2010. november 12., péntek

November 12. - Szinetár Dóra: Buli után

(Tényleg csak saját felelősségre)

Témakör: Music
Idő: 1991
Stílus: 90-es évek eleji neo-R'n'R
Fíling: OMG! A "sezlon" és a "Depeche Mode" szavak egy dalban? - LOL


Leírás:

És még mindig kilencvenes évek eleje, plusz Magyarország...

Emlékeztek még arra, hogy úgy 1990 és 1993 között volt egy nagyon erős neo-50-es és 60-as évek fíling Mo-n.

Na, akkor tudnotok kell, hogy ebben tökéletesen alkalmazkodtunk ezeknek az éveknek az európai divatához (ld. pl. ezt), ugyanis idehaza ezzel párhuzamosan íródott a Made in Hungaria c. musical, ez a dalocska vagy Szandi korai karrierje...

Ugye Szandi rémlik még?

Na, ugye, hogy rémlik... :)

Akkor jöjjön a következő meglepetés: Szinetár Dóri úgy kezdte a karrierjét, a kilencvenes évek elején, hogy kitalálták: legyen valaki, aki letaszíthatja Szandit a korabeli magyar "tinipopkirálynő" trónjáról.
Amúgy Dórit sztem nem kell bemutatnom, mégpedig amiatt, mert az ország fele a Rómeó és Júlia c. musical magyar változatából ismeri, a másik meg már akaratlanul is látta az m1-en, a TV 2-n vagy az RTL Klubon - ez statisztikailag pont elég sok csatorna ahhoz, hogy egy ember se kerülhesse el idehaza egy nagyobb, mondjuk ezres vagy tízezres szórásból. :)

Szóval Dóri, aki egyébként Szinetár Miklósnak, a Magyar Állami Operaház akkori igazgatójának a lánya, úgymond, tinisztárként indult. De itt fel sem merülhet a protekció veszélye, ugyanis egy rendkívül jó hangú és a tánc terén is magasan képzett lányról volt (és méginkább van) szó az ő esetében.

És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az itt linkelt videó, hiszen látszik, hogy a stílusa, az énekhangja és a mozgása tökéletesen idomul a többiekéhez, és ez nem lehetett könnyű egy kamaszlány számára, hiszen az egész produkció meg lett tervezve az utolsó részletig (ebben a tekintetben le a kalappal - az már más kérdés, hogy ezek a ruhák - hmmm - a korabeli viszonyok között is - hmmm - érdekesnek számítanak - pl. a női felsőkön az a nyakkivágás - Jesus Christ - rettenetes).

Viszont a szöveg hagy némi kívánnivalót maga után, igaz, ez már nem számít, hiszen szeretjük, mert retro meg minden...

De mégis: a "sezlon" és a "Depeche Mode" szavak egy számban...:)

Aber, jut eszembe, én annak idején szerelmes voltam Szinetár Dórába és ebbe a számba (hol is ment le ez a show, a Három Kívánság c. műsorban Dévényi Tibi bácsival? :), így aztán különleges élmény volt újranézni a produkciót.

Más is így van vele?

Vagy én vagyok az egyetlen, akiben ilyen mély nyomot hagyott ez a szám (és a buli utáni takarítás :)?


Amúgy pedig, aki tudja, hogy mi az a Kamaszodó Kamaszadó és Cimborák, az máris sejtheti, hogy mire számíthat majd tőlem a kilencvenes éveket illetően tinifronton... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése