2011. január 2., vasárnap

Január 2. - "THE 1st GREAT 2000 WEEK" - 2. március-április

Témakör: The great week
Idő: 2000


MÁRCIUS

3. Balázs Fecó: A csönd évei -  Figyelemreméltó zenei anyagot dobott össze ez év márciusára (és éppen a születésnapomra XD - kár, hogy akkor még nem tudtam értékelni ezt a muzsikát) Balázs Fecó - 20 év ritkaságait gyűjtötte össze egy albumra, sőt, plusszba még fel is énekelt két duettet Keresztes Ildikóval. 

A dupla CD-n megtalálható pl. a Gyertyák a téren c. soha meg nem jelent kislemez anyaga, számtalan ritka kilencvenes évekbeli felvétel vagy újra felénekelt korai dal, mint pl. a Király a Holdon. "Húzódala" a Keresztes Ildikóval énekelt duett, a Csönd éve volt.

Az elképesztően sokszínű, 19 dalból felépülő album az egész életmű anyagából merít és összességében az év egyik legjelentősebb hazai zenei eseményének is tekinthető.  

A többiről a tovább mögött...



6. - "Őrségváltás" a legfőbb ügyész posztján - Indoklás nélkül lemond Györgyi Kálmán legfelsőbb ügyész, akit két hónapon belül Polt Péter követ tisztségében... 

Persze nem lenne önmaga a harmadik magyar köztársaság, ha ez egy napi politikai szempontból teljességgel súlytalan döntés lenne.

1996-ban ugyanis az 1949. évi Magyar Alkotmány 1989. módosított változata szerint is kitüntetett, a legfőbb ügyész pozíciójába beiktatják Györgyi Kálmánt. Majd 2000-ben, Polt Péter veszi át tőle a stafétát. A poén az, hogy 2003-ban Polt ismét távozni kényszerül, s mit ad Isten, Györgyi követi újból e pozícióban. Végül, a jelen pillanatban utolsó felvonás: 2010-ben másodszorra is Polt Péter legfőbb ügyészi megbízatásáról születik döntés.

A szimbolikus kormányváltások 1994-1998-2002-2010 - "Köszönöm bíró úr, nincs több kérdésem..."

12. - A Nightwish "Wishmaster" c. albuma - Wishmaster

"Master! /Apprentice! /Heartborne, 7th Seeker / Warrior! / Disciple! / In me the Wishmaster" - üvölti minden valamirevaló Nightwish-kedvelő és rajongó (a két dolog között van azért némi különbség) CD-lejátszója, vagy PC-hangfala március 12. után...

Az immár harmadik nagylemezével jelentkező finn szimfonikus metál zenekar albuma zsúfolt Dragonlance-s és Gyűrűk Urás utalásokkal - magát a címadó dalt is az előbbi regény ihlette.

Az év egyik legjobb metál-opusza - csak azért nem a legjobb, mert a Rhapsody és a Within Temptation igencsak jogosan osztozik vele az első helyen.

Majd azt is meglátjátok, miért...

17. - Bemutatják Stephen Frears "Pop, csajok, satöbbi" c. filmjét - A remek angol regényíró, Nick Hornby "High fidelity" c. könyvének adaptációját nem kevésbé jelentős rendezőre bízták, nint Stephen Frears. Azt hiszem, ez nem volt egy rossz döntés

A harmincöt éves Rob Fleming lemezgyűjtő és lemezbolt-tulajdonos akinek történetét a nőkkel a popzenével kapcsolatos viszonyán keresztül ismerhetjük meg, John Cusack, azt kell, hogy mondjam, abszolút működőképes és hiteles alakításában lép elénk.

Az egyszerre humoros és elgondolkodtató mozi méltó lett az eredeti regényhez, s ha nem hiszitek, akkor egyrészt nézzétek meg az ajánlóját (már az  is sokat elárul a végeredményről), és nézzetek egy nagyot akkor is, mikor azt mondom, hogy olyan színészek tolják még itt, mint Jack Black, Catherine Zeta-Jones, Tim Robbins vagy Lilly Taylor. 

ÁPRILIS

A hónap folyamán - Megjelenik a Kispál és a Borz Velőrózsák c. albuma - Lovasi Andrásék három éves kemény munka után 1999-ben szusszantak egy kicsit, hogy aztán a következő évben egy tetszetős zenei anyaggal lépjenek ismét a nagyérdemű elé.

A Velőrózsáknak már a címe is brutális - hát még a belsőségek mekkorát ütnek!

Az Autóm és én I. posztapokaliptikus, mégis egy igazi férfi számára otthonos világa, a Vér és Bél szadista-módon perverz őszintesége,  a Csak hang legyen és fény, "Requiem for a Dream"-szerű látomásossága vagy az Emberek megértik bohó szexualitásba oltott életigenlése abszolút mértékben különböző hatású zenei drogok.

A lehető "legjobb mérgek"... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése