2011. március 12., szombat

Március 12. - Who are you Robin Sparkles? / Ami még kimaradt... 2. - Canadian teen pop of the... WTF? 80's?!

Témakör: Retromania
Idő: Late 80's - early 90's
Stílus: Teen pop
Fíling: Majdnem végső búcsú...


Leírás:

Miután annak rendje és módja szerint bevizsgáltam Robin Sparkles két music video-ját, újabban, mielőtt lezárnám ezt a történetet, megpróbálom úgymond, ahogy a történészek mondanák, "kortörténeti szövegkörnyezetbe" helyezni az egészet, azaz, bemutatni, hogy milyen is az a kanadai szórakoztatóipar, amely kitermelte volna őt, ha létezett volna valaha.

Nos, az utolsó előtti RS-anyagunkhoz nagyon szerettem volna találni egy olyan kanadai énekesnőt, akinek a karrierje, a stílusa, a megjelenése vagy akármije egy kicsit is hasonlítható a HIMYM hősnőjéhez, - de egyszerűen képtelenség volt (ez azért is lehet így, mert az illető perelt volna miatta, az biztos). 

Sőt, jobbat mondok: kanadai énekesnővel sem sokkal találkoztam ezekből az időkből.

Viszont arra a megállapításra mindenképpen el tudtam jutni, hogy a kor "helyi" teen pop-jának kb. annyi köze volt a sorozatban előforduló, az ország népéhez kapcsolódó (egyébként kétségtelenül vicces) előítéletekhez, mint a szezonnak a fazonhoz.

És, hogy még emeljük a tétet, azt is hozzátenném, hogy a korszak ottani előadói nem csak, hogy lépést tartottak a korral, de néhol egész jó dolgokat is összedobtak.

Bizony, azt kell, hogy mondjam, hogy erényeiben (és mellesleg hibáiban) is, Kanada abszolút tudta a nyolcvanas évek ritmusát produkálni és egyáltalán nem igaz, hogy 1986 csak 1993-ban jutott el oda, ahogy Robin megjegyezte a Let's Go to the Mall kapcsán...

Egy szó, mint száz, a most következő prezentációm célja mindösszesen csak annyi, hogy bebizonyítsam: RS nemcsak a korszak amerikai vagy európai előadói mellett mutatott volna furcsán, de Kanadában is kinézték volna...  

Because Canada's 80's rhytmic was realy cool...
4. Honeymoon Suite - Once again (1988)



Nem értem a kanadaiakat...

Megcsinálnak egy ilyen országimázsreklámot és aztán tök általános dolgokat raknak bele (a hód, az egy büszke állat, mi vagyunk a legjobbak hokiban a világon stb.), ahelyet, hogy olyanokat is nyomatnának, mint pl. "büszke vagyok a Honeymoon Suite-ra, Brian Adams-re, Celine Dion-ra, no és Alanis Morisette-re..."

Igen, igen - ők mind abszolút az időszakot képviselik, mind kanadaiak és csodálkozom, hogy ezért bárki oltogatja őket (pl. a HIMYM egyik részében szegény Brian Adams óriási off-sortüzet kap).

Na mindegy, egy szó mint száz, most éppen a Honeymoon Suite van terítéken közülük...

Egyszer már esett szó róluk, hiszen az énekesük, bizonyos szemszögből és bizonyos megvilágításban, valamint sminkkel kiköpött Dawson, vagyis Simon (vagyis ugye a Dawson's creek címszereplője, aki Robin expasiját játssza a sorozatban).

Persze tud ő egészen másképpen is kinézni, amiről az embeddelt videó is tanúskodik majd.

Egyébként pedig a Honeymoon Suit-ot szvsz senki nem szólhatja le, hiszen, bár lehet nem szeretni ezt a műfajt (hogy ne lehetne!), de hogy lépést tartottak a korral, azt senki sem firtathatja.


5. Glass Tiger - Someday (1987)



Üvegtigris?

LOL - miért is ne...

Gondolhatták az együttes névadói nem sejtvén még, hogy egyszer majd ez a szó a világ egy másik részén egészen mást fog jelenteni...

Nade félre a tréfával - főleg, hogy elég vicces ez a klip önmagában is...

Hiszen gondoljuk meg - az együttes énekese Alan Frew rózsaszín pólóban, nagy hajjal és - jó, hát ez mondjuk adottságok kérdése, de azért mégiscsak - meglehetősen furcsa képpel (nagyon emlékeztet valakire és ha rájövök ki az, felnyomom pótlásképpen), a kanadai hadsereg sapkájában énekli ezt a dalt.

Az is igaz viszont, hogy ezt leszámítva abszolút rendben van a dolog. Átlag fölé nem emelkedik (bár ez volt a nyolcvanas évek egyik legnagyobb kanadai slágere - és ilyenkor azért mélázzunk el csöndben azon, hogy mennyivel több és jobb jutott nekünk, magyaroknak) - de ez talán nem is baj, hiszen ez esetben sem beszélünk a zene meghódíthatatlan csúcsairól.

Amúgy is csak azért hoztam most őket példaként, hogy lám, szó sincs róla, hogy Kanada bármiben is lemaradt volna az élbolytól...


6. Platinum Blonde - Crying Over You (1985)



Amikor olvastam ennek a zenekarnak a nevét, a poszt megírását megelőző kutatómunka során, mi tagadás, elég jót nevettem rajta, hogy egy kőkemény csajbanda helyett néhol elképesztően visszataszító módon beszőkített hajú fiúkat kapok...

Igaz, ezek a srácok kicsit "mások", nade ezzel sincs semmi baj, hiszen ez a dolog sem nélkülözi éppen a cool-ságot.

Hangulatos a szám, a klip pedig  tele van erővel és a nyolcvanas évek jellegzetes, látványos  elegáns glam kelléktárának különböző darabjaival.

És ezt is kanadaiak csinálták...

Ugye kezditek elfelejteni a HIMYM-es meg South Park-os sztereotípiákat?

Remélem is! :D


7. Alanis Morisette - Feel Your Love (1991)



Oups!

Ki köthetne ebbe bele, nem igaz?

Hiszen ez az egész csupa power, pop, sex és Alanis Morisette...

Bizony, ő is kanadai - ha ez valakinek kimaradt volna, most pótolhatja.

Jó persze, tudom, hogy származását tekintve messze nem az, de azt azért hozzátenném, hogy ha etnikai szempontokba belemegyünk, akkor egyértelműen az indiánok a győztesek, szóval ezt inkább hagyjuk.

A lényeg az, hogy ez a cucc rettentően cool, abszolút zenei élvonal. Nyilván rakhattam volna be ilyen hivatkozással Brian Adams- vagy Celine Dion-számokat is, csak azokkal az van, hogy abszolút közismertek, így elég hivatkoznom ezekre az előadókra, hogy tudatosodjon bennetek, hogy azért Kanada adott ezt-azt a világnak ekkorisban is.

Pl. Alanist...

Alanist, aki 1991-ben abszolút az élvonalat képviselte...


Méghogy a 80-as évek 1993-ban ért Kanadába?!

Ugye, most már eléggé hihetetlennek hat ez a megjegyzés...

Persze attól még, hogy ez nem igaz, RS nagyon jó stílusparódia. Csak éppen nem árt, ha tisztában vagyunk a valós erőviszonyokkal.

Legalább annyira, mint amennyire egyértelmű választ fogunk majd tudni adni jövő heti, utolsó fejezetünkben (a következő szombati rovatunk még legyen titok) arra a lassan már-már szakállasnak ható kérdésre: Who are you, Robin Sparkles?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése