2011. március 9., szerda

Március 9. - Hóhányók és hóvirágok

Témakör: Film
Idő: 1983
Stílus: Csehszlovák tinivígjáték
Fíling: Na jó, igazából nem is annyira vígjáték... Inkább csak olyan - szóval, majd meglátjátok...

Leírás:

Tényleg nem vígjáték - néhol egész komoly, a későbbi tinivígjátékokhoz képest meg aztán végképp nem az az echte eldurvult baromkodás.

Szóval, bármennyire is szeretnék ezt hallani egyesek, bizony, ez itt nem a cseh amerikai pite.

Nem, mert ez sokkal jobb, mint az a film.

Igazságszerint az amúgy sem érdektelen csehszlovák filmművészeten belül a csehszlovák "tinifilm" még egy külön, úgy érzem, igazi jelentőségét tekintve idehaza csak mostanában, s most is csak részében, de hála a Filmmúzeum, a Duna TV és egyéb csatornák tevékenységének mind elterjedtebb mértékben felfedezett alműfaj. Alműfaj, de az a néhány film, amely ebben a stílusban született, azért biztosan nem érdektelen sem a csehszlovák film, sem a műfaj kedvelői számára (amely két társadalmi csoport között - azért tegyük hozzá gyorsan - gyaníthatóan nem túl jelentős az átfedés...)

A "Hóhányók és hóvirágok" (kivételesen egyébként egész jó magyar címválasztás) azért is lehet érdekes ebből a szempontból, mert ez volt minden bizonnyal a legnépszerűbb ezek közül az alkotások közül - még a folytatása is elkészült 2008-ban, részben az eredeti színészgárda főszereplésével.

Vajon mi lehetett az oka ennek a nagy közkedveltségnek?

Megtudhatod a tovább mögött...




Nos először is: a film humora, ami egyszerűen nélkülözhetetlen ebben a műfajban. Tényleg. Humor nélkül az ilyen filmek egyszerűen nem működnének és nagyon sok értelmük sem lenne, ha nagyon elkomolykodnák a dolgokat - hiszen egy vígjátéki alműfajról van szó.

A másik: a hangulat. A hangulat, amelyet egyrészről a hely generál, ahol játszódik (a csehszlovák érchegység egy kies síparadicsomában), másrészről a már említett humor, harmadrészről pedig a film szemlélete.

Az ugyanis jól tükrözi a csehszlovák életfelfogást, mely 1968. óta mindig ott volt és van is az ország levegőjében.

Ez a liberális hozzáállás és attitűd mindenféle dolgokhoz - mondjuk, ahogy egy ilyen film esetében legkézenfekvőbb: a szexhez - mi tagadás, nagyon ott hagyta a bélyegét a mozin és ez határozottan jót tett neki.

De tényleg - Mo-n mondjuk pl. elképzelhetetlen lett volna a 16-18 évesek szexuális életének olyan részletekbemenő és hiánytalanul hiteles ábrázolása, mint ami ebben a filmben előfordul.

Persze, ez csak részösszetevője a történetnek, ahogy mondjuk Eva Jenicková is, a film, és nem mellesleg a nyolcvanas évek eleji csehszlovák mozik ultimate eyecandy-jének felbukkanása is.

Minden más tekintetben pedig a film retro potenciálja rulez - az első sapkától az utolsó sílécig minden elképesztő mértékben retrospektív hangulatú, s ez, mi tagadás, még dob egyet a végeredményen...

Meg úgy általában minden ebben a filmben - ami egyébként teljes terjedelmében fellelhető a tube-on, ha valakit érdekel - ugyan cseh nyelven, de angol felirattal.

Enjoy it!:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése