlament épületeggyütteséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése