2011. március 29., kedd

Március 29. - Zrínyi - magyar tévéjáték 1973-ból



Leírás:

Mert valóban kimeríthetetlen tárháza a történelmi érdekességeknek, a kivételesen izgalmas formában feldolgozott magyar unikumoknak a régi jó magyar tévéjátékok világa. Kétségtelen, minőségük igen nagy mértékben eltérő, mi több, vannak kifejezetten gyengék  is - mások viszont kifejezetten kiválóak - ellenben egyöntetűen elmondható mindegyikről, hogy kivételesen értékes információkat közöltek a kor televíziót néző polgáraival, vagyis a magyar társadalom egy jelentős részével.

Nos, a most következő alkotás, mondhatni, nem csak ezekkel az erényekkel bír, hanem még sok mással is - ezért is különösen fájó, hogy ismét egy elfeledett hazai alkotásról lesz szó, s minthogy magyar, ráadásul bő három évtizede készült, hát kétszeresen, háromszorosan is elfeledett.

Pedig "showrunnere" (ebben az esetben ez nyilvánvalóan anakronisztikus fogalom), Zsurzs Éva nem utoljára kerül szóba több, pl. két fantasztikus Mikszáth Kálmán regény-adaptációjával - a "Fekete város" és a "Különös házasság" - és filmjeivel - melyek közül a legismertebb a "Koppányi aga testamentuma" már beírta nevét a magyar géniusz történetének nagykönyvébe.

Tulképpen itt egy tv-játékról van szó, vagyis jóval kisebb költségvetésű sorozatról, mint a fentebb emlegetett egy mozifilm és két komolyabb lélegzetvételű televíziós adaptáció, úgyhogy kétszeresen is pedálozni kell a színvonalért.

Szerencsére nálunk ebben az időszakban nagyon színvonalas tévéjátékok készültek - így végül ebben az esetben sem lett akármilyen a végeredmény - köszönhetően a "showrunner" mellett Eörsi Ferenc forgatókönyvének, aki egy bizonyos - talán nem ismeretlen a cím - "A Tenkes kapitánya" írója is volt, és a kitűnő színészeknek, ebben az esetben elsősorban a Zrínyi Miklóst rendkívüli tehetséggel alakító Bessenyei Ferencnek, a feleségét alakító Ruttkai Évának, no meg Bara Margitnak, Bitskey Tibornak, Bánffy Györgynek - és még sorolhatnám a neveket...

Már persze ha egészen véletlenül mondanak ezek a nevek vmit... :)

A "Zrínyi" egy rendkívüli kreativitású és tetterővel bíró férfiról szól: Zrínyi Miklósról, a költőről és hadvezérről, aki alighanem az általa a "magyar romlás századának" nevezett tizenhetedik század egyik legnagyobb magyarja volt..

A "Szigeti veszedelem" c. óriási lélegzetű hőseposz írója - mely, ha jól rémlik, még mindig kötelező iskolai anyag - a "Az Török áfium ellen való orvosság" és a "Vitéz hadnagy", valamint egyéb, a magyar nemzet  jövőjéért érzett felelősségérzet által áthatott munkák szerzője, korának egyik legjelentősebb hazai gondolkodó elméje - igazi reneszánsz ember - lép elénk ebben a sorozatban is Bessenyei lenyűgöző alakításán keresztül.

A széria, bár Zrínyi életének tevékeny szakasza az 1640-es évek végén kezdődik, s bár három részből áll,  csupán életének utolsó két évére (1663-64) koncentrál.

Ez a két esztendő, amelyben  élete legnagyobb sikereit éri el, és egyben a legnagyobb megaláztatást kell elszenvednie, amit elszenvedhet - majd röviddel ezután egy vadászbalesetben meg is hal. E sikerek az 1663-64-es híres "téli hadjárat" történetét foglalják magukba, a megaláztatás pedig az ezt semmissé tevő osztrák döntések eredője (Vasvári béke), amelyek megsemmisítették hadi sikereinek eredményeit. A sorozat megsemmisítő kritikával sújt le a bécsi udvar mesterkedéseire, arra a hátországra, amely holmi diplomáciai akrobatamutatványokkal húzta keresztül Zrínyi áldozatainak eredményét.

Osztrák és török: eközött a két ellenfél között őrlődik fel lassan az ország és Zrínyi is - a sorozat elsődlegesen nagy erénye pedig az, hogy meglehetősen hitelesen ábrázolja ezt a szomorú folyamatot, melyet azonban ismernünk kell, nem csak azért, mert fontos tisztában lennünk hazánk történetének sorsfordulóival, hanem azért is, mert e nagy ember kozmikus dilemmái nélkül enélkül nem érthetjük meg saját korunk jónéhány kérdését sem.

Legnagyobb örömömre, egyébként, a sorozat megtalálható teljes terjedelmében - azaz mindhárom epizódjával - az mtv videótárában is - így bármikor megtekinthető és pótolható annak számára, aki még nem látta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése