2010. október 4., hétfő

Október 4. - Berlin: Like Flames



Témakör: Klip
Idő: 1986
Stílus: Pop
Fíling: power, love and much more power and love 


Szöveg: 

Something you've heard
somewhere you've seen
too real to ignore
you've chosen not to believe
from the black of their pain
to the white of their fear
in the dust they die
while eden lies near

the freedom bought,
changed hands, was sold
this heat of love has turned ice-cold

we just can't escape it
like flames reaching out from the sun
we can't defeat it
like flames reaching out from the sun

from the garden of love,
been banished too long
and the balance will shift
between the week and the strong
once they would beg and they would plead
but now they demand
divided by those that need
and those that command

the freedom bought,
changed hands, was sold
the heat of love has turned ice-cold and
we never learn but we know too well
heaven's died and gone to hell

now you watch but you should have run
like flames that leap from the base of the sun
and you dream you're free but you'll awake
too much too late, too much too late

Leírás: Ha fáradt vagyok vagy erőtlennek érzem magam, csak meg kell hallgatnom a Like Flames-t és máris jobban leszek, mert rájövök - a szöveg jól mutatja, hogy miért gondolom ezt - hogy bár minden mindegy, akkor is a legfontosabb, hogy éld az életedet úgy, ahogy neked a legjobb.

A számot emellett az imponáló gondolat mellett még azért is imádom, mert: 

1. Hihetetlen mennyiségű erőt és örömet sugároz. 
2. Ma is olyan jól működik, mint 1986-ban (mondom ezt én, aki csak 1987-ben született :). 
3. Terri Nunn hangja, a stílus, a fényképezés, a hangulat, a ruhák, az egész klip nagyon-nagyon cool és rettentően menő.
4. Nincs jobb, mint egy jó buli után haverokkal azt üvöltve hazamenni, hogy "na-na-na-na na na-na-na-na..."

Sok más remek popzenekarhoz hasonlóan az amerikai Berlin-nek is akad jó néhány időszaka, ráadásul ők, a tegnapi Syrius-szal ellentétben, amelynek le sem merem írni, már hány tagja halott, mind a mai napig nyomják. 2009-ben is jelent meg albumuk - méghozzá nem is akármilyen.

Ez a klip az 1986-os "Count three & play" c. albumuk környékén választott stílusukat tükrözi, amelyet sokan koppintottak már (többek között legújabban Gaga is elemelt egy s mást Terri Nunn repertoárjából). Ezen az albumon jelent meg egyébként a legismertebb számuk,  a "Take My Breath Away" is, amely a Top Gun c. 1987-es "örökérvényű klasszikus" soundtrackjének is része ( - megjegyzem, szvsz a Like Flames sokkal jobb szám).

A Berlin sok korszakában egyvalami mindig közös: lendületes, ötletes, izgalmas, pörgős hangulatú, néhol érzelmes, máshol erőteljes hatást gyakoroló popzenét játszottak és játszanak, s amit a zene nem fejezhet ki, arra ott van Terri Nunn fantasztikus hangja.




A szám arról szól, hogy, még ha "heaven's died and gone to hell" is, akkor sem érdemes másképp élni, "like flames". A klip pedig ezt az üzenetet támasztja alá, méghozzá úgy, hogy közben fantasztikusan stílusos, igényes darab - akár ma is készülhetett volna. :)

-

Na jó, azt el kell ismernem, hogy az a fehér felső + nadrágtartó (pöstiesen szólva hózentróger :) amit Terri 1:50-től visel, nem túl szexi, de végül is a dolgok élét egy idő után mindig retro-vá simítja az idő, szóval simán meg lehet ezt még bocsátani a klipnek.



A Berlin-nek a "Like Flames"-szen kívül kb. hat-nyolc olyan klpije van, amelyek közül mindegyik minimum pop-kulturális alapvetés, szóval a következő hónapok folyamán lassan adagolni fogom ezeket is, a Syrius darabokhoz hasonlóan - és ráadásnak még jön tőlük néhány szám is, amelyeket semmivel sem kevésbé imádok...


(Pop)kulturális referenciák:

A Like Flames nem csak sztem cool ám.

Mások is úgy gondolhatták, hogy alapvetően nagyon szerethető cucc ez, mert a mostanában divatos recycling-crazyness (értsd - popkulturális termékek újrahasznosítása, újrafeldolgozása, újragondolása) ezt a számot sem kerülte el.

A Twenty 4 Seven nevű holland eurodance-hip house csapat 2007-ben készített egy feldolgozást, amely ugyan tempósabb mint az eredeti, de amúgy nem sikerült jobbra. Voltaképpen s az eyecandy-n kívül szinte semmi újdonság nincs a klipben, s bár zenére nagyon is lehet bulizni, de nem kifejezetten az én műfajom (plusz az eredeti szám mélyebb mondanivalójához köze sincs a klip látványvilágának).

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése