2011. április 13., szerda

Április 13. - Victims: Television addict (demotape)

Témakör: Music
Idő: 1977
Stílus: Very early australian punk-rock
Fíling: Eközben Ausztráliában...


Leírás: 

Többször, több irányból próbáltuk már megközelíteni a korai punk rock-ot itt, a blogon.

Ami ezekben a megközelítésekben szinte mindig közös volt, az az, hogy nem a kályhától, azaz az angliai (vagy akár az amerikai elméleti) alapokból indultunk ki, hanem sokkal periférikusabb irányokból szemléltük ezt a műfaji szcénát.

A hetvenes évek vége felé, egészen pontosan 1976. és 1977. fordulóján kialakult zenei stílus az addigiak közül semmihez sem hasonlítható furcsa világába most ismét egy félig-meddig periférikus nézőpontból nyerünk betekintést - a különbség ezúttal legfeljebb annyi lesz, hogy angolszász nyelvterületről van szó, így jóval közelebb kerülünk az egész lényegéhez, alapjaihoz, mint az eddigiekben. 

Angolszász a nyelvterület valóban, de szokatlan a blog eddigi lefedettsége szempontjáról, ugyanis Ausztráliáról van szó. Rövid fennállása és lassan kétszáz bejegyzése alatt a DR már előszedett egy-két érdekesnek hangzó dolgot - gondolok itt a luxemburgi new wawe-re, a kanadai szintipopra vagy román történelmi filmre, de azért az ausztrál punk-rock talán még a nagyon rutinos szakemberek érdeklődését is felkeltheti.

A The Victims pedig egy igazán ismeretlen csapat, tekintve, hogy viszonylag rövid ideig álltak fenn és nem váltak ismertté. Hál istennek. Így a maguk karcosságában és fésületlenségében ütnek a dalaik.

Fogyasztói társadalom-kritika a téma, mindez meglehetősen suttyó körítéssel, bár punkhoz képest dallamos hangzásvilággal, egyébként abszolút átlagos szemtelenséggel - diszkópatkányokat és tévéfüggőket, átlagkispolgárokat földbe döngölő, nem is túl fantáziadús szövegekkel.

A The Victims első demófelvétele 1977-ből, melynek most két dalát aportírozzuk, punkzene a javából - vagyis még nem olyan kidolgozott, mint a műfaj későbbi terményei, de pont ez okból köll néha az ilyesmi is.

(Ja, és a sarló-kalapácsban senki ne lásson tudatosságot - önkényuralmi jelképek használata a korai punk abszolút bevett kelléke...)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése