2011. április 6., szerda

Április 6. - Rozmaring

Témakör: Film
Idő: 1938
Stlus: "Aki autón jár, kislányom, annak dolgozni is kell!"
Fling: "Hazamentem, sírtam / Levelet is írtam / Rozmaring, rozmaring / Levelére..."

Leírás: 

Csak röviden - no, nem twitter-sztájlban, de azért nem túl bőlére eresztve - mert nem óhajtok ma sokat írni. Amúgy is: ha valaki hosszabb írásokra kíváncsi, eheti tematikánkban, annak nagyon tudom ajánlani Balogh Gyöngyi és Király Jenő nagyon vastag és nagyon részletekbe menő kötetét, a "Csak egy nap a világ..." c. gyilkos méretű munkát, amelyben húsz oldal olvasható cirkasaccperkábé még egy kevésbé jelentős filmről is az 1926 és 1936 között készült jóformán minden hazai alkotások közül. 

Hát, az a könyv egyébként azért olyan nagy, mert mindenféle filmeknek a mindenféle társadalmi vetületét részletesen, karakterekre lebontva vizsgálja (egyébként tök olvasmányosan). Na, pont ugyanezt fogjuk mi megtenni, mindössze néhány szóban. 



A Rozmaring egy azok közül a harmincas évekbeli hazai filmalkotások közül, amelyek az ún. népi-urbánus vitára próbálnak pontot tenni, egy bájos kis szerelmes história elmesélésének finom keretei között. Hogyisne foglalkozna kevésbé jelentős témával ez a mozi, hiszen a Martonffy Emil rendezésében készült project írója nem kevésbé jelentős szemlyiség, mint az időszak népszerű írója, Harsányi Zsolt. Harsányi pedig, bár könnyed stílusú írásokat engedett ki a keze közül, sosem írt semmit társadalmi messzídzs nélkül - főleg, hogy rengeteg történelmi regénye volt, ahol ez elvileg  amúgy elengedhetetlen. 

A habot a tortán azonban a zseniálisan megírt komikus párbeszédek jelentik, amelyek, mi tagadás, nem kevésbé jelentős személyiség munkáját dícsérik, mint a kor népszerű humoristájáét, Békeffy Istvánét. 

És persze volt is kikre ilyen remek íróknak mit írniuk, hiszen a színészek kiválóan jellemző karaktereket hoznak. Először is adott egy családi alapkonfliktus: a Kevy-ek kontra a Kelecsényi-ek problematikája. Két földbirtokos családról van szó, csak éppen az egyik párszáz holddal, a másik pedig több ezerrel rendelkezik. A gond az, hogy a Páger Antal alakította Kevy fiú apja elvette a Somlay Artúr (kiváló színművészünk) alakította nagybirtokos lányát - ezért ő kitagadta a leányt. Most a megöregedett Kelecsényi békülne - Kevy viszont nem hajlandó.

Aztán ott van a fő-fő konfliktusszál: Páger Antal és Turay Ida csipkelődő szerelmi civódása - előbbi ugye maga az említett Kevy-fiú, utóbbi pedig Horváth Úrnak, a zseniális Mály Gerő alakította vezérigazgatónak a lánya. És, hogy még bonyolultabb legyen a képlet, tegyük gyorsan hozzá, hogy neki meg a lányával, a már említett Turay Ida alakította Böskével vannak zseniális civódásai. 

A végeredményre a koronát pedig Mály Gerő és Kabos Gyula kettőse teszi fel, ahol Mály ugye az említett vezér és papa, Kabos pedig, aki előbb mindent összekavar, majd mindent rendbe hoz, Mózer János, az ő cégvezetője a Lapidária Rt-nél (LOL). 

Az egész katyvaszt még bonyolítja néhány dolog, amit most nem részleteznék - a lényeg  amúgy is csupán annyi, hogy a Rozmaring egy nagyon kellemes kis film, ahol összecsapnak a népi-urbánus indulatok (amikor Kabos lemegy vidékre földet venni, és urbánusként eljátssza a vidéki földesurat az valami orbitálisan nagyot üt) de persze végül győz a szerelem, a jó, meg a Kárpát-medencei élettér  (sic!) geopolitikai ésszerűségei.

A film teljes terjedelmében uploaded on the youtube:



(Ja, és az eheti "fejlécképünk" is ebből a filmből való...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése