2010. november 25., csütörtök

November 25. - The best 10 hungarian funky tracks 5-1

Témakör: Music
Idő: 1970-1979
Stílus: Funky
Fíling: Mit lehet ebben a zenében nem szeretni?

Leírás:
  
Lehet vmi még az eddigieknél is jobb?

Már hogyne lehetne!

Az eddigi, kissé lazzább, kevésbé összetett funky után következzenek a legjobbak, amelyek vagy nagyon stílusosak, vagy nagyon-nagyon veretesek.

Emeljük a tétet, fiúk-lányok!


5. Syrius - Kinyújtom kezem (1976)Amennyire nagy Syrius-fan vagyok, gondoltátok volna, hogy majd pont ők maradnak ki egy ilyen illusztris társaságból?

Hát rosszul gondoltátok!

A "Kinyújtom kezem" nem a legjobb Syrius szám (amúgy egyébként fantasztikus), de egyértelműen a legjobb funky-szerzeményük, az itt hallható változat pedig nagyon-nagyon komoly instrumentális részekkel lett egybepakolva. 

Ettől a mjúziktól kész vagyok gyerekek, mint Mihály a folyamatba tétel gondolatától... :)


4.  LGT - Engedj el (1977)Meg ettől is... 

Gyerekkoromban, emlékszem a csillogó fekete lemezekre, amelyeket esténként (visszahozhatatlan-utánozhatatlan-leírhatatlan esték voltak egyébként ezek) felnyomtunk a lemezjátszókra és máris zúzott az LGT. 

Mégpedig ilyen számokkal. 

Az "Engedj el!" egyszerre képvisel művészi értéket (szöveg, zene, minden ott van), egyszerre iszonyatosan jó tánczene és kúl retrospektív tömör-gyönyör. 

Tessék lájkolni eztet is!


3.  Generál  -Zenegép (1977)Charlie és az új generál alighanem legismertebb száma lett a bronzérmes a listámon.

Sztem ez a zene kib*szott jól működik, pedig a szöveg tele van jól hangzó értelmetlenségekkel, de Charlie hangja, meg a dallam, meg ez az egész, a csudimudiba, pazarul funkcionál - na, szóval egy szó mint száz, kell ez, mint tyúkhúsleves a léleknek. 

A legritmusosabb, legtáncolhatóbb magyar funkie-szám a harmadik helyen... 


2.  Illés - Gyere velünk Csongor! (1979)Tudom, hogy kezdem túlzásba vinni az áradozást, de ez a cucc megérdemli. 

Azért is, mert az amúgy is elfeledett Illés II. amúgy is elfeledett és lemezen soha meg nem jelent track-jéről van szó - először. 

Másodszor meg azért, mert ez a klip a tökéletes retro megtestesülése. 

Mint minden jelenség, úgy a retro is ritkán mutatkozik meg a maga száz százalékos tökéletességében. Soha sem teljesen tiszta, sohasem makulátlanul tökéletes. 

Nos, nem sohasem - csak viszonylag ritkán.... 

De itt minden kétséget kizáróan pont egy ilyen ritka kegyelmi pillanat tanúi lehetünk, ráadásul egy több, mint fülbemászó Illés-dal kapcsán - a "Gyere velünk Csongor!" egyedi hangzásvilággal, Serfőző Anikó gyönyörű hangjával és olyan öltözködésbeli-díszletkörítéssel támad, és hogy ezek után mennyire lehengerlő tud lenni, arra már tényleg nincsenek szavak a nyelvemben. 

Hölgyeim és uraim: az elképzelhető leginkább catchy funky-dal listánk második helyén. 


1.  LGT - Szólj rám, ha hangosan énekelek! (1976)De a magyar supergroup-ot, az LGT-t nem sokan szárnyalhatják túl zsenialitás tekintetében. Presser Gábor és Somló Tamás kettőse, nem is beszélve a többi tehetséges zenészről elképesztően termékeny zenei egytüttműködés volt és a hetvenes évek minden fontosabb zenei stílusában megnyilvánult. 

Így a funky világában is. 

Ez egy nagyon híres dal, nagyon híres koncertváltozata, egy nagyon híres koncertről - kiemelkedően jó instrumentális részekklel fűszerezve. 

Ladies and gentlemem: aranyérmesünk az LGT és a "Szólj rám, ha hangosan énekelek!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése