2011. április 30., szombat

Április 30. - Ritkaságok a Kontroll csoport történetéből 2. - Egy 1983-as demó

Témakör: Music

Idő: 1983
Stílus: "Ez az ami éppen kell, / Repülök a gyógyszerrel..."
Fíling: "Ez az adag éppen jó, / Ez az anyag éppen jó..."


Leírás:

A KCS 1983-ra egészen bizarr magasságokig jutott el. 

Míg 1981-ben establishment-gyilkos dühvel indult neki a karhatalomnak, a pártnak, meg a népnek, akiknek ugye "egy a szavuk", akárcsak a "Dunának, Oltnak a hangja" - hogy egy mondatban parafrazeáljak egy József Attila verset és egy kommunista indulót - két év múlva már sokat változott.

Magasabbról, egyetemesebb nézőpontból szemlélték az eseményeket. Nagyobb rálátással a korszellemre, meg amit művelt Magyarországon akkoriban. És persze magukra is, akik a kisszámú renitensek, a rendszert nemtörődömségükkel, tohonyaságukkal nem legitimáló kisebbség tagjai voltak.

Akik nem alkutdtak meg, akik nem váltak Nirvánia részévé és akik képesek voltak egybegyűjteni a hozzájuk hasonló gyarapodó tömegeket. Ezért van az, hogy az 1983-as demó, amelyről a most következő felvételeket apportírozzuk majd mélyen tisztelt műértő közönségünk számára,  sokkal egyetemlegesebb és valahol sokkal időtlenebb zenét foglal magába, ami valószínűleg nagyobb értéket is képvisel az Ős-Kontroll két évvel korábbi próbálkozásainál.

De én nem is mondok semmi mást - inkább döntsétek el ti magatok, hogy igazam van-e?

A lényeg az, hogy erről a bizonyos - egyébként a maga idejében ócsak minőségű hangkazettákon terjedő , ám mégis korszakalkotó felvételről - következik öt - ismét csak ritkaságnak számító - dal. 

A mi agyunk téves... 


Ez a dal is olyan, amit bármilyen idők, bármilyen reintensei énekelhetnének teljes joggal és beleéléssel. 

Én magam is, hiszen én sem azt művelem, amit a korszellem alapján amúgy a környezetem elvárna tőlem. Nem minden téren - az lehetetlen is volna - de nagyon sok területen nagyon sokan tesznek így. Persze a saját korom állapotai valószínűleg kevésbé jelentenek veszélyt a nem a nyájhoz csatlakozók népes táborába tartozó egyedekre, de azért ma sem fenékig tejfel az élete annak, akinek az agya "téves kódolás", pedig a "program szerint nincsen lázadás"...


Egy hang a rádióból


Erről a dalról írtunk a hétfői bevezetőnkben Fukusima és Csernobil kapcsán - ha még emlékeztek. A semmitmondó, lényeget elfedő híradások világa talán annyiban változott 1983 ill. 86 óta, hogy akkor azt adtak le, amit akartak, mert korlátozott számú volt a hírforrás, most meg ugyanezt teszik, csak éppen azért, mert most korlátlan helyről érkezik a szelektálhatatlan információ. 

"Nukleáris béke, erotikus háború..." - énekli Bárdos Deák Ágnes szinte gunyorosan formálva a szavakat, és mi közben tudjuk, hogy sem erotikus háború, sem nukleáris béke nem létezett és nem is fog soha...


Jól van, jól


"Rock and roll te vagy a legszebb! / Ne vedd el tőlem a szexet"- a sex & drugs & rock'n roll Ian Dury-féle szentháromsága azért itt is előjön. Jó, drogokról szó sem esik itt (igaz, az utolsó számunkban  viszont igen), de végül is a szex, meg a rock'n roll is drogok, nemde?


Annál jobb itt, minnél rosszabb


Kimondhatatlanul igaz ez a szám - pedig végig csak egy sor mind egzaltáltabb közléséből áll: "Annál jobb itt, minél rosszabb..."

Nem nehéz megérteni, mit is jelent ez, hiszen a Kádár-korszak a stabil növekedés folyamatos propagálásáról volt híres, függetlenül attól, hogy az a növekedés egyébként valóban stabil volt-e, amit a rendszer produkált., sőt, hogy perpil növekedés volt-e egyáltalán.. És főleg 1983-ban, a dal keletkezése idején időszerű a kérdés, hiszen 1985-ben gyakorlatilag kisebbfajta összeomlás történik a magyar gazdaságban - a rendszerváltás egyenes előzménye - pedig hányszor hangzott el azelőtt, sőt, még azután is, hogy haladunk előre a jobb szocialista Magyarország építése felé.

De amúgy is: válság idején mindig aktuális lesz a dal. És mivel ilyen-olyan mértékben a tervgazdaságokban vagy a kapitalizmusban mindig van valamekkora recesszió, ezért mindig aktuális lesz, amíg lesz kapitalizmus vagy tervgazdálkodás.

Persze mindez nem csak a gazdaságról szól - nézzünk csak körül...


A hang 


Az egyik első dal, amely a drogfogyasztás örömeiről zengedez a magyar rockzene történetében. 

Vagy egyenesen az első?

Ezt így most hirtelen nem tudnám megmondani. Annyi bizonyos, hogy  nagyjából párhuzamos időben keletkezett ezzel az opusszal, ezeknél korábbi ilyen tematikájú hazai nótát pedig én nem ismerek.

Félelmetesen intenzív, dimenziók közti élmény  és egyben az egyik első Kontroll szám, amit először hallottam. Ezért is tartottam szűkségesnek itt és most prezentálni, no meg azért, mert, bár a többivel ellentétben, ezt kivételesen nem az én tube csatornám osztotta meg legelőször, mégsem látták még elegen.

130 ember kevés!

Főleg, ha a KCS-ről van szó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése