2011. március 1., kedd

Március 1. - A "Thunderbirds" világa

Témakör: Képek
Idő: 1968-1969
Stílus: Fantörpikus!
Fíling: Strange late 60's

Leírás: 

A hatvanas évek design-művészetének egyik remeke következik.
 
Az 1968-1969-es, a London Weekend nevű tv-adón  (ahol annak idején, sőt, némiképp párhuzamosan is ezzel, a Monty Pithon's Flying Circus-t is vetítették) futó Thunderbirds című sci-fi sorozat ugyanis igazán okot adhat az érdeklődésünkre. 

Azt mondtam, hogy sci-fi szériáról van szó, de ezzel még nem írtam körül 100 %-osan a műfajt: ez ugyanis egyenesen egy sci-fi bábsorozat. 

Az ötlet valóban különleges, bár a sztori nem nagy szám, hiszen  az egy Csendes-óceáni szigeten élő, gazdag Tracy család történetét mutatja be akik a közeli jövőben sietnek ragyogó űrhajójukkal bajbajutott emberek segítéségére, egészen addig, míg fel nem bukkan egy főgonosz. 

Ha ilyen egyszerű ennek a cuccnak az egész háttere, akkor persze könnyedén felmerülhetne a kérdés, hogy mi okból írok róla?

Nos, ezúttal nem is magáról a filmről lesz szó, mi több, szó sem nagyon lesz...

Ellenben bemutatunk néhány olyan felvételt, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy milyen kellemes a televíziós produkció (és a mellé készült 1968-as mozifilm, a Thunderbird 6)  látványvilága és hangulata...


Az első képen a Thunderbird 1-es modell látható, amelynek mindinkább tökéletesített változatai kerülnek elő sorozatban a történet előrehaladtával. Pl. a harmadik felvételen befigyelő Thunderbird 5-ös, amely, bár kívülről nyilván nem szembetűnő, valódi kacsalábon-forgó luxusűrhajó - s hozzá hasonló igénnyel berendezett a harmadik pikcsörön megfigyelhető Tracy-villa is.

A negyedik képen a Thunderbird modellek felszállópályája látható, az ötödiken pedig az egyik modell egy szerencsétlen balesete. Ezt követően a űrrepülők irányítótermét skubizhatjuk, majd pedig főgonoszunkat, akinek személyét egyelőre nem fednénk fel.

Valamirevaló gazdag família nem is létezhet a nyolcadik és a kilencedik képen láthatóhoz hasonló "arcképcsarnok" nélkül: a falon lógó személyiségek mind a Tracy család jeles tagjai (Jeff, Scott, Alan, Gordon és Virgil - így hirtelen most inkább nem lőném le, hogy ki kicsoda - na jó részben azért is, mert magam sem emlékszem, ugyanis nem tegnap láttam utoljára a sorozatot, s akkor is  csak néhány részét), akárcsak a család hercegnője, a tizedik felvételen látható Tin-Tin, nem is beszélve történetünk főszereplőjéről, őlady-ségéről és alighanem sorozat királynőjéről "Lady Penelope"-ről (a 2004-es filmváltozatban - mert, hogy ilyen is volt - Sophie Miles játszotta őt), akinek üde lénye négy egymást követő képen is belibben kecsesen a látóterünkbe.

Végül pedig a sorozat soundtrack-jének húzódalait tartalmazó bakelit borítóját láthatjuk, amelyet - igen - nem kisebb kaliberű előadók prezentáltak, mint a The Shadows és Cliff Richard...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése