2010. október 28., csütörtök

Október 28. - Syrius: Zarándokok





Témakör: Music
Idő: 1973
Felvétel helye: Bem rakpart
Stílus: Jazz rock, progresszív rock
Fíling: Óriási, hogy még midig kerülnek elő ritka Syrius felvételek!

Leírás: 

Mert a magam részéről évek óta hatalmas Syrius-kedvelő vagyok és minden beszerezhető felvételüket beszereztem már, amit csak lehetett. Aztán egyszer csak felfedeztem, hogy 2009-ben megjelent egy új albumuk Anno címmel, amely ritka, eddig soha nem hallott felvételeket tartalmaz. 

Na mondom, gyerekek, ebbe bé köll ruházni, másképp nem megy! - és béruháztam. 

Az újradigitalizált felvételek természetesen messze nem szólnak az együttes zsenialitásához méltóan kristálytisztán, de azért óriási munkát végeztek körülöttük - ahol lehettett, megtisztították a fölösleges zajoktól és a hangszalag hibáitól, és, hát ne felejtsük el, hogy a hetvenes évek elején vagyunk, szóval egy koncert rögzítésének még negyedannyira sincsenek meg a legjobb hangmunőséget biztosító feltételei, mint mondjuk csak húsz évvel később - nem, hogy ma.

Szóval tökéletesen elégedettek lehetünk jelen felvétel minőségével is, plusz, bár ez itt nem a reklám helye (ha csak nem retró!), ha a jobb lemezboltokban még találkoztok a Syrius: Anno CD-vel, amit legjobb tudomásom szerint elkapkodtak (mondjuk nem is jelent meg nagy példányszámban), akkor legyetek hajlandóak kiadni rá azt a pár ezrest, mert ezért az elképesztő zenei élményért megéri.

A Zarándokok c. számmal is ez a helyzet, amely gyönyörűen példázza, hogy milyen az, mikor nincs szűkség szövegre, csak a dallam kristálytiszta szárnyalására.

Az előtérben szóló rézfúvósduett valami egészen archaikus-archetipikus ősdallamot játszik, miközben a dob, az elektromos orgona és az elektromos gitár időnkét megjelenő, markáns felbukkanásukkal és ars poeticá-nak beillő szólóikkal jelzik, hogy ez bizony nem egy  Old fashioned melody, hanem egy igazi Electric blues (asszem - és ezzel én tényleg nem megsérteni akarok senkit, hanem éppen ellenkezőleg, ösztönözni - aki nem vágja, hogy ez a részlet melyik filmből való, az valahol tényleg nagyon nincs képben...). 

A dal címében szereplő Zarándokok-ról nem tudjuk meg, miért nevezte el őket így Orszáczky Jackie, aki a Syrius kompozícióinak címeit általában kitalálta - talán valamiféle ősi, szabad, pogány rítus dallamait halljuk felcsendülni ezen a felvételen, de az is lehet, hogy témája nagyon is vallásos és keresztény jellegű (igaz, ez nem vágna szorosan az együttes profiljába, habár, mint minden nem ateistától, vagyis Hamvas Béla szerint "jókedvű embertől", tőlük sem álltak távol a transzcendens dimenziók, hiszen zenéjük is valahol ezek világában fogant)...

A felvételről talán még érdemes elmondanunk, hogy 1973 elején, egy Bem rakparti koncerten került rögzítésre, nem kisebb személyiség, mint Márton András, a KFT dobosa által, aki maga készítette azt és őrizgette - szinte titokban - évtizedekig.

Az anyag tehát 1973-as, ami azt jelenti, hogy a Syrius működésének legnagyszerűbb időszakából, a már említett ausztrál turnéjukról való hazatérést követően született - ennek ismeretében értékeljük tehát azt a tényt, hogy, kedves hölgyeim és uraim: a Nagy Syrius játsszik ma önöknek!

Mert ezek nem akármilyen szavak ám!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése