2011. április 4., hétfő

Április 4. - 30-as évek - Magyarország -Film és tömegkultúra















Témakör: Hétindító
Idő: 30's

Leírás:

Nos, hölgyeim és uraim, ezúttal nem április 4-ről fog szólni az ének (azaz nem az ún. felszabadulást fogjuk ünnepelni a mai napon - félreértés ne essék, sztem is jó dolog, hogy a német hadsereg kitakarodott az országból, de ami helyette jött az sem volt éppen sokkal jobb), hanem valami egészen másról. 

Ugyanis nem kis részben annak örömére is, hogy a múlt héten túllépett fél esztendős életkorán a Daily Retro(spective) (ami alapjáraton nem lenne hosszú idő egy blog történetében, de, mivel mi naponta jelentkezünk, ránk ez korántsem igaz - tessék csak megnézni, mennyi témát tárgyaltunk október eleje óta, mikor az egész elkezdődött), kicsit változtattunk eddigi gyakorlatunkon. 

Akik Facebook-on is figyelemmel kísérlik tevékenységemet, azok tudják, hogy ott minden hét elején bejelentem az új hét indulását, témáját és azt, hogy miért is pont ezt a kérdéskört emelem ki az elkövetkező napokban. Nos, a különbség annyi, hogy ezt eddig mindössze a Facebook-on tettem meg - ezen túl viszont a blogon is meg fogom.

Emellett ilyenkor, azaz hétfőn fogok általában írni a bloggal kapcsolatos új infókról, hírekről és fogok up-to-date felnyomni néhány apróságot, ami korábbi posztokhoz kapcsolódik, csak azokból valamilyen oknál fogva kimaradt.

Nos, a fentebb leírtak értelmében tehát: a 30-as évekről lesz szó, mégpedig Magyarországról, a korabeli film és tömegkultúra összefüggésrendszerébe ágyazva, aminek bemutatása, ahogy már megszokhattuk rövid, konkrét alkotásokat érintő írások formájában történik majd. Szó lesz többek között a kor hazai zenei életéről (mármint ami a jazzt és könnyűműfajt illeti), illetve néhány korabeli filmalkotásról is.

Például a Rozmaring c. 1938-as moziról, amelyben Páger Antal, Somlay Artúr és Turay Ida remekel, s amelynek egyik jelenetéből összevágott kollázs az eheti "fejlécképünk" (amelyet ezúttal a bejegyzés elejére is odabiggyesztettem, hogy így ne csak a Facebook-on, hanem mostantól a blogon is archiváljam az aktuális hét fejléceit-háttereit is).


HÍREK ÉS UP-TO-DATE:

És, hogy kellőképpen speciális legyen ez a hétindítás: egy hír és egy up-to-date linkelés (csak azért, mondom ezt, mert ez nem lesz mindig így).

A hír az, hogy rengeteg új videó került fel a blogom youtube-csatornájára az elmúlt két hétben - sőt, a napokban is sok új dolgot fogok fellőni oda. A prezentált kultúrtermékeket természetesen igyekszem majd a blgomon konkrét írások formájában is népszerűsíteni, de jelen állás szerint úgy tűnik, hogy bele fog telni egy kis időbe, amíg úgy nagyjából behozom a posztok terén eme elmaradásomat.

A másik, az up-to-date infó is szorosan kapcsolódik ehhez a kérdéskörhöz, ugyanis egy szintén a napokban feltöltött videóról van szó.

Olvasóink előtt talán nem ismeretlen a hatvanas évek hazai "celebjeit" korabeli reklámfilmekben regisztráló írássorozatunk. Nos ezen a hétvégén olyan ritkaságra bukkantam a saját médiagyűjteményemben, amiről eddig nem hittem, hogy tudok még kezdeni vele valamit. De most megpróbáltam feltölteni youtube-ra és - olé! - míg egyetlen médialejátszóm sem viszi, ott működik!

Ez az oka, hogy megkésve bár, de törve nem, igen nagy örömmel csatolhatom az említett anyaghoz ezt az alkotást is. 

Egy újabb reklámfilmről van szó, amely a 60's legeslegvégén - talán 1969-ben, de az is lehet, hogy már 1970-ben készült. A felvételen Aradszky Lászlót, a kor igen népszerű énekesét láthatjuk, amint egy MÉH reklámban dalolva mondja el :) "Pistának és Julcsának" (Igen, az a Pista ott a "Hahó Öcsi!" Öcsije), hogy hogyan köllene gyűjteni a sok otthoni használhatatlan ruhadarabot és anyagot, hogy aztán a MÉH-be beszállítva őket az ember némi hasznot is zsebrevághasson.

Az óriási ritkaságnak számító és egyben rendkívül mosolyfakasztó videót a mi youtube-csatornánk osztotta meg először - tehát, ha úgy tetszik, ismét világpremierről van szó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése