2011. március 19., szombat

Március 19. - Who are you Robin Sparkles / Ami még kimaradt... 3. - Na, akkor még egyszer...

Témakör: Retromania
Idő: Late 80's - early 90's
Stílus: Összefoglaló
Fíing: "So tonight's the night"

Leírás:  

Egyéb bokros teendők okán végül is ma éjszakára csúszott az a bejegyzésem, amely lezárja az elmúlt tíz hétben szombatonként (illetve a kérdésfelvetés éppenséggel egy keddi napon történt - de ez nem túl lényeges) boncolgatott témánkat, vagy is, hogy mi fán is terem az a Robin Sparkles, akit anno a How I Met Your Mother c. nagysikerű amcsi sorozat 2x09-es, 3x14-es és 6x09-es epizódjaiból megismerhettünk.  

Az út kezdetén azt mondtuk, hogy azért tartjuk fontosnak ezt a karaktert, no meg, hogy beszéljünk róla, mert rendkívüli retro-potenciállal bír, vagyis sok jelenséget érint, amely a late 80's-early 90's korszaknak velejárója volt. Ennek nyomán mi is belecsaptunk nem egy és nem kettő kérdéskörbe, amely kapcsolódik az amúgy fikciós karakterhez és segít kicsit jobban eligazodni a kor teen-univerzumában, nem is beszélve a dolgok egyéb, pl. kanadai vonatkozásairól.

Szóval Robin Sparkles ürügy is volt arra, hogy nagyon sok mindenről beszéljek (pl Debbie Gibson iránti rajongásomról), de végső soron mégiscsak arról szólt az egész, hogy idehaza is népszerűsítgessek kicsit olyan dolgokat, amik itthon egyáltalán nem voltak ismertek az időszakból, pedig igenis cool-abbak voltak, mint amit mi itt ekkoriban ebben a műfajban kitermeltünk.

Sok célom volt tehát azzal, hogy kicsit elővettem az RS tematikát - de végső soron elsősorban is azért álltam elő vele, mert bírom a témát, és hát, tudjátok, hogy szeretek kicsit okítani, ha olyasmiről van szó, ami nagyon szívem csücske...

I'm sorry, but this is I'am...

But, we don't speak about me - we speak about RS. At last time...



10. A konklúzió

10.1 RS IS A FICTIONAL TEEN POP SINGER OF THE LATE 80'S-EARLY 90'S...

Ez a karakter mindenekelőtt egy paródia. 

Egy fikció, egy kitaláció, amely kicsit abból a képből ered, amit az emberek többsége erről az időszakról gondol. 

Colourful - but realy crazy and lame...

Azt, hogy a korszak popzenéje színes volt, miért tagadnám, hiszen igaz, ráadásul szvsz hallatlanul pozitív vonás ez a maihoz képest. 

Az pedig, hogy kicsit crazy, szinte természetes, hiszen erről szól az egész időszak - és a crazy ebben az esetben a lehető legpozitívabb jelző. Mi több, pont az őrültség az a plusz vegyszer, ami mindent olyan emberközelivé, néha erőteljessé, másszor viszont inkább édessé tesz a korszak popmuzsikájában.

Még egyszer Debbie Gibson (aztán ígérem, hogy nem annyira bolygatjuk majd a témát) ennek bizonyításaképpen.

A klip 1990-es és isteni...

És, amit kizárólag az eddigi (azaz az 1987 és 1989 közti) Debbie-klipek alapján nem szokhattunk meg, nagyon-nagyon szexi: 


Ha ez nem cool, akkor kérdem én, micsoda az?

Lady Gaga?

Oh no!

Vagy itt van Tiffany, a másik csillag az 80's teen pop egén...

Kérdem én, hol hallani ma ilyen cool, mégis mélyen érzelmes (ha tetszik jó értelemben véve szentimentális) számokat (igazi ritkaság és büszke vagyok rá, hogy a blogom youtube-csatornája osztotta meg először a világon) a main stream pop égisze alatt?


Ezek a számok kagylóhéjak, amelyek örökké őrizni fogják az időszak hangulatát, míg RS, bár kétségtelenül egy jó paródia, azért egy pillanatig se felejtsük el, hogy csupán paródia és egyáltalán nem jogosít fel minket arra, hogy ítéletet mondjunk (méghozzá negatívat) az akkori teen pop felett...

Bizony ám!



10.2 RS is a fictional TRASH teen pop singer of the late 80's-early 90's...

Persze azért ekkoriban sem volt fenékig tejfel az élet - mi több, nagyon is sok kifejezetten pocsék teen star bukkant elő ekkoriban, s mint mondtuk, ha RS élt volna, közéjük tartozott volna.

Hiszen témát (mall queen, beach), hangulatot (a tengerpart, mint RS háza like Debbie Gibson's Only in my Dreams) és egyebeket csak is tőlük lophatott volna - illetve az a gárda, amelyik őt felépítette.

Egy 80's trash teen pop star általában könnyedén felismerhető, hiszen látszik, hogy nincs túl sok eredeti ötlet a klipjében, plusz még azokat is bénán használja fel, ráadásul igen hamar észre lehet venni a gagyi szinti-szólókból, hogy merről fúj a szél...

Egyszóval egy gagyi teen pop star könnyedén felismerhető a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján.

És most szándékosan magyar példát fogok hozni, mert még hazafiatlansággal vádoltok a végén:



Ugye milyen gagyi?

Na, ilyen RS is - tessék csak megfigyelni a Let's Go to the Mall tüm-tüm basszusát vagy a Sandcastles... hihetetlenül béna intróját...



10.3 RS is a fictional CANADIAN trash teen pop singer of the late 80's-Early 90's...

De még ennyi sem elég a jóságból, hiszen RS a sok egyéb mellett, amit itt a fejére hánytunk még kanadai is.

Igaz, mint megállapítottuk, nem sok köze van a korszak kanadai popzenéjéhez és legalább annyira gáz lett volna a stílusa ott, mint a világ bármely más pontján. Hiszen királyságos nótákban a hódok és juharfák hazája sem maradhatott el a világ bármely más pontjától, ráadásul ők nem csak hódokról és juharfákról énekeltek.

Ha nem ilyesmikről is - abszolút korszerű stílusban és módon (cool!):



Szóval RS nehezen helyezhető korabeli kanadai kontextusba - de azt is megállapítottuk, hogy attól még kiváló stílusparódia marad.


10.4 So RS is RS...

Robin Sparkles tehát nem más mint Robin Sparkles :) - vagyis nagyjából minden, ahogy utólag az emberek elképzelik a 80-as éveket - de azért van benne nagy adag valódi 80's is. Egy korszak és egy korszakról alkotott utólagos kép kvinteszenciája, plusz a little innocent, little bitchy and very crazy teen-phenomenon of the unreal canadian 80's...

Ez az én válaszom és sztem elég helytállóra sikeredett...

Ha szerintetek nem elég helytálló, persze lehet reklamálni én mindenesetre a kérdést megválaszoltnak nyilvánítom és már távozom is gyorsan aludni egy jót...

(Még mindig megtartván magamnak a titkot, hogy milyen új cuccal jelentkezünk majd a jövő héten a szombati "adássávban"... :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése