2011. január 6., csütörtök

Január 6. - "THE 1st GREAT 2000 WEEK" - 5. szeptember

 Témakör: The Great week 
Idő: 2000 

SZEPTEMBER

2. - Philipp Kaufman "Sade márki játékai" c. filmjének bemutatása - Philip Kaufman jó filmeket csinált.

Nem kiemelkedően jó filmeket, de azért jó filmeket.

No persze a Sade márki játékait akkoriban másért ült  be a moziba megnézni a hozzám hasonló emberfia (igaz, ezt nem tudom, hogy miért írom, hiszen jó magam 2003-ban láttam először, dvd-n - de tizenhat évesen még akkor is jócskán benne voltam a szexuális kérdések szempontjából igencsak problematikus korosztályban).

Ez a mozi jó, de nem azért, mert vidáman és önfeledten szexelő embereket láthatunk benne (ilyen élmények megszerzéséért nem kell PK filmjeit néznünk, megteszi Kovi is, bár legjobb a saját élmények begyűjtése e téren), hanem mert világnézetek nagy ütközetét mutatja be benne a rendező. Megjelenik a Napóleon-jelenség, a cezarománia, de a konzervativizmus  is a Joacuin Phoenix által alakított karakter viselkedésében. Megjelenik a francia forradalom, de Sade személyén keresztül (Geoffry Rush jutalomjátéka) a libertinizmus egyszerű, rokokó és előbbivel szemben felháborítóan hívságos életvidámsága is. 

Egyszóval kétszáz év és még annál is több:  sőt, nagy általánosságban mindaz, ahogy a saját szexualitásunkhoz viszonyulunk vagy ahogy képtelenek vagyunk viszonyulni hozzá. "Csak" erről szól Kaufman filmje, "csak" ennyi mindent sűrít bele, s hogy emellett még szex is van (plusz Kate Winslet, meg más, nála nem kevésbé jelentős "hoties"), az már tényleg csak hab a tortán... XD

A többiről a tovább mögött... 


5. - A Memento c. Christopher Nolan film bemutatója - A film, amely a végétől visszafelé játszódik...

Jó persze, ez a Kaufman-gyerek is tudott valamit, nade minden kétséget kizáróan Nolan bácsi az isten, főleg, ha eldurvult narratív (történetmesélési) sémákról van szó. Igen, a Memento az a pikcsör, amely a végétől visszafelé játszódik és tulajdonképpen az elejével ér véget.

Ha csak ennyit mondanék, az is azt jelentené, hogy irgumburgum, tessék rohanni, letölteni warezről, torrentről, kivenni a tékából, megnézni a moziban (ha valahol adják - persze nem, csak úgy mondtam eztet), ha még nem tetszettek látni, mert egy ilyen élményt nem lehet kihagyni.

A Memento pedig még ráadásul Nolan-hez képest is nagyon elkanászodott (ami azért lehet meglepő, mert ez az egyik első jelentős munkája - mi több, ezzel robbant be a szakmai köztudatba - ahogy majd be fog a közönségébe a Tökéletes trükkel meg a Sötét lovaggal): a Guy Pearce alakította főkarakter története, aki amnéziás és utólag próbálja összerakni a megölt és megerőszakolt Carrie-Ann Moss (Trinity) által alakított felesége történetét, ugyanis egyre kuszább rejtélyhez, mi több, rejtélyek hálózatához vezet, ami a végeredményt egyre húzósabbá teszi...

Az alapmű, az alapmű hiába - és ez az.

Kötelező film, mondhatni.

12 - A The Corrs "In Blue" c. albumának megjelenése - Hát persze, hogy szereted, ne is tiltakozz olyan látványosan.

Le lehet "nyálasozni", ha éppen akarod, vagy akármi, akkor sem tagadhatod le, hogy a The Corrs igenis bejön neked. Dallamos, kellemes, lendületes ez a popzene, plusz a kelta folklóranyag dallamvilága oda meg vissza áthatja az egészet. És ezek a lányok sztem még a lányoknak is tetszenek... XD

(Mi több...)

Az "In Blue" ugyan már nem a kilencvenes évek az együttes történetében, amikor még ezeknél is sokkal sirályosabb, és nem mellesleg sokkal keltásabb popzenét toltak, de ez az album is, ahogy általában mind a mai napig a "Corr családi vállalkozás", nagyon ott van azon a bizonyos szeren.

Senkit nem kell győzködnöm sztem, ha meghallgatja a Breathless-t, a Radio-t, vagy az All in a day-t.

Yeah, it's so cool!

 
20. - Ákos Hűség c. albumának megjelenése - Az előző év útkeresése után Ákos ismét új albumot nyomott ki (a címlap magxigáz, úgyhogy azt nem akartam linkelni, de ez a plakát sem sokkal jobb, csak éppen, hogy...).

A Hűség egy figyelemreméltó zenei anyag, amelyről most - kivételesen - egy relatíve slág-szerzeménynek számító performációt fogok linkelni.

Ám, sztem ez a dal megérdemli a tiszteletünket, ugyanis pazar szövege van (a dallamvezetés meg nem lehet nem legalábbis figyelemreméltó, ha Ákosról van szó)...

"És az a rádió úgy zokog, mintha szerelmet vallana, / S nekem szól a legbutább dala ... / Mert ugyanúgy hívlak most is / Szánalmas, hogy mindent elhiszek / hogy mennyire örülnék neked..."
...

Ismerős?

29 - A Besh O'drom "Macsó hímzés" c. albumának megjelenése - Na, ez igen, ez már valami, ez a Besh O'Drom nagyon betyárosan odahímzett egy macsósat ebben az évben!

Nem lenne rossz dolog, ha hazai pályán zúzóknak nem kellene bemutatnom, meg promotálnom az együttest, mert az egyik legjobb world music-ot toló zenekarunkról van szó.

A magyar, délszláv és egyéb népek dalaira építő világzenét nyomató Besh (lol) nem sokkal ezelőtt bukkant fel a magyar zene világában.

Első két albumuk azonban nem hagyott olyan maradandó nyomot a magyar könnyűzene történetében, mint ez a harmadik, vagyis a Macsó hímzés (a durva az, hogy tényleg létezett ugye a középkorban Macsói Bánság nevű országrészünk a Délvidéken, tehát a cím nem is olyan értelmetlen, mint hinné az ember).

A lendületes, elektronikus zenei megoldásoktól sem ment mjúzikot most az album egyik húzódala, a Space Maudi fogja képviselni, amelynek megalkotásában többek között az akkor még igencsak virtuóz Palotai (annak idején még nem volt egy öntelt féreg, aki középszerű hülyegyerek-zenét tolt a jónépnek) is részt vett. Énekel Szalóki Ági - tátog: Tóth Péter zeneszerző, zenekarvezető.

Linkelnék én többet is errül a kiváló albumról, de sajnos nem találtam más track-et a tyúbon, feltölteni pedig most nem volt időm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése