2011. március 13., vasárnap

Március 13. - Szputnyik New York felett (my home-made hangoskönyv) 3. fejezet - Egy hajó elindul Brooklynból





Témakör: Eszmefutamok
Idő: 1958-1960
Stílus: Egyre aggasztóbban kispolgári...
Fíling: Komolyan, srácok, itt valaki nagyon nem tud lelazulni... 


Leírás:

Persze megértem én, Randé Jenő polgári környezetben nőhetett fel, itt Európa közepén, nehéz lehet neki elviselnie az Elvis- vagy a Jerry Lee Lewis- (egyik barátom szerint egyenesen az első punkról beszélünk az ő esetében) jelenséget.

Pláne a rokkendrolt az ő hagyományos baletten nevelkedett ízlésének, amely még a jazzbalettet - mert erről van szó a leírásban, csak nem nevezi nevén a szerzőnk a gyereket - sem veszi be. 

No persze lehet, hogy Randénak meg is mondták odafentről, hogy aztán nehogy bármi dícsérőt merjen írni a romlott kapitalista kultúráról, ha már egyszer elengedik abba a mocskos országba.

Na jó, persze az Elvis-jelenségtől (kíváncsi lennék, mi lenne ma a véleménye a Justin Bieber-rajongókról?) én sem hidalok le és igazából JLL sem a kedvencem (bár lájkolom az öreget),  de azért elvagyok velük. Na persze Randénak be kellett mutatni, milyen erkölcsi fertő az amerikai társadalom - pl. hogy az "első punk" a tizennégy éves lánykával folytatott viszonya - házasságon belül, teszem hozzá - milyen amorális dolog. 

Igen-igen, kedves hölgyeim és uraim - a hamisítatlan nyárspolgár lép elénk e sorok mögül - akinek szép az, ami régi, ami Csajovszkij vagy Mozart - de persze ha tényleg értené Csajkovszkijt, vagy Mozartot,, akkor megérezné a jazz-muzsika forradalmiságát vagy a R'n'r jelentőségét is képes lenne befogadni. 

Persze mindez számunkra már inkább csak megmosolyogtató régiség, mint valódi értékkel bíró szöveg.

De azért mégis, tessék tudomásul venni - a nyárspolgárok köztünk élnek...

És se nem némák, se nem tétlenek - szóval tessék odafigyelni és lecsapni rájuk, ha észrevesszük őket.

Muníciónak pedig a nyárspolgár-vadászathoz akkor legyen még egy kis Jerry Lee Lewis:



Na erről van itt szó - kérném tisztelettel... :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése