2010. november 24., szerda

November 24. - The 10 best hungarian funky tracks 10-6

Témakör: Music
Idő: 1970-1979
Stílus: Funky
Fíling: OMG, it's the better funky of all times

Leírás:
Ha teszem azt beírom a keresőbe, hogy funky, akkor elsőként - mily meglepő - a wikipedia vonatkozó szócikkét fogja kidobni a gugli:  "Funk is a music genre that originated in the mid-late 1960s when African American musicians blended soul music, soul jazz and R&B into a rhythmic, danceable new form of music." - írja a mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédia. 


A meghatározás tulajdonképpen pontos, kivetnivalót valószínűleg a hozzáértő sem találhat benne: a funky valóban a hatvanas évek végén alakult ki, de tökélyre az 1970-es esztendőkben fejlesztették. A jellegzetes ritmusú és hangszerelésű zenei stílusban alkotók fantasztikus dolgokat produkáltak, de a magyarok, azt hiszem, ezt bizton állíthatjuk, átlagon felül tolták ezt a zenét. 

Hogy ezt bizonyítsam, mennyire igazam van, amikor ezt mondom, tök önkényesen kitaláltam, hogy sztem melyik a tíz legjobb magyar funky-szerzemény és egy csokorba gyűjtöttem, sőt, még pofátlanul rangsoroltam őket. 

Következzék tehát a hetvenes évekbeli magyar funky tíz csúcsteljesítménye - sztem. 

10. Illés - Autóstoppos srác (1978)



Hehe - bírom ám ezt a mjúzikot. 

Bírom, hiszen az Illés zenekarról van szó, az Illés pedig egyszerűen képtelen volt arra, hogy kicsit is gyengébb produkciót adjon ki a keze közül. Igen - megjegyezhetik sokan, hogy ez nem az az Illés, amelyet oly sokan ismerünk. 

Valóban nem az, hiszen az a hatvanas évek Illés-zenekara volt, míg ez a hetvenes évek, "kissé" átalakult formációja. Hogy miért nevezhető mégis mindkettő Illés-nek: nos, talán azért, mert mindkettő irányítója, zenei agytrösztje és ötletembere, valamint nem kevésbé énekese is, Illés Lajos volt, akiről maga a zenekar is a nevét kapta. 

A klasszikus Szörényi Levente-Bródy János-Szörényi Szabolcs-stb. felállásból egy teljesen más történet született, melynek más jelentős vezéregyéniségei is voltak Illés mellett Jenei Szilveszter  és Selmeczi László személyében, a csinos Serfőző Anikó pedig bécsatlakozott énekesnőnek (mint ismeretes Szörényi-Bródy új zenekart alapítottak Fonográf néven). 

Az eyecandy és igen szép hangú Anikó hangja csendül fel ebben a szerzeményben is, amely az Illés eme elfelejtett formációjának egyik leginkább "catchy" száma. Azé az "Új" Illésé szép, dallamos rockot, funky-t, kicsit disco-sabb cuccokat játszott a hetvenes évek második felében.

Amúgy meg imádom ezt a zenét: rongyosra hallgattam a Boldog város c. bakelitjüket, amelyen ez a szám is megtalálható volt.

Szóval hallgassátok rongyosra ti is!

9.  Generál - Minek ide szöveg (1977)


Igen jól látod, a kép közepén tisztán kivehető figura az a Horváth Charlie (szakállal -OMG!) akit mi a "Jég dupla whiskeyvel" c. daláról ismerhetünk pl. 

Charlie bácsi ugyanis olyan öreg, hogy akár hiszitek akár nem, már a hatvanas években elkezdte a pályát és már a hetvenes évek végére nagyon durván befutott. A Generál zenekar, amely a hetvenes évek egyik legjobb magyar zenei formációja volt (meg úgy egyáltalán: minden időké, az előbb említett Illéshez hasonlóan, szintén két formációban létezett. 

Az elsőnek Révész Sándor volt az énekese (igen, aki később a Piramisé lett), ilettve a második, amelyben Charlie vitte a prímet. 

Ez az egyébként masszívan funky-s csapat érdekel most minket, mert úgy nyomták ezt a zenét, ahogy senki a világon. 

Jelen esetben a fiatal Charlie énekel arról, hogy a szöveg nem is fontos, hiszen ez a zene bőven elég ahhoz, hogy szeressük mi szöveg nélkül is. 

De ha ezzel nem értünk egyet, azzal mégiscsak igen, hogy a szövegben Charlie által beénekelt halandzsa szöveg retro-faktor szempontjából minden visz royal flush-ileg...


8.  LGT - Nem adom fel (1978)



És persze még itt van az LGT is, amely a hetvenes évek igazi magyar supergroup-ja volt, tele nagyszerű zenészekkel, énekesekkel, alkotókkal. 

A Loksi nagyon jó funky-t írt, ez sem összekeverhető semmivel, ez is egyedi élmény. 

Ez meg, az eddigiekkel ellentétben egy marhára híres szám is. 

Magyarázni meg sztem nem kell - legfeljebb ennél a felvételnél is hangsúlyoznám az elképesztően kőkemény retro-faktort - és most tényleg ne menjünk bele abba, hgoy milyen szinten szeretnék ilyen király faintos LGT-melegítőben flangálni, mint amilyenben Somló nyomja, nem is beszélve a többiek lila - OMG! - kabátjairól már nem is beszélve... :)

7. Marionett RT - Mikor a pirkadat... (1978)



Most akkor tényleg 1978-ban csinálták a legjobb funky-muzsikát Mo-n?

De most komolyan!

Az eddigi négy track-ből mindössze egy volt nem ebből az esztendőből származó Minimum érdekes tehát az, hogy mennyire igaz, hogy ekkorra ért be a magyar funky a tökéletes színvonalúra... 

Kár Latzin Róbertért is, állati nagy zenét nyomott - ez elképesztően pazar, dallamgazdag, tökéletes, megkockáztatom, hogy rendkívül kúl muzsika. 

Szép a szövege, jó a "klip" is - gyerekek, komolyan, mi kell még, hogy valami egészen király legyen?


6.  Illés - Szélvész ez a lány (1978)



Wow, ez az Új Illés is nagyon tudott. 

Ez már a második számuk a listán, és ez is nagyon ott van. Egyszerűen nem tudok rá mást mondani, mint, hogy imádom, hiszen ez a zene az egyszerűségéből és önmagáért valóságából következően nem igényel sok kommentárt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése