2011. március 21., hétfő

Március 21. - Poéme Electroinque: Echoes Fade



Témakör: klip
Idő: 1981
Stílus: Early new wawe synth-pop
Fíling: Thank you, Luxemburg!

Szöveg itt.

Leírás: 

Őszintén szólva nem vagyok róla meggyőződve, hogy Luxemburg nagyon-nagyon durván sok dologgal járult volna hozzá az egyetemes emberi kultúra fejlődéséhez. Én is kb. annyit tudok róluk, hogy Louxembrug a fővárosuk, hogy gazdaságilag elég tűrhetően állnak, hogy az RTL köztudottan a legjelentősebb kulturális export-import kultúrtermékük - nem is beszélve őséről, a Radio Luxemburg-ról, amit azok hallgattak itthon anno a 60-as években, akik a Szabad Európa Rádió zenei blokkjainál is igényesebb (pszichedelikus, progresszív stb.) dolgokra vágytak. Ezenkívül érdemes róluk tudni, hogy az utolsó háború olyan négyszáz éve volt az ország területén, s az is kb. annyiból állott, hogy ledobtak néhány savoyai dzsidást Louxemburg várának ormairól - ami egyébként mind a mai napig nemzeti ünnep az országban. 

Na de most megtaláltam a Poéme Electronique-t! - Ez a fantasztikusan cool new wawe szintipop csapat a nyolcvanas évek zenei élvonalát képviselte és egyben Luxemburgot is feltette számomra a térképre - már ami a muzsikát illeti. 

Nem kell megijedni - nem flamand vagy fríz nyelvű a klip, amit most tőlük szállítok nektek. A szöveg angol - ahogy a számaik nyelve általában - és meglehetősen ütősen hangzik Sharon Abbott (az egyébként sokoldalúan képzett) szőke énekesnő hangján. 

A hangzásvilág, ami nagyon ott van és akkoriban nagyon újszerű lehetett, komoly erővel hathatott a kortársakra.A felvétel egyébként kézikamerával készült egy rendkívül rosszul megvilágított szobában, kifejezetten gyenge minőségű filmes alapanyagra - szóval így már gondolom érthető, hogy miért ilyen gyenge a minősége. 

Ettől függetlenül Sharon és a másik énekesnő - Juliette - megjelenése (gondolok itt az elképesztően klassz ruhákra is) elviszi a hátán az egész klipet, nem beszélve furcsa táncukról és az egész bizarr hangulatáról, meg a spontaneitásáról. 

Szeretem az ilyesmit és sok példát is tudnék hozni rá a 80-as dekád világából - de nem ennyire korai időkből. 1981-ben ez a típusú amatőr-spontán hangulat még korántsem annyira jellemző a music video-kra, mint a későbbiekben (igaz, vannak már ehhez hasonló alkotások)...

Ezért is van az, hogy a Poéme Electronique igazán modern jelenség lehetett a saját korában -és ezért is tartottam szűkségesnek előrángatni ezt a videót is...

No meg mert luxemburgi, és olyat nem mindennap lát az ember, hogy Luxemburg diktálja az egyetemes fejlődés tempóját...

Végezetül pedig azért, mert nagyon nagy erőkkel lájkolom ezt a dalt (ami egyébként kiváló hangminőségben meghallgatható itt...) - és ez az, ami aztán végképp nem szorul magyarázatra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése