2011. március 7., hétfő

Március 7. - Ivan Mladek Banjo Band: Józsi, a mocsárból és ami utána következik - 1.



Témakör: Klip
Idő: 1978
Stílus: Ivan Mladko Banjo Band ©
Fíling: Már az első két sor után szakadtam a röhögéstől...

Leírás:

Szégyen ide, avagy oda, én bizony nem régen - talán úgy kettő, max három hónapja - találkoztam először Józsival a mocsárból.

Ha valakinek esetleg nem volna ismerős a dolog: ez a bizonyos (hogy eredeti címén emlegessem) Jozin z bazin egy 1978-as csheszlovák music video (sic!), amely rendkívül ismertté lett a széles néptömegek körében úgy az elmúlt másfél-két évben (ebből következően hozzám némi fáziskéséssel jutott el). Különös népszerűségét minden bizonnnyal annak - is - köszönheti, hogy több, mint szokatlan (az emberek pedig minden ellenkező jel ellenére nagyon szerit a szokatlan dolgokat). Ahogy az egyik kommentelő az időközben cseh nyelvből magyarra lefordított (én is ezt a változatot linkeltem, hiszen nem csak a látottak, de a szöveg is igen tanulságos) "klip" kapcsán fogalmazott: "kétféle ember létezik: egyik, aki velünk együtt fetreng a röhögéstől, a másik meg: akik azt mondják, hogy sürgősen vizsgáltassuk meg magunkat elmeorvossal."

Nos a következő egy hétben kétrészes írás érkezik majd a blogra, amely azt boncolgatja, ki is ez a Józsi, mit tudott, hogy ilyen népszerű lett (megj.: van még egy-két hasonló retro-tematikájú videó, amit egyébként a jövőben szintén prezentálni is fogok at Daily Retro(spective)) és kik azok a nem mindennapi zenészek, akik kitalálták ezt az egész projectet.

Na mármost, akkor kezdjük is az utóbbi kérdéssel, mivel erre a legegyszerűbb válaszolni.


Ezt a furcsa videót ugyanis nem humoristák csinálták, sem nem zenebohócok - ezek az emberek ugyanis jól képzett zenészek. Az Ivan Mladek Banjo Band tagjairól van szó - amely a csehszlovák szórakoztatóipar világában körülbelül Karel Gott és Éva Pilárová körül pozicionálható.

A mellékelt képen fatörzzsel a szájában rémülten hátrahőkölő Mladek egyébként elsősorban arról vált híressé, hogy ő hazájának egyik legkiválóbb bendzsó-művésze  (ma is él hál istennek, sőt, zenél is, és, bár nem ismerem a csehszlovák felhozatalt, azért az élmezőnyben mindenképpen biztosan benne van)- igaz, ebből a klipből ez egyáltalán nem derül ki.

Az viszont annál inkább, hogy művészeink különös affinitást mutatnak a csehszlovák népi kultúra irányába is, ugyanis mindenféle köcsögduda meg körtemuzsika jellegű (hazai példákból indulok ki) furcsa hangszereken is muzsikálnak ebben a klipben.

A klipben, amelynek jelentőségét egyébként nagy mértékben kiemeli, hogy a kis cseh csapat pontosan ezzel futott be. Valószínűleg ezért is mertek olyan bátran őrültségeket belecsempészni a felvétel levegőjébe mert tudták, hogy vesztenivalójuk úgy sincsen (max nem futnak be), s ha már lúd, akkor legyen kövér.

Kövér is lett...

Még IM vicces öltözékén és fapofával elmondott szövegén valahogy kibírja az ember, hogy ne röhögjön, talán még a dalszövegtől sem pusztul meg teljesen, és még az is lehet, hogy elevickél valahogy a refrénig  különösebb hahota nélkül, de az, mikor 0:23-nál a szakállas úr táncra perdül, már tutira elindítja a halálos kacagás-rohamot, ami akkor válik igazán gyilkossá, mikor a zenekar egyik tagja csak úgy bejön 2:00 után, kitátja a száját, nagyra nyitja a szemét és...

De egyet mondok: mutatok durvábbat.

Ugyanis, aki csak ennyit látott a működésükből, még semmit nem tud erről a ragyogó zenekarról.

A jövő alkalommal következik még néhány klip az IMBB-től, de most egyelőre érkezik egy másik, lényegesen ütősebb  Jozin z bazin official music video is - amely hazai (és külföldi körökben) jóval kevésbé ismert, pedig legalább akkorát üt...

Pl. azért, mert itt nem csak beszélnek Jozin-ról, de meg is mutatják!

Bizony!



Na, ez azért odazúzott, ugye?
Óriási és nagyon feelgood elejétől a végéig - a kedvencem, hogy az egészet cseh népviseletben nyomja végig az énekes, majd egyszercsak a többiek is körégyűlnek, azonmód bajszosan-szakállasan - női öltözékben. A másik meg, mikor "repülőről" elegánsan szórja kis zacskóból Józsi fejére a trágyát (úgy, mintha valamiféle ételt sózna - LOL), aztán egyszercsak azt látjuk, amint fél tonna fehér por zúdul szegény Józsira...

Ja, és a csúcs a slusszpoén is egyben: a vége, vagyis a befőttesüveges rész...

Ezek után csak egy kérdés lehet releváns: what version is better?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése