2010. november 9., kedd

November 9. - GÓÓÓL



Témakör: Televízió
Idő: 1992
Stílus: Telesport-öltöny és drappszínű háttér
Fíling: Én lájkolom a Knézy Jenőt!


Leírás:

Azt így azért megemlíteném előre, hogy nem hiszem el, sőt, helyesbítek: képtelen vagyok elhinni, hogy ez a főcím és a benne, abban a bizonyos jellegzetes kilencvenes évek eleji, borzasztó anyagú és színű öltönyben, amelyre igazán a Telesport-öltöny megnevezés a legtalálóbb, feltűnő Knézy Jenő senkinek semmit nem juttat eszébe. 

Igen, ez bizony a GÓÓÓL  főcíme és az aktuális adás Knézy által történő felkonferálása a kilencvenes évek elejéről, egészen pontosan 1992. március 15-éről, mégpedig, ha emlékezetem nem csal, valamikor 22-23:00 körülről, ugyanis ez a műsor mindig késő este ment a híradó és az aktuális ez-az (Esti Film, Napzárta, Esti Egyenleg, Aktuális stb.) után. 

A GÓÓÓL c. műsorról van szó (nem pedig a filmről), amely a kilencvenes évek elejétől a kétezres évek elejéig, mintegy tíz esztendőn keresztül tudósított hetente, elsősorban az NB I-es mérkőzések legújabb fejleményeiről, illetve a magyar focival kapcsolatos dolgokról. 

A GÓÓÓL egy kitűnő adás volt, amely - még - valóban szakmai-ismeretterjesztő módon elemezte az adott meccsen a pályán történteket, nem a Sztársport stílusában. Igen, ma már persze van Sport1-ünk, Sport2-őnk, még Sport Klubunk is, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi eseményeket az Eurosporton is követhetjük, ha kedvünk tartja, de valahogy ez mégsem ugyanaz, mint amikor az ember fia - a magam részéről öt-hat-hét-nyolc évesen - leül és megnézi ezt a ragyogó műsort, ahol már a felkonferálás is igazi élmény, mert egy olyan úriember műveli azt, mint Jenő Bácsi. 

Sajnálom egyébként, hogy több anyagot nem találtam ebből a magyar foci "végromlását" akkurátusan és igen szolid stílusban előadó műsorból, amelyben még egy Mátyus öngólt is úgy tudott lekommunikálni az aktuális műsorvezető, hogy az szinte győzelemnek hatott ebben a diplomatikus, visszafogott miliőben.

Márpedig voltak itt műsorvezetők, nem is akármilyenek!

Knézy Jenő, Gulyás László, Faragó Richárd,, Hajdú B. István, aztán később meg Egri Viktor, Matuz Krisztián és hasonló arcok. 

A GÓÓÓL adásai igazi retrospektív élményt jelentenek: bátyám archívumából kellene bedigitalizálnom néhány adást ahhoz, hogy elhiggyétek, hogy az  éppen aktuális műsorvezető és az éppen aktuális szakértő (Baróti Lajostól Szepesi Györgyön át Bene Ferencig  mindenkit meghívtak ide, de persze feltűntek a "guest starok" között újabb arcok is) milyen figyelemreméltó pontossággal kommentálta a pályán zajló eseményeket.

Az persze nem kicsit volt vicces, mikor az edzők játékosaikat, a játékosok és a műsorvezetők a meccseket mentegették, de hát a magyar foci egy jó ideje már leginkább erről szól. 

Ám ne legyünk igazságtalanok. 

Ne felejtsük el, hogy a GÓÓÓL legszebb adásaiban töviről-hegyire kielemezték a Ferencváros káprázatos mérkőzéseit az 1995-1996-os Bajnokok Ligája során, vagy, hogy a kilencvenes évek elejének mainál mindenképpen színvonalasabb klubfociját is ők magyarázták szakértő módon, arról nem is beszélve, hogy Béla király :) dicsőségét anno ők is fennen zengték. 

A GÓÓÓL tehát, mint már írtam volt: az igazi, nagybetűs retro megtestesülése, kezdve a mai szemmel nézve hihetetlenül gagyi főcímen :) egészen a "Bírónak nincs videója" c. rovatig, ahol mindig egy-egy vitatott szituációt (legyen az tévesen megállapított leshelyzet vagy egy emiatt meg nem adott gól) szedtek ízekre, többek között a "számítógépes grafika" korabeli teljes arzenálját is bevetve.
 
Ehhez pedig már tényleg csak egy bónuszvideót tudok hozzácsapni pluszképpen, amely egy 2002-es adás kezdő két percét tartalmazza (azt is meg lehet rajta figyelni, hogy tíz év alatt mennyit változott a televízió és a műsor stílusa - kivéve Knézy Jenőt, aki örök és megismételhetetlen):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése