2011. április 8., péntek

Április 8. - Péntek Rézi

Témakör: Film
Idő: 1938
Stílus: A magyar Lolita a harmincas évekből?
Fíling: Supergeil

Leírás:

Ha már péntek, akkor Rézi - mondhatnám tréfásan, ha épp tréfás kedvemben lennék. De azért annyira nem vagyok.

Még akkor sem, hogy ha egy kifejezetten vidám filmről beszélünk. Márpedig az árvaházba kerülésének napjáról random elnevezett kis hölgy története igazán vidám kis filmecske. Nem, nyilván semmi köze a Lolitához, mármint Nabokov regényéhez vagy Kubrick filmjéhez, sőt, még a Jeremy Irons-os verzióhoz sem kell hasonlítani.

Valójában még szexuálisan sem annyira felbujtó jellegű, mint említett alkotások, mi több, kifejezetten lájtos a cucc. Mindössze arról van szó, hogy egy tapasztalt harmincas leányárvaházi orvosfelügyelő összejön benne egy - hát, nem merem megsaccolni, hány éves, de tizennyolcnál mindenképpen kevesebb esztendős - árvaleánnyal, aki ez a bizonyos Péntek Rézi.

Ugye, most néztetek egy nagyot!

Na ne aggódjatok, szex nem történik (1930-as évek, Magyarország - az ördögbe is!), de persze kilátásba van helyezve, hiszen a sztori vége happy end - nem árulok el ám nagy titkot ezzel egy ennyire egyszerű elemekből építkező, a hangos film első évtizedéből való hazai love story-val kapcsolatban.

Mert maga a film is egy olyan könyvből készült, amely egyszerű panelekkel dolgozik - talán ezért lett a második világháború előtti időszak egyik - úgymond - teen - bestsellere kis hazánkban. Török Rezső Péntek Rézije egy vékonyka és igen rövidke könyv lapjain elevenedik meg - egy sort nem olvastam a regényből, de amikor ránéz az ember, az a benyomása támad, hogy valószínűleg még a film script-je is hosszabb lehet.


Szóval, egy szó, mint száz, ez a film nem valami bonyolult, szinte egy átlagosabb színvonalú tinifilmnek is simán elmenne, hiszen túl sok minden nincs benne.

Péntek Rézi, vagyis a már oly sokat emlegetett kiváló Turay Ida (azaz egy harminc felé közelítő lány egy csitri szerepében), olyan ártatlan mint a ma született bárány születése után nem sokkal. Érzelmei tiszták, tekintete ragyogó (és hát nem mellesleg szörnyen buta), főleg, ha az egészségügyi felügyelő úrra néz, akiért ő annyira oda van.


Bezzeg az egészségügyi felügyelőt egészen más kérdések foglalkoztatják. Páger Antal, aki a már héten prezentált Rozmaring c. filmben szintén Turay partnere ugyanis éppen egy Leleményi Piri nevű művésznővel kavar, aki egy - gyorsan meg fogjátok ismerni - jellegzetesen felfuvalkodott, öntelt nőszemély. Nem úgy Zsámbéki Udó (sic!), akit a mindig kiváló Rajnai Gábor alakít. és kinek lánya (Egry Mária - nem igazán jó színésznő, de bájos, az kétségtelen) szintén közelebbi viszonyba kerül a doktorunkkal Azaz, hogy egészen pontosan Gerle (mert így hívják a felügyelő urat) azért akarja őt elvenni, hogy megszabaduljon huszonhárom hitelezőjétől, akik már igencsak a nyakára járnak - ugyanis a Zsámbéki família Budapest egyik leggazdagabb ingatlanos-bizniszének birtokosa.

Mondanom sem kell, hogy a dolgok még jobban összegabalyodnak majd, még több karakter által - lényeg, ami a lényeg: a doktor úr és a bájos árva leány összejönnek.

Páger, Turay (extra bájosan hozza a sweety-beety szépségideálját a harmincas évek hazai teen-univerzumának - Gerle: Tudja kislány, hogy milyen édes maga? - PR: Tudom...), Rajnai Gábor, Erdélyi Mici és a többiek már elvinnék a hátukon az egész nyakatekert, néhol egyébként kifejezetten logikátlan sztorit, de ott van még Vízváry Mariska, a monarchiás idők legendás szinésznője, mint árvaházi főigazgatónő, a mindig komikus Gózon Gyula, mint Tóni inas vagy maga a híres Gobbi Hilda, mint leányárvaházi felügyelőnő - és nem is folytatnám a sort...

Na így teljes a kép ezt a második véhá előtti utolsó békeév atmoszféráját remekül megőrző könnyed kis vígjátékot illetőleg. A többit meg már nem én fogom elmondani nektek, hanem a mozgóképek.

Merthogy - s az már kezd hagyománnyá válni nálunk, hogy csak ilyen mozikról írunk -  a film természetesen megtekinthető a youtube-on teljes terjedelmében:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése