2010. november 29., hétfő

Október 29. - Csaplár Vilmos: Igazságos Kádár János 5. fejezet




Témakör: Humor
Idő: Valamikor a "Kádári-aranykorban"
Stílus: Szatírikus regény
Fíling: És valóban így dobták be a témákat a köztudatba akkoriban... 



Leírás: 

A Társadalmi párbeszéd kezdeményezése lehetett volna éppen pozitív fejlemény is a Kádár-korszakban - de nem az lett.

Valójában néhány igazi, a nép életét (akár zsigeri mértékben) is befolyásoló esemény elfedésére találták ki, s  többnyire ezek az alsóbb közigazgatási egységek által tökéletesen kordában-tartható mértékre való visszaszorításának egyik hathatós kommunikációs eszközeként funkcionált.

Mert hát, akinek a szelleme éppen nincs foglalkoztatva valami által, az elkezd gondolkodni.

Mondjuk legitimációs problémákon.

Viszont akinek az agyát semmitmondó problémákról zajló semmitmondó "társadalmi párbeszéddel" terheljük (+ Trabant 3 éven belül + elfogadható életszínvonal + Hofi esténként - ugye, hogy el tud így telni a nap, ha még dolgozik is emellett az ember?), az nem fog túl sokat gondolkodni + még el is fárad bele, ami meg azért jó, mert se kedve, se ereje nem lesz kérdezősködni. .

Adott tehát egy tök érdektelen téma: dobd be a kutyák közé koncnak, hadd rágódjanak rajta! - gondolhatták a kor ideológusai.

És jól gondolták, mert működött...*

Na, szóval ilyesféle társadalmi párbeszéd az is, amelyet Kádár elvtársunk az első fejezetben már emlegetett kis kék virág-ról kezdeményez mai Kádár-hétfőnkön. Kis kék virág's back tehát (hiszen a szemfülesek még emlékezhetnek, hogy ez a történet egyáltalán nem jutott nyugvópontra e könyv lapjain), de szó esik még szalmonella-mérgezésről, gyilkos galócáról, botanikai szakkérdésekről, Kádár János tudományos koncepcióját fejtegeti, feltűnnek régi ismerőseink (Biszku, Komócsin, Czinege...) és megismerhetjük a korszak egyik leginkább futtatott hazai költőjét is.

Jó szórakozást!

*Persze ne legyünk igazságtalanok: az ilyesmi nem a Kádár-korszak találmánya. Tudta ezt már Alkibiádész is a Peloponészoszi-háború idején vagy a középkori egyház, mikor ideológiával leplezte a valóságot. És tudja persze azt a mai monopolkapitalizmus is: Pippa Norris amerikai politológus, a posztmodern kampánystratégiák nagy teoretikusa (vagyis az elmúlt harminc év kampányainak atyja - illetve, mivel hölgyről van szó, inkább anyja) pl. agenda setting-nek (napirend meghatározás) nevezi.  




Jegyzetek


5:05 - Garai Gábor költő - Kétségtelenül jelentős költő, de mégiscsak a korszak ünnepelt poétája (van olyan általános iskolai irodalomkönyvem 1982-ből, amelyben tíz oldal (!) szerepel róla, egy élő költőről). Csaplár "vmiért" különösen nem szereti. 


8:03 - A pre-WEB 2.0 korszak egyik legkedveltebb közvéleménykutatási módszere (igen ritkán és speciális esetekben éltek csak egyébként vele)... 


14:46 - Világforradalmiak - értsd, a már emlegetett Munkásellenzék (Biszku, Komócsin stb.)

14:55 - "A szétosztott vadászzsákmányról" szóló elbeszélést ld. az előző fejezetben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése