2010. október 26., kedd

Október 26 - Mészőly Kálmán taktikai megbeszélést tart

Témakör: Film
Idő: 1981
Stílus: Amit a celluloid-szalag elbír
Fíling: Bezzeg a "Szőke Szikla" csapata még tudott valamit... 


Leírás: 

Mészáros Ferenc - Martos Győző, Bálint László - Garaba Imre, Tóth József, Müller Sándor, Nyilasi Tibor - Sallai Sándor, Fazekas László - Törőcsik András, Kiss László...

Ez volt a Magyar Népköztársaság futball válogatottjának kezdőnévsora 1981. október 30-án, azaz négy nap híján huszonkilenc évvel ezelőtt, amikor 4-1-re tönkreverték Norvégia nemzeti tizenegyét s ezzel biztosították előkelő helyüket az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, ami ezután legközelebb és sajnos a mai napig utoljára csak 1986-ban sikerült - ahol is óriási hasraesés következett.

Ennek a ragyogó eredményt elérő gárdának vezére Mészöly Kálmán volt, korábban maga is futballista, ekkor éppen a csapat vezetőedzője, aki élete zenitjén (csúcspontján) állt akkor, bár ezt még nem tudhatták azok, akik portréfilmet készítettek róla az eseményekkel nagyjából egyidőben.

Ez a portréfilm a "Mészőly" címet viseli és szinte kizárólag ezzel a mérkőzéssel foglalkozik, méghozzá oly módon, hogy folyamatosan követi a "vezért", ahogy irányítja és szervezi katonáit és ahogy "kurvaanyádgarabázva" kőkeményen dirigál a fiúknak, Mezey György kapitánnyal (a sápadt fekete hajú fószer, aki melegítőben mellette ül a kispadon) az oldalán, a Pink Floyd és egyéb progresszív rock zenekarok számaira vágva.




Mészöly nem intellektus, sok megnyilatkozása alapján nem a világ legbölcsebb embere,  de mi tagadás, remekül ért (vagy inkább sajnos csak értett) egy focicsapat egyben tartásához. Ha például arról van szó, hogy le kell ordítani ahhoz a csapatot a szünetben, hogy 1-1-ről 4-1-re - a javunkra - meg tudják fordítani a meccset, akkor Mészőly elemében van.

"Gyerekek, nem lehet ilyen lagymatagon játszani..."

"Tessék figyelni, mindenkinek megvan középen az embere"

"Gyerekek, most már tessék felszívni magatokat a 90. percig, így a 45. perctől..."

"Tibikém (ti. Nyilasi Tibor), ki kell cígölni, meg kell nyerjétek a meccset..."

Halljuk az öltözőből, mivel a kamera diszkréten (és teljesen érthető okokból) kint marad e taktikai utasítások és a játékosok regenerálódása közben. Aztán egyszer csak azt látjuk, hogy a fiúk fogják magukat, kimennek és megnyerik a meccset...

És hogy mindez hogyan és miért volt lehetséges?

Nem ez a film fogja megismertetni velünk...

Mert ez a mozi semmi mást nem tesz, csak dokumentálja a csodát - nem próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.


Kezdők nézzék végig az egész filmet - ugyanis elejétől a végéig fenn van a tube-on - haladók viszont ezen a videón "lapozzanak" a 06:35-höz:

























A vérprofik meg úgy is tudják, hogy a magyar futballtörténet egyik legnagyobb pillanatával állnak szemben, amely kivételesen még csak nem is a pályán zajlott, hanem az öltözőben, s talán épp ezért óriási szerencse, hogy a felvétel, bár képen nem, hangban örökre megőrizte Mészöly mágikus kifakadását - mert a meccs sorsa ekkor dőlt el végérvényesen a mi javunkra, függetlenül attól, hogy - amit sosem dokumentáltak - a norvég tréner mit mondott ezalatt a norvég fiúknak.

Azt meg már tényleg csak mellesleg tenném hozzá, hogy milyen gazdagok voltunk még akkor - a film végfőcíme a Magyar Rádió aznap késő esti híreit foglalja magába, miközben kimerevítve láthatjuk az edzőt pályája csúcsán ünnepelve - és ebből kiderül, hogy csak a hírek vége felé, úgy mellesleg, "mint arról a rádió és a televízió koraesti közvetítéseiből már értesülhettek", bemondják, hogy bocs, de egyébiránt 4-1-re megvertük ma este Norvégiát, világbajnoki selejtezőn, az elmúlt húsz esztendő egyértelműen egyik legfontosabb magyar válogatott tétmeccsén, Fazekas, Kiss (ő kettőt is rúgott), Bálint káprázatos góljaival, egy technikás futballt játszó, fantasztikus magyar válogatottal, amilyen még elég hosszú ideig nem lesz (vagy talán nem is lesz soha többé?).

Persze ez utóbbit nem tudhatták előre... :)


Ha gyorsan végigpillantok az eddigi bejegyzéseken, azt látom, hogy szinte mindegyik téma előkerült már, amit az elején beígértem - kivételt talán csak a sport képez.

Hát most már ezt is letudtuk - és persze ezt sem véglegesen. Főleg foci (a VIDEOTON elfeledett nagy '85-ös menetelésétől a kilencvenes évek 10 legborzasztóbb hazai "labdazsonglőréig" lesz itt minden), de persze egyéb sportágak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése