2011. március 5., szombat

Március 5. - Who are you Robin Sparkles? / És ami még mindig kimaradt... 1. / Two beavers better than one...

Témakör: Retromania
Idő: late 80's - early 90's
Stílus:  "-Oh, no guys.. It's only a kid show like Electric Company, Sesamic Street or..."
 - You can't do that in television... 
- Exactly..."
Fíling: "No, you can't do THAT in television!"

Leírás:

Nos, ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a következő hetek Robin Sparkles-problematikáját (LOL - micsoda szöveg!), tutira azt mondanám, hogy ahhoz, hogy választ tudjunk adni a címben feltett kérdésre, már semmi mást nem kell megértenünk - csupán Kanadát.

No, nem az egészet, csakis a szórakoztatóiparát, s azt is csak abban a pár évben, ami Robin Sparkles-re vonatkozik. 

Robin Sparkles eleddig ismert utolsó feltűnése következik a sorozatból (csak azért, mert nem lenne nehéz elképzelni, hogy még akadhat egy-kettő). Az említett epizód, amelyben RS újból megjelenik, rendkívül friss (egészen pontosan 2010. őszi), szóval előre is figyelmeztetek mindenkit, hogy innentől spoiler karantén, hiszen, bár a rész nem leplez le túl sok mindent, de azért lerántja a leplet egy-két dologról, ami fontos lehet a későbbiekben - főleg azok ne nézzék meg, akik még nem jutottak tovább a sorozat hazai sugárzásánál, azaz nagyjából max. a 4. évadnál tartanak. 

A 6. szezon 9. részében tehát ismét feltűnik kedvenc kanadai tinisztárunk, mégpedig egy kanadai gyerekműsorban, ahol a sorozat kronológiája szerint először felfedezték.

Bizony, ebben a boszorkánykonyhában született a Robin Sparkles jelenség!

De, hogy mi is volt ez a boszorkánykonyha, azaz a 80's és 90's canadian kid shows mikroszkopikus univerzuma, abból most nyújtunk egy kis - ám pont elegendő retroságot tartalmazó - ízelítőt.

1. A videó a sorozatban



Hahahaha - igen, ez a show tényleg menthetetlenül lame lehetett - volna, ha valaha tényleg elkészítik. Szerencsénkre azonban erre sosem került sor. Nade sebaj, hiszen készült helyette éppen pár egyéb béna kanadai kid programme a nyolcvanas években (igaz,.egyik sem volt ilyen perverz :)

Ez ugyanis, mint többen meg is jegyzik - hát valóban, nem is kissé, hogy is mondjam csak...

Szóval olyan...

Az epizód hangulata egyébként óriási - öröm látni Barney-t újra a helyén (meg Allen Thick-et is, viszont) - mindenkit csak bíztatni tudok a megtekintésére és külön piros pont Nicole Scherzinger-nek Jessica Glitter karakteréért.

De most nem ez a lényeg...

Sokkal inkább az, hogy mit is jelentett a "kid show" fogalma Kanadában az oly sokat emlegetett időszakban.


1. Today's Special



Na, pl. ilyesmikről beszélek.

A Today's Special butuska részei közt tallózgatva jöttem rá, hogy mi tulajdonképpen nagyon szerencsés gyerekek voltunk.

Mármint akik a vasfüggöny mögött nőttünk föl (ebben a tekintetben utolsó generációsnak számítok), hiszen mi nem csak bárgyú, butuska dolgokat kaptunk mese címén (és egyébként még mindig ez a jobbik eset), hanem a legjobbat, amit csak el lehet képzelni Vuktól a Szaffiig, Misi mókustól a Mézga családig.

Persze ezek a gyerekműsorok is aranyosak, de nyomába sem érhetnek ezeknek a - merem állítani - remekműveknek.

És büszke vagyok a neveltetésemre, hogy én még tudom értékelni a különbséget!

Egyébként pedig, ha már RS-ről beszélünk, alighanem ő is ilyen kid programme-okon nőhetett fel, hiszen a Today's Special nem csak Kanadában volt népszerű, de az USA-ban is vetítették. Waldo karaktere pl. innen indult világhódító útjára.

Amikor pedig Ted rímekben próbál beszélni a rész elején, egyébként pont erre a gyerekműsorra utal, hiszen sehol sem szerették úgy a rímelő szövegeket a 80-as években, mint a Today's Special-ban.


2. You Can Do That on Television



Már tinisebb gyerekműsor a "You can do that on television".


És, ha bár nem kanadai, de egyrészt ott is igen népszerű volt, másrészt, mivel Marshall hivatkozott rá - ennek is itt a helye.

Plusz ez a furcsa hangulat- és látványvilágú műsor néha annyira közönséges, hogy simán veri a Space Teens-t...

Ez a testrészekről szóló epizód például nagyot üt (már magával a témával, meg pláne, ahogy hozzányúlnak - brrrrr....)!


3.  Sharon, Luis & Bram'sElephant Show



Nos, ez viszont egy abszolút átlagos kis show. - a nyolcvanas években, tegyük gyorsan hozzá..

Hát igen - ez tényleg olyan kis kedves meg ártatlan produkció, amit úgy elnézeget az ember, ha rossz kedve van, és tényleg egy csapásra jobb kedvre derül tőle...


Akárhogy is van azonban, ami azt illeti, eddig még nem is láttunk olyasmit, amibe nagyon bele lehetne magyarázni, hogy hasonlít a Space Teens-re (sőt én magam is egyetlen hasonlót tudnék mondani a retrouniverzumból: a magyar Űrgammákat.)

Nade nem is ez a lényeg...

A lényeg mindössze annyi, hogy RS legújabb paródiája inkább illene a kétezres évekbe, mint a nyolcvanasokba vagy a kilencvenesekbe, ergo, maga a paródia az, ami nem sikerült olyan találóra...

Ezúttal...

Node sebaj, hiszen van még elég témánk, amíg kitárgyaljuk, hogy...

De hisz tudjátok ti rég, miről van szó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése