2010. október 2., szombat

Október 2. - (Konyha)kredenc

Témakör: Bútorok
Idő: 1940-es és 1950-es évek
Stílus: Szocialista-realista

Fíling: Kőkemény ötvenes évek






















Leírás: Ugyan nem az, amelyik a képen látható, de nekünk is van a nyaralónkban egy. Más, korosabb bútorokkal ellentétben nem túl trendi darab + ha saját lakásba költöznék, tuti, hogy nem szereznék be ilyet (egyébként úgy tudom, hogy nem drága), mert kiröhögnének. :)

+

A könyhakredenccel kapcsolatban nem sok pozitívum hozható fel.

A legjobb tulajdonsága az, hogy nagyon sok minden belefér (tudom, mert apukám most "nagytakarítja" a nyaralónk konyháját és másfél (!) szemeteszsáknyi használhatatlan kacatot sikerült összehordania belőle).

Szóval sok mindent el lehet tüntetni benne, ami jó, mert viszonylag kevés helyet foglal és aránylag jól belesimulhat a konyha környezetébe, ha szerencsésen el tudjuk tűntetni valamelyik félreeső sarokba.

-

Btw úgy nagyjából minden más.

Puritán, egyszerű berendezési tárgy, plusz kicsit sem elegáns, mert egy olyan időszakban készült, mikor Magyarországon éppen válságos periódusát élte a gazdaság (egy vesztes háború után, plusz mesterséges körülmények között fenntartott szerény életkörülmények közepette). Ezenkívül semmilyen pozitúrához sem idomul, mert a pereme túl vékony, legfeljebb valami extrémebb, akrobatikus történethez ajánlanám, a bátraknak, akik nem félnek felmászni rá (bár, azt hiszem, az már adventure porn-nak is beillene).

A kredenc esztétikai szempontból legszebb része az üvege - amely természetesen ideális, hogy egy óvatlan pillanatban berepülő focilabda darabokra törje. És persze az egyébként nem rossz minőségű faanyagra rávitt "borítást" is kikezdik az évtizedek.


Kulturális referenciák:

A kredenc legalább annyira tré dolog, mint az a humoros jelenet és együttes, aminek nevét szolgáltatta.

Igen, ez komoly.

A Kredenc, a Maksavízió című borzasztó, a Hálózat TV-n sugárzott (és hál istennek ott is maradt) "humoros műsor" kereskedelmi tv-k szórakoztató esti műsorait (pl. Fókusz, Aktív) kifigurázni akaró rettenet egyik állandó, visszatérő "rovata".

A jelenet kiagyalójáról és előadójáról, Varga Ferenc Józsefről egyébként elmondható, ami amúgy a műsort jegyző humoristáról, Maksa Zoltánról is, hogy, míg más projectjeik rohadt jól sikerültek, ebben a műsorban ritka pocsék dolgokat műveltek.

A másik "Kredenc" még sokkal rosszabb. A mulatós zene legalját nyomató duó nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint pl. a "Szőröslábú kismacska" című opus magnum.

S az meg már tényleg csak slusszpoén, hogy Fásy Mulató nevű szórakoztató televíziós programban tűnnek fel a fentebb linkelt videón, amiről már Felméri Péter is megmondta a Showder Klub-ban, hogy "Úgy reklámozzák, hogy egy ország nézi. Ok, rendben van, de akkor legyenek má' szívesek hozzátenni azt is, hogy melyik..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése