2010. október 3., vasárnap

Október 3. - Syrius: 21th century schizoid man




Témakör: Music
Idő: Legjobb tudomásom szerint 1971 vagy 1972
Hely (mármint ahol a felvétel rögzítésre került): Valószínűleg a Bercsényi Klub
Stílus: Jazzrock
Fíling: a zenei progresszió szédítő csúcsai


Szöveg:

Cat's foot iron claw
Neuro-surgeons scream for more
At paranoia's poison door.
Twenty first century schizoid man.

Blood rack barbed wire
Polititians' funeral pyre
Innocents raped with napalm fire
Twenty first century schizoid man.

Death seed blind man's greed
Poets' starving children bleed
Nothing he's got he really needs
Twenty first century schizoid man.


Leírás: Egy borzasztó bútordarab után egy fantasztikus zene, egy hál istennek abszolút elfeledett (jó, hogy elmúltak az ötvenes évek / és nem jön újra el...) berendezési tárgy után egy nagyon is propagálandó - mert elfeledett - zenei kompozíció következ. 

Annál is inkább fontos ezt leírni, mert minden idők egyik legjobb magyar együttesének számáról van szó. Jobban mondva feldolgozásáról, minthogy ez a King Crimson nevű progresszív rock-zenekar  azonos című számának jazzes továbbgondolása.

Ha meghallgatjátok az eredetit és a feldolgozást, sztem simán megállapítható, hogy melyik a jobb. Adrian Bellew énekes hangja és a gitárszóló káprázatos, de Orszáczky Jackie, a Syrius énekesének tiszta (és erre a hangra tényleg ez a legjobb jelző)  énekhangja, plusz az együttes zenészeinek elképesztő kvalitása, amelyet éppen az eredeti zenei témát szétcincáló három és fél-négy perces középső rész mutat majd meg igazán, mindent visz. 

És nemcsak az elfogultság beszél belőlem. Az eredeti változat is nagyszerű, de nekem a magyar továbbgondolás sokkal közelebb áll a szívemhez.


What's Syrius?

Nagyon-nagyon röviden.

A Syrius egy magyar zenekar, amely történetének alapvetően három időszakát különböztethetjük meg.

A kezdetekben egy a szó szűkebb értelmében véve is abszolút retro csapatot alkottak, akik a klasszikus beat-zenét nyomták, ne szépítsük, a kor lebutított színvonalán.

A zenekar klasszikus időszaka, amelyben ez a szám is keletkezett, 1970 és 1973 közötti évekre tehető. Ekkor játszottak benne a legjobb kvalitású zenészek - pl. Baronits András és Ráduly Mihály, akik az akkori banda közismerten legendás fúvós zenei hangzását adták a számokhoz. Az utolsó időszak 1978-ig tartott, amikor csupán a Syrus utóvirágzásának lehetünk tanúi.

A sors furcsa fintora, hogy legzseniálisabb zenei kompozícióik nem passzoltak eléggé a korabeli államszocializmus ízléséhez, ezért csupán "fanmade" felvételekről gyűjthették össze őket és csak az elmúlt húsz évben kerültek kiadásra.

Az is szomorú, hogy Magyarországon kívül szinte csak Ausztráliában ismertek, mert 1971-es turnéjuk során nagy hatást gyakoroltak az ottani közönségre - és ott jelent meg "The Devils Masqurade" című fantasztikus albumuk is.  Mindezt csak az teszi még elkeserítőbbé, hogy azon kevés magyar zenekarok közé tartozik, melyek igazán világhírűek lehettek volna az időszakban (Omega, LGT, Piramis említhető még itt leginkább, de ezek sokkal ismertebbek).


+

Mint már írtam, úgy nagyjából minden a számmal kapcsolatban.

Egy zseniális darab zseniális feldolgozása, amely sokat tett hozzá az eredeti üzenetéhez. A 21th century schizoid man az ember a civilizációba való bezártságának balladája, egyszerre szép és borzasztó s tele van a hatvanas évek politikai eseményeire történő reflexiókkal (pl: Vietnam). A Syriusnak csupán csak a hanzást, Jackie hangját és valami specifikusan magyar hangulatot kellett hozzáadniuk a darabhoz, hogy tökéletes legyen (legalábbis a magyar fül számára).

De persze megvan az aktuális üzenete is, hiszen a 21th century schizoid man-ről szól, nem pedig a 20th century-éről.


-

Nagyjából-egészében csak egyetlen hibája van ennek a feldolgozásnak: nagyon kevesen ismerik. S ez igaz az együttesre is.

Sajnos...


Éppen ezért megígérhetem, hogy a következő hónapokban még jópár Syrius felvételt fogok  kipakolni az oldalra, népszerűsítendő ezt a fantasztikus együttest.

Addig azonban: zúzzon a 21th century schizoid man...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése