2011. március 23., szerda

Március 23. - One of the coolest synth-pop albums of 80's

Témakör: Zene+klip
Idő: 1984
Stílus: Huh, csak engem ráz ki mindig a hideg ettől az egésztől?
Fíling: Pure cool-ság
 
Leírás:

Sokat gondolkodtam azon - és feltűnhetett, hogy viszonylag gyakran használom ezt a szót - hogy a "cool" mellett mi szerepelhetne illusztrációként a szótárban. Nos a nagylexikonban leginkább képeket tudnék elképzelni, ellenben, ha teszem azt a wikipedáról van szó, akkor kiváló illusztráció lenne akármi, ami összefügg a The Berlin "Love Life" c. albumával.

A Berlinről nem először beszélünk: gyakorlatilag neki szenteltük a blogunk második bejegyzését még tavaly októberben (így könnyen visszakereshető), és ejtettünk már szót "Metro" c. music video-jukról is. A Metro 1981-es, a második bejegyzésünk témája, a "Like Flames" pedig 1986-os szám és klip.

A most következő témánk pont a kettő közötti időszak nagyjából számtani középpontjában,1984-ben készült alkotásokkal foglalkozik. Alkotásokkal, hiszen egy egész albumot fogok most bemutatni egy klipen, egy koncertfelvételen és egy számon keresztül - a már említett Love Life-ot, amelyet azért magasztalok ennyire nagy erőkkel, mert szerintem az évtized egyik legjobb szinti-pop albuma.

(Ez is olyan legrosszabb esetben 25-ös kategória, mint ahogy a tegnapi "Love is a Batterfield" volt az évtized legyik legjobb klipje.)

Mert a Berlinnek ebben az albumában minden elbűvölő -  a számok dallama, hangulata, a külsőségek - ez egy kimondottan elegáns LP. Az egész maga a ragyogás, a fény, a pompa - a szerelemé és az életé.

Charming and fascinating,...


Now it's My Turn 



Lyrics

Ez a klip annyira tökéletesen össze van rakva, ahogy csak igen kevés videó a nyolcvanas években. Ne értsetek félre, ez nem azt jelenti, hogy a nyolcvanas években rossz klipeket csináltak volna. Éppen ellenkezőleg: annyira jókat ontottak annak idején, hogy sok mai rendező is elirigyelhetné őket. Viszont: ritka az olyan music video ebben az időszakban, amely száz százalékosan nélkülözi az improvizációt és a spontaneitást, s a nem ritkán direkt beléjük csempészett, mondhatni, amatőrizmust.

A Now it's My Turn viszont nagyon pontosan ki van találva, egyáltalán nem spontán - de szerencsére nem is steril. Éppenséggel olyan - hogy akár ma is készülhetett volna. Szinte jobban illik a mai levegőbe, mint a nyolcvanas évek világába, pedig ebben a látványvilágban minden nyolcvanas évekbeli, amit csak el lehet képzelni (teszem hozzá, jobb helyeken ma is divat az 80's style).

Igaz, ma divat a nyolcvanas évekből koppintani, amit csak lehet (és ebből a klipből, meg ettől a csapattól van is mit - de hát ilyen ez a popszakma... - manapság, tegyük gyorsan hozzá)...


Touch



Lyrics

Huh!

Imádom, ahogy Terri Nunn egyszerre tud már-már visszataszítóan közönséges, fenségesen szexi, amolyan Debbie Harrison-osan Debbie Harrison-os (a haja és a frizurája picit hasonlít is az övére) és ártatlanul fiatalos lenni.

A felvétel egyébként igazi ritkaság - egy televíziós műsorból származik, 1984-ből, ami egyfajta "Love Life" lemezbemutatónak is volt tekinthető és az albumról még több - a blogon a jövőben még prezentálandó - számmal együtt szerepelt ez is.

Ez egy dinamikus, lendületes és szexi dal - semmit nem idealizál, semmit nem takargat, de semmit nem is misztifikál, nem csinál nagy ügyet a dologból - csak ünnepli az életet, a szexet, meg hasonló dolgokat...

Hogy ez az egyszerűség hogyan simul bele mégis tökéletesen az album eleganciájába?

Nos, annak elsősorban Terri Nunn a megmondhatója, aki pusztán az előadásmódjával tökéletesen a hanganyag részévé tette.

Fall in Love



Lyrics

Ugyan nem először a youtube történetében, de jelen pillanatban egyetlenként osztotta meg ennek a nem eléggé ismert albumnak egy még inkább alulértékelt számát. Tudom én, hogy a szöveg egyszerű, elsőre bizonyára a dallam is annak tűnhet.

Nem az.

Ez a szám azért ilyen simple, azért "olyan, mintha hallottad" volna, mert maga az öröm, a bódulat, a falling in love...

Ha valaki elkezdi hallgatni a Berlin zenéjét az első, 1979-es albumuktól kezdve, legkésőbb itt, ezen a ponton tuira szerelembe kell, hogy essen vele.

Vagy csak én vagyok ennyire könnyen szerelembe-esős típus? :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése