2011. március 14., hétfő

Március 14. - Verebes, a Mágus, és a kilencvenes évek magyar klubfocija

Témakör: Eszmefutamok
Idő: A 80-as és 90-es évek fordulója
Stílus: Ő kéne ide...
Fíling: de nem NB III-as edzőnek!


Leírás: 

A Verebes ugyanis jelenleg a BLASZ (Budapesti Labdarúgó Szövetség) III-as Nagytétény edzője... 

A Verebes, aki a Ferencvárosban nőtt fel - ami pedig egészen másra kötelez... 

Pláne, ha még a Verebes a Ferencvárosban is kezdett el focizni.

Node még egy nagyon túlbuzgó fradista is bőven megbocsátja ezt Neki, hiszen többször vitte győzelemre a hazai klubfoci ügyét, mindig más csapatok égisze alatt, mint a Fradi valaha volt edzőinek túlnyomó része... 

A háborúba való belépésünk évében született és az ötvenes években cseperedett. Nem volt könnyűsorsú nemzedék a Verebesé, de a Verebes tudta, hogy abból kell gazdálkodnia, amije van. 

Így lett a Verebes Józsefből egy ország mágusa...

Ha hűtlen is lett a Fradihoz (írja egy szintén renegát fradi drukker), azért még  többször is győzelemre  (azaz bajnokságig) vitte a nyolcvanas évek két legjelentősebb hazai bajnokcsapatát: a győri Rába ETO-t az évtized elején, az MTK-t az évtized végén (mindkét esetben a magyar foci góltermelő sikerágazatának zászlóshajóiról beszélhetünk). 

A kilencvenes években pedig szinte mindegyik magyar klubcsapatnál jeleskedett volt - 1992-ben pl. Kispestre szerződött, ahol 8 mérkőzésen (6 bajnokin) irányította a csapatot és idő előtt távozni kényszerült, de a csapat, következő edzője, Martti Kuusela vezetésével  - nem kis részben neki köszönhetően - bajnok lett. 1993. szeptembere és 1994 júniusa között is szövetségi kapitány volt tíz mérkőzésen át. Egyetlenegy győzelem mellett, két döntetlen és 7 vereség volt a mérlege. Ugyanez időben ismét Győrben dolgozott az ETO-nál, szerényebb eredményekkel, mint korábban: ötödik lett a csapat a bajnokságban. 1996 tavaszán néhány mérkőzés erejéig a Vasas edzője volt.  1997-ben a Szegedi AC, majd 1998-1999-ben ismét a Videoton vezetőedzője lett.

Mi változott 1989 után látványosan pályafutásában?

A nyolcvanas évek sikersorozata után miért lett olyan kevés eredménnyel kecsegtető a Verebes kilencvenes évekbeli pályafutása?

Nos, a Mágus produkált volna - rendesen, méghozzá - de szinte mindig előbb utóbb távoznia - általában a klubtalojdonsokkal adódtak konfliktusai.

Szegeden az 1997-1998-as idényben pl. a képen is látható Bereczk Imrével, aki egyike a kilencvenes években a magyar focira ráakaszkodó pénzszívó piócáknak. Egy olyan egyéniség, aki súlyához mérten vett részt a magyar fociéletben, különösen a dél-alföldi régióban (egyébként a kép önmagáért beszél)...

Vagyis, ha elnézőek lennők, azt mondhatnók, hogy egy igazi spíler - de nem vagyunk elnézőek és Bereczk pedig nem volt azért akkora spíler, csak jókor volt jó helyen - ennyi. 

Akárhogy is volt azonban, a SZEAC-nál uralkodó légkör nem tette lehetővé az érdemi munka megkezdését. 

És általában ez igaz a magyar kilencvenes évek klubjainak légkörére is. Ugyanis a stabil szocialista állami kéz után erőszakos kisvállalkozók kezébe kerültek a klubjaink, s e - ráadásul magyar - figurák többnyire felfuvalkodott pojácákként viselkedtek és mindig eljátszották, hogy ők mekkora nagy hozzáértéssel nyúlnak a történethez, miközben ésszerűtlen, buta döntéseket hoztak.

Na, nem kis részben ezek tették tönkre a magyar focit - nem a külföldi nagytőke, ezt tessék tudomásuk venni, hanem azok, akik csapatainkat kiárusították nekik (mert ezek a figurák nem mellesleg még ebben is részt vettek)...

Verebes, lehet, maradt volna ugyanolyan Mágus a kilencvenes években is, ha nem kényszerül folyton csapatról csapatra vándorolni pont e nagyképű arrogancia ellehetetlenítő bűze miatt, s újból és újból csodálkozván, hogy lám, ez nem csak egy helyen működik így, hanem voltaképpen szerte az országban és főleg az NB I-ben  (hiszen könnyű belátni, hogy itt forognak a legnagyobb pénzek a magyar fociban)...

Sajnos...

Pedig egy Mágus kellett volna, s most pláne kéne, a magyar focinak!

Higgyetek nekem, ha kap rá elég időt, ő képes lenne úgy összerakni egy  NB I-es csapatot a mostaniakból is, hogy, na ne is mindjárt Bajnokok Ligáját nyerhessenek, de legalább működjenek, a fene vigye el!

Arra meg csak úgy mellesleg lennék nagyon kíváncsi, hogy vajon a magyar labdarúgó válogatott edzőjeként mit tenne le az asztalra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése