2010. október 22., péntek

Október 22. - Saroküzlet / The Shop Around the Corner



Témakör: Film
Idő: 1940
Stílus: Pesti, polgári, elbűvölő
Fíling: "Tegye félre a politikát, és töltsön el egy napot Budapesten"



Leírás:

"Tegye félre a politikát, és töltsön el egy napot Budapesten" - ezeket a sorokat a kiváló amerikai író, és újságíró, John Gunther vetette papírra Európa igazi képe c. 1936-ban megjelent könyvében, amely 1938-ban magyar nyelven is napvilágot látott. Guntherről tudni kell, hogy nem írt le csak úgy ilyesmit, főleg nem ebben a könyvében, amelyet áthat az Európa sorsa miatt való aggódás a fasizmus és a sztálinizmus terjeszkedése miatt és különösen keményen fogalmaz ezen eszméket illetően.

Művében végigvette Európa államait és mindegyikkel kapcsolatban leírta véleményét azok politikai berendezkedését, illetve társadalmát illetően.

De Magyarországgal kapcsolatban másként fogalmaz, mint az öreg kontinens legtöbb államának ügyében.

Ír persze berendezkedésének visszásságairól is - különösen az akkori miniszterelnököt, Gömbös Gyulát kárhoztatja németbarát politikája miatt - de ezentúl dicséri az ország szépségét és Budapest felettébb gyönyörű külcsínét és belbecsét, a vendéglátás utolérhetetlenségét, a város imponáló gazdagságát és pompázatosságát ecsetelve.

Igen, ez volt az a Budapest, amelyet elsodort a háború szele s amely örökre elveszett: amelyet később Márai siratott naplóiban és Zsolt Béla publicisztikájában, Tersánszky Józsi Jenő elbeszéléseiben, Fenyő Miksa visszaemlékezéseiben.

És ez az a Budapest, amiről ez az imádnivaló kis film is szól...




A helyszín kiválasztása nem véletlen, hiszen a mozi alapjául szolgáló darab szerzője László Miklós, magyar származású dráma- és forgatókönyvíró, rendezője pedig. Ernst Lubitsch, aki, bár Németországban született, mégis ezer szállal kötődött Budapesthez, így, talán a város iránti szeretetéből adódóan is, olyan hangulatvilágot teremtett a vásznon, ami méltó Gunther leírásához és nagyszerű fővárosunkhoz.

Karakterei egytől egyig különleges figurák, némelyik bájos, a másik kedves, de kevésbé bájos, mások pedig sokszor megmosolyognivalóak, de mindnyájan emberek és egyikőjük sem lebutított komikus alak.

A sztori, mint a cím is mutatja, egy saroküzletben játszódik, és, talán nem nehéz kitalálni, mivel 1940-es hollywoodi produkcióról van szó: a szerelmi tematikát abszolút középpontba helyezi. Műfaja vígjáték, de komolyabb témák és fordulatok is előkerülnek benne - persze ne gondoljunk semmi rosszra.

De hogy is gondolhatnánk, mikor első pillanattól kezdve látjuk, hogy Lubitsch mestermunkájában milyen bájos, ahogy James Stewart, a boltvezető Králik úr és Margaret Sullavan, Miss Novak, a történet elején újonnan szerződtetett eladónő kettőse aranyosan botladozik vagy dúl-fúl a bolti díszletek között.

Ám senki ne gondolja azt, hogy ez egy átlagos "romkom", ahol Budapest csupán díszlet, mint mostanában egyes epizodikus sorozatok részeiben más városokként felbukkanva.

Budapest tiszta, téli levegője (a film ugyanis ebben az évszakban, Karácsony környékén játszódik) keresztül-kasul belengi a "The Shop around the Corner"-t és vidékét, amely másfél óra alatt nem csak kikapcsolódást kínál, de megmutatja Budapest egyik legszebb arcát.

Ez az arc pedig nem más, mint a fentebb linkelt trailer-ben (és ez az ajánló eredeti, akkoriban ment a mozikban!) az eseményeket narráló Mr. Matusek, azaz Matusek Hugó úr, (Frank Morgan) boltja: itt mindent ő irányít és mindent ő tart kézben, egyszerű, derűs lényével pedig igazán szerethető karaktert teremt.

Érdemes még megemlíteni rajta kívül Pepit,,segédjét, aki igazi komikus karakter, William Tracy alakításában jellegzetesen hozza az úrifiú-karaktertípusát.

Tehát, mi sem mondhatunk mást, mint, hogy: "Tegye félre a politikát, és töltsön el egy napot Budapesten" - pontosabban mindössze másfél órát, de azt garantálom, hogy a hangulat egy napig eltart majd.

+

Lubitsch filmje vígjáték, de nagyon tartalmas, szép film is egyben, igazi mestermunka - nem szabad kihagyni ezt a pesti csemegét!


De mi az az Ochy Chornya? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése