2011. március 6., vasárnap

Március 6. - Randé Jenő: Szputnyik New York felett (my home-made hangoskönyv) 2. fejezet - Roy Rogers, a példakép / Televízió










Témakör: Eszmefutamok
Idő: 1958-1960
Stílus: Még mindig kispolgáriasan távolságtartó
Fíling: De amúgy meg semmi sem változott - legfeljebb rosszabb lett...

Leírás:

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a múlt vasárnap megismert, azért meglehetősen érzékeny idegrendszerű Randé Jenő mit szólna, ha ma járna Amerikában, mint idegen és az ország viszonyait nem ismerő ember (ami lehetetlen, de azért tegyük fel) - ugyanígy elborzadna, csak nem a rodeók, hanem a PSV játékok láttán, s, pláne, ha az ötvenes évekbeli énje tenné ezt a látogatást, konkrétan becsinálna a Supernatural-tól vagy a Breaking Bad némely naturalistább epizódjától, nem is beszélve a Rescue Me erősen szexista hangneméről (arra meg tippelni sem merek, mi lenne a véleménye Justin Bieber-ről, meg a Twillight-tól)... :D 


Üdv ismét, ezen a szép vasárnap estén, nyájas olvasó, aki éppen a fenti bevezető soraim igazságán - avagy hamisságán elmélkedsz - s talán az is eszedbe jut majd, hogy mi sem változott ötven év alatt, legfeljebb a mechanizmus lett totálisabb - ja, és persze, csak úgy mellékesen, Amerika "lejött" Magyarországa is, jó nade a szélesebb néptömegek számára inkább rossz értelemben.

Igen-igen, ha megtisztelsz azzal, hogy meghallgatod az említett szerző Szputnyik New York felett című kötetéből készült vadonatúj home made hangoskönyvem (a minőségért még soronként kéne elnézést kérnem, de az amatőr munka már csak ilyen...) eheti, azaz szám szerint második adagját, ezt magadnak sem lesz nehéz kikövetkeztetned. 

Elismerem, a következő részletek kissé didaktikusak, plusz a benne foglalt kesergések talán - nem először és nem is utoljára - meglehetősen idejétmúlt modorban és tartalommal hangzanak el, ám ha megpróbálsz a dolog mélyére nézni, hamar meglátod a dolgok szűkségszerű kapitalista körforgásának kauzális összefüggéseit. 

Roy Rogers ma Justin Bieber, a televízió pedig az internet - na és a Biblia, amely ott van minden szent amerikai kinyilatkoztatás mögött? - kérdezhetsz vissza nagy bátran...

Na, gondolj csak bele - a szeretve tisztelt George W. Bush nem keresztesháborút indított Irak ellen, a vallási fanatikus, tökéletesen elvakult Condoleezza Rice-szal az oldalán?

Nincs tele Amerika szektákkal és vallási fanatikusokkal?

Nem ez még mindig a legbigottabb ország az (egyébként sirályos) True Blood-ban vagy Californication-ban (amelyek az említett őskori szériákkal szemben valóban izgalmasak) zajló dolgok ellenére is?

Ugye-ugye?

Akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy nincs több kérdésed, nemde?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése